The Washington Post проаналізувала історичні причини ненависті росіян до України

The Washington Post проаналізувала історичні причини ненависті росіян до України

«Чому Путін хоче контролювати Україну? Запитайте Сталіна!» — говориться в статті Енн Еплбаум

Історик, лауреат Пулітцерівської премії Енн Еплбаум у своєму авторському матеріалі у The Washington Post розповіла, на чому ґрунтується нинішній конфлікт України з Росією.

Як зазначається у статті, захоплення Криму та частини Східної України викликало тривогу на Заході: вперше з 1945 року кордони у Європі були змінені силою.

«Необхідність контролювати Україну має глибоке коріння в історичній пам'яті Росії та КДБ, — пише Еплбаум.  — Волелюбство у «серці сільського господарства» Радянського Союзу вже неодноразово  дестабілізувало Москву. Можливо, це найкращий спосіб пояснити параною і жадібність Путіна щодо Києва. Росія добре пам'ятає ті моменти».

У статті нагадується, як у 2014 році російські чиновники «з жахом дивилися на молодих людей, що махали європейськими прапорами та закликали до демократії на київському Майдані. Вони хотіли бути впевненими, що такий рух ніколи не торкнеться Росії. Масовий антикорупційний протест, особливо той, який закінчується захопленням палацу диктатора — те, чого найбільше бояться російські корумповані олігархи».

Журналістка наводить жахливі факти російських дій щодо України у ХХ солітті: переодягання Червоної Армії у «радянський українсько-визвольний рух» під час громадянської війни,  створення фальшивих міні-держав в українських губерніях, покликаних підірвати український уряд у 1918 році, як «Донецька Народна Республіка» намагається підірвати український уряд сьогодні, Голодомор 1932-1933 рр., розстріли української інтелігенції і т.д.

Еплбаум хоч і порівнює політику Путіна і Сталіна, але висловлює надію на те, що зараз Україна має всі шанси самостійно писати свою історію і нарешті закінчити цей «цикл насильства» з боку Росії.

Повну версію статті читайте тут: Запитайте Сталіна. The Washington Post з’ясувала, чому Путін хоче контролювати Україну

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: