У Київському патріархаті заявили, що рішення Вселенської Патріархії усувають ряд канонічних аномалій

У Київському патріархаті заявили, що рішення Вселенської Патріархії усувають ряд канонічних аномалій

Українська православна церква, як спадкоємиця давньої Київської митрополії, не має підпорядкування церкві Росії

Рішення Синоду Вселенського Патріархату вкотре підтвердили, що Московський патріархат не має канонічних прав щодо православної церкви в Україні та що Українська православна церква, як спадкоємиця давньої Київської митрополії, не має підпорядкування церкві Росії. Про це йдеться у заяві прес-центру Київської патріархії.

Як зазначається у заяві, Київський патріархат «з подякою Всемогутньому Богові та з вдячністю Вселенському патріарху Варфоломію і Константинопольській матері-церкві» сприйняв рішення священного Синоду, про які було оголошено 11 жовтня 2018 року у Вселенській Патріархії.

«Ці рішення усувають ряд канонічних аномалій та відкривають шлях до утворення в Україні єдиної помісної автокефальної Української православної церкви і до одержання нею патріаршого і синодального Томосу про автокефалію», - зазначається у заяві.

У Київському патріархаті наголошують, що відновлення патріаршої Ставропігії, як представництва Вселенського патріарха в Києві сприятиме кращій взаємодії між Константинопольською матір’ю-церквою та помісною УПЦ, слугуватиме видимою ознакою постійного спілкування між двома церквами.

«Задоволення апеляції Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета на неканонічні дії щодо нього з боку Московської патріархії, визнання недійсними і нечинними рішень про нього Російської православної церкви щодо «позбавлення сану» та «проголошення анафеми»  є відновленням канонічного порядку і справедливості. Від 1992 року наша церква і особисто Патріарх Філарет вважали незаконними і недійсними всі ці заборони, бо вони були накладені з політичних причин, а не через порушення догматів та канонів церкви», - наголошується у заяві. 

У документі також підкреслюється, що Вселенський патріархат засвідчив: усі згадані рішення Московського матріархату є недійсними і нечинними, відтак поновив на всеправославному рівні канонічне визнання ієрархічного сану і Патріарха Філарета, і всього єпископату та духовенства Київського патріархату. Так само підтверджено дійсність та дієвість усіх звершених ними таїнств.

«Відтепер не існує штучно створеної Російською православною церквою ізоляції Київського патріархату від церковного, молитовного та євхаристичного спілкування з повнотою православ’я. Все вище сказане рівною мірою стосується і УАПЦ», - наголосили у Київському патріархаті.

Зазначається також, що Київський патріархат «з радістю сприймає усунення наслідків, до яких призвела анексія Московським патріархатом Київської митрополії, здійснена у 1686 році». «Вкотре було підтверджено, що Московський патріархат не має канонічних прав щодо православної церкви в Україні та що Українська православна церква, як спадкоємиця давньої Київської митрополії, не має підпорядкування церкві Росії», - йдеться у заяві.

Наголошується, що зазначені вище рішення відкривають шлях до скликання надзвичайного об’єднавчого Собору ієрархів Української православної церкви у складі всього українського єпископату, який у квітні 2018 року звернувся до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням надати Томос про автокефалію УПЦ.

Як повідомлялося, Синод Константинопольського Патріархату 11 жовтня ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській Церкві передали незаконно. Також Константинопольський патріархат зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та глави УАПЦ Макарія.

Нагадаємо, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що найближчим часом буде скликаний Архієрейський собор для об'єднання трьох церков.

Він підтвердив, що після зняття анафеми його сан не зміниться і він залишиться Патріархом.

Наразі вже опубліковано текст рішення Синоду Вселенського патріархату щодо української церкви.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: