Туреччина розкритикувала арабські держави за слабку реакцію на ситуацію щодо Єрусалима

Туреччина розкритикувала арабські держави за слабку реакцію на ситуацію щодо Єрусалима
Глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу

Анкара має намір закликати інші країни визнавати Палестину незалежною державою

Очільник МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу напередодні запланованого на середу саміту в Стамбулі щодо проблематики Єрусалима засудив арабські країни за слабку реакцію на рішення Дональда Трампа визнати дане місто столицею Ізраїлю. На його думку, це спричинено тим, що низка країн не хотіла б розлютити США. Про це повідомляє інформаційне агентство Reuters.

Окрім того, за словами міністра Чавушоглу, деякі країни також на даний момент не заявили чітко про те, чи збираються вони відвідати саміт в Стамбулі, що став ініціативою очільника Туреччини Раджепа Ердогана із метою консолідації позиції ісламських країн на рішення США. Так, очільник турецького зовнішньополітичного відомства заявив про те, що Єгипет і ОАЕ планують надіслати керівників власних МЗС на завтрашню конференцію. В той же час Саудівська Аравія і на сьогодні чітко не дала зрозуміти, на якому рівні готова долучитися до формування спільної позиції мусульманського світу щодо статусу міста Єрусалим.

Загалом же, на думку Чавушоглу, засідання представників Організації ісламської співпраці має чітко показати опозицію ментальності «Я супердержава і можу робити все, що забажаю».

Туреччина має намір на засіданні цієї конференції закликати інші країни, які іще не зробили цього, визнавати Палестину в якості незалежної держави. Це таким чином має сприяти зміні позиції США і відмові від рішення щодо визнання Єрусалима столицею держави Ізраїль. 

Нагадаємо, депутати Кнесету попросили Україну визнати Єрусалим столицею Ізраїлю.

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні заявила, що країни-члени Європейського Союзу не перенесуть свої посольства в Єрусалим. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: