The New York Times: Старшу доньку покійного президента Узбекистану тримають у неволі

The New York Times: Старшу доньку покійного президента Узбекистану тримають у неволі
Багато хто вважає, що «Гугуша» померла, а доказів, які спростовували б цю версію, немає

Де знаходиться Гугуша - зникла донька Карімова?

45-річна Гульнара Карімова, старша дочка покійного президента Узбекистану Іслама Карімова, до сих пір не побувала в його мавзолеї, пише The New York Times. «Колись про неї говорили як про його найбільш ймовірного наступника», - нагадує видання.

«Карімова - єдина з членів сім'ї, хто не був присутній ні на похоронах її батька в 2016 році, ні на будь-який з більш ніж 35-тисячних молитовних церемоній, які були проведені з тих пір. Власне, з 2014 року вона зникла і не з'являється на публіці», - пише видання.

Автор зауважує: «Колись Карімова і легіони її шанувальників в соцмережах стали б протестувати проти такого твердження, якщо не гірше. У свій зоряний час Карімова була діловою жінкою, дипломатом (послом в Іспанії), студенткою Гарварда, матір'ю, світською левицею, а також (кажучи словами депеші з посольства США, оприлюдненої WikiLeaks) «бароном-розбійником», яка відбирала компанії у інших із власного капризу, оскільки могутність батька забезпечувала їй недоторканність. Також вона була модельєром зі своєю лінією одягу Guli і співачкою - знімала відеокліпи в жанрі поп-музики під сценічним псевдонімом «Гугуша».

«Ця жінка ненаситно жадала уваги і була всюдисущою, а з 2014 року від неї не чутно ні слова», - зауважує Стів Свердлов, дослідник Human Rights Watch у справах Середньої Азії. «Він сказав, що виявився в незвичайному положенні: родичі дочки диктатора звертаються до нього і просять допомогти з'ясувати, що з нею сталося», - повідомляє видання.

«Багато хто вважає, що «Гугуша» померла, а доказів, які спростовували б цю версію, немає», - пише газета.

У липні минулого року генпрокуратура Узбекистану оголосила, що Карімова визнана винною в ухиленні від сплати податків, здирництві «грошей і часткою в великих узбекистанських компаніях» і крадіжці державного майна і засуджена до 5 років «обмеження свободи». У тій же заяві говорилося, що Карімова залишається під вартою «за іншою кримінальною справою, поки влада намагається повернути з-за кордону викрадені активи вартістю більш ніж $1,62 млрд», - переказує видання.

Свердлов сказав, що до нього, як не дивно, звертався навіть колишній чоловік Гульнари - Мансур Максуді, американець узбецько-афганського походження. «У 2002 році він вів з Карімовою, коли вона ще була могутньою, люту тяжбу про розлучення і опіку над дітьми. Він втратив свій бізнес, пов'язаний з Coca-Cola, в Узбекистані, а всі його родичі, які проживали в Узбекистані (24 людини), були вислані до Афганістану незалежно від свого громадянства; як мінімум ще два родича були ув'язнені», - йдеться в статті.

«Син Карімової, якого на честь діда назвали Іслам, зараз просить політичного притулку у Великобританії, де жив під час перебування студентом, і скаржиться, що його мати тримають в ізоляції від зовнішнього світу, навіть без юридичної представництва», - повідомляє газета.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: