The Times: отруєння Скрипаля може мати негативні наслідки для Абрамовича?

The Times: отруєння Скрипаля може мати негативні наслідки для Абрамовича?
Роман Абрамович

Чи доведеться Абрамовичу розплачуватися за казкове багатство?

У відповідь на отруєння Сергія Скрипаля Великобританія може прийняти свій варіант закону Магнітського. Видання  The Times переконане, що Лондону слід зробити його більш жорстким, ніж американський.

Закон Магнітського, прийнятий в США, змусив тремтіти клептократію Путіна, зазначає автор статті. «Нам слід прийняти розширену версію того ж закону. Чому кому-небудь має бути дозволено отримувати вигоду з обману власного народу і потім в Лондоні насолоджуватися благами показною недоторканності?» - пише Сайед.

Автор публікації звертається до судової суперечки між Борисом Березовським і Романом Абрамовичем. Тоді, нагадує журналіст, Абрамович вперше розповів, як назбирав статки у в $8 млрд.

«Королівський адвокат Джонатан Сампшн, його юрист, а тепер суддя в Верховному суді, визнав, що аукціон, в результаті якого Абрамович отримав контроль над «Сибнафтою», російським енергетичним гігантом, був «фальсифыкований». Суд також почув, що це булла «фікція». По суті, це була одна із серії угод, в рамках яких Єльцин віддавав олігархам багатства надр, що належать російському народу, за ціною нижче їх реальної вартості - в обмін, як стверджувалося, на безкоштовну рекламу на їх телеканалах напередодні виборів в 1996 році», - йдеться в статті.

Абрамович казково розбагатів. Він придбав яхти, вертольоти, приватний «Боїнг» і вдома по всьому світу. «Він також купив футбольний клуб «Челсі», ймовірно, будучи впевненим у тому, що його майно буде в безпеці в країні, в яку давно текли гроші олігархів. Більш жорстка британська версія закону Магнітського могла б все це змінити. Вона могла б дозволити державі визначати, чи були британські активи куплені за незаконно отримані кошти. Якщо нашим законодавцям вистачить мужності розробити суворе формулювання, угоду можна буде розглянути», - відзначає Сайед.

Автор статті вказує також на близькість Абрамовича до Путіна. За його словами, про це можна судити по книзі професора політології Карен Давіші «Путінська клептократия: хто володіє Росією?». Давіша пише: «Абрамович допомагав фінансувати покупку першої президентської яхти Путіна за $50 млн».

«Що стосується ворогів Путіна, вони зустріли свій кінець самим різним чином. Березовський помер у зачиненій ванній з зашморгом на шиї. Британський коронер залишив вердикт відкритим, але співробітники американської розвідки підозрюють, що його вбили», - йдеться в статті. Buzzfeed вів хроніку ще 13 підозрілих смертей, включаючи смерть Олександра Перепелічного, у якого під час пробіжки стався серцевий напад, і Олександра Литвиненка. «Вчора був знайдений мертвим також Микола Глушков, який був другом Березовського і давав в суді свідчення проти Абрамовича», - вказує журналіст.

«Прибічники Путіна діють безкарно, тому їм дуже довго це сходило з рук. Вони ніколи не боялися відплати, тому що політика була занадто м'якою. Британські політичні партії брали російські гроші, гарантували інвесторам в Лондоні анонімність і лише запізніло вирішували такі питання, як оборона Прибалтики і стратегічна небезпека російської монополії на експорт газу» - наголошується в публікації.

«Ситуація може змінитися, - підкреслює Сайед. - Історія вчить, що задираки зупиняються лише тоді, коли зустрічають сувору відсіч. Ось чому закон Магнітського - це питання не тільки правосуддя, а й геополітики. Це одне з небагатьох доступних засобів, яких побоюються Путін і олігархи. Що стосується Абрамовича, він, можливо, вперше задався питанням, а чи не стане він, нарешті, розплачуватися за той підтасований аукціон».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: