У Краматорську відмовились від трамваїв, щоб заробити на металі та закупівлі автобусів - ЗМІ

У Краматорську відмовились від трамваїв, щоб заробити на металі та закупівлі автобусів - ЗМІ

Мешканці міста кілька разів виходили на акції протесту

У Краматорську знищують трамвайні перевезення і закуповують замість трамваїв автобуси. Вартість кожного автобусу - близько двох мільйонів гривень. У тендерах перемагають або дилери черкаського автозаводу із автобусами Ataman (раніше входив до групи виробників «Богдан»), або постачальник автобусів «Богдан».

Про це йдеться в розслідуванні Олександра Курбатова для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

Рішення про припинення трамвайних перевезень прийняв краматорський міський голова Андрій Панков. 20 червня 2017 року він повідомив листом КП «Краматорське трамвайно-тролейбусне управління» про відсутність необхідності у трамвайних перевезеннях.

Мешканці міста кілька разів виходили на акції протесту, збирали підписи під вимогами не зупиняти трамвай, але нічого не досягли. Трамвай зупинили в серпні 2017 і розібрали виїзд із депо.

Мер обіцяв краматорцям замінити трамвай тролейбусними перевезеннями, але обіцянку не виконав. Замість трамваїв були закуплені автобуси середньої місткості, які не в змозі перевезти усіх бажаючих у години пік.

Міська влада пояснює ліквідацію трамвайних перевезень економічною недоцільністю. Серед справжніх причин ліквідації трамвайного руху екс-працівники «Краматорського трамвайно-тролейбусного управління» називають бажання заробити на ліквідації трамвайної інфраструктури у Краматорську.

«[Дохід] від реалізації матеріалів і виробів - 17-16 млн. Економічний ефект [за вирахуванням видатків на демонтаж] складе близько 7-8 млн. Прибуток від закриття трамвайного господарства ми плануємо пустити на розвиток КП», - сказав Андрій Бароха, заступник директора трамвайно-тролейбусного управління у квітні 2017 року, коли в міськраді офіційно презентував плани на майбутнє краматорського трамваю.

За альтернативними підрахунками, дохід від демонтажу трамвайного руху навіть більший - понад 40 млн грн. Довжина трамвайної лінії у Краматорську — майже 35 кілометрів. Вага мідного проводу контактної мережі — 26 з гаком тонн. За ціною мідного лому у 160 грн/кг це — близько 4 200 000 гривень. Довжина колії — 70 кілометрів. Це 4 372 тонни чорного металу. За ціною тонни від 8 300 грн це — понад 36 мільйонів грн. Ці розрахунки не враховують вартість восьми справних пасажирських вагонів Краматорського трамвайно-тролейбусного управління, двох технічних, та вже не робочих вагонів.

Крім того, на поставках Краматорську автобусів заробляють кілька компаній.  Їх закуповують через міське Трамвайно-тролейбусне управління і комунальне підприємство «Міст». На це вже витрачено понад 23 мільйони гривень. Найбільше замовлення - на понад 14 млн грн - дісталося ТОВ «Автоград 2007», дилеру ПАТ «Черкаський автобус».

У сусідній Дружківці, де втричі менше мешканців, а відповідно і пасажирів, трамвайний рух залишили, а старі трамваї замінюють на вагони з Європи. Капітально відремонтований трамвайний вагон вміщує 100 пасажирів і коштує 1,6 млн. грн — дешевше, ніж автобус. Бо автобуси в Краматорську на 64 пасажири купують за майже 2 млн грн.

Ліквідація трамваю також означає збільшення пасажиропотоку приватних автоперевізників. У Краматорську це лише два підприємства. 50% маршрутів перепадає на компанію ТОВ «Юмвоса», яка пов'язана із родиною екс-генпрокурора Пшонки через Ігоря Косарєва, який був помічником Пшонки-молодшого.  Ще половина маршрутів — у приватному АТП 11410. Серед його співвласників - представники з команди не лише утікача Януковича, а й нинішнього президента: народний депутат Максим Єфімов (БПП) і Сергій Близнюк, син екс-губернатора Донецької області часів Януковича Анатолія Близнюка.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: