Туреччина прагне нормалізації відносин із Німеччиною, але звинувачує її в їх погіршенні

Туреччина прагне нормалізації відносин із Німеччиною, але звинувачує її в їх погіршенні

Глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу каже, що його країна готова робити подвоєні кроки назустріч Берліну

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу закликав до нормалізації відносин між його країною і Німеччиною.

«Для проблем між Німеччиною і Туреччиною немає ніяких причин. Якщо ви зробите нам назустріч один крок, то ми зробимо два», - сказав він в інтерв'ю журналу Der Spiegel, оприлюдненому в суботу, 7 жовтня.

Великі надії в справі нормалізації двосторонніх відносин Чавушоглу поклав на майбутній уряд ФРН. Він повідомив, що Анкара готова працювати навіть з Джемом Оздеміром на посаді глави МЗС ФРН. «Було б неправильно пов'язувати відносини між державами з окремими людьми», - пояснив глава турецької дипломатії.

Співголова партії «Союз 90 / «зелені» Оздемір неодноразово піддавав уряд Туреччини різкій критиці за поводження зі своїми опонентами і закликав до жорсткої позиції по відношенню до Анкари.

Чавушоглу поклав на Німеччину відповідальність за кризу в стосунках між двома державами і виступив на захист нападок президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана на німецьких політиків. «Він завжди лише реагував на нападки, а порівняння з нацистами є відповіддю Ердогана на вороже ставлення з боку Німеччини. Уряд ФРН має навчитися поважати Туреччину», - підкреслив турецький міністр.

У питанні про німецько-турецького журналіста Денізе Юджель, який знаходиться під вартою в Туреччині, Чавушоглу не продемонстрував готовності до компромісу. Він сказав, що Юджель як громадянин Туреччини знаходиться під арештом за підозрою в скоєнні злочину, і питання про його винність або невинність вирішуватимуть органи юстиції.

У той же час турецький міністр сказав, що він буде домагатися прискорення розгляду щодо берлінського правозахисника Петера Штойдтнера, який знаходиться під арештом в Туреччині з липня. Чавушоглу сказав, що він уже звернувся за сприянням в цьому питанні до міністрів внутрішніх справ і юстиції.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: