У Мінкульті натякнули, що Гройсман має право забрати українські Лаври у Московської церкви

У Мінкульті натякнули, що Гройсман має право забрати українські Лаври у Московської церкви
Почаївська лавра
Фото: realno.te.ua

Києво-Печерська та Почаївська лаври перебувають у державній власності, а Московська церква їх орендує

Директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури Андрій Юраш в ексклюзивному інтерв’ю «Главкому» пояснив,  коли держава поверне з оренди об’єкти національного значення - Києво-Печерську і Почаївську Лаври.

За його словами, нижня частина Києво-Печерської і Почаївська лавра передані на 50 років в оренду Московському патріархату. «І оскільки Держава надала оренду, вирішувати її подальшу долю, прерогатива державних органів», - наголошує чиновник. І далі зазначає, якщо, наприклад, буде зрозуміло, що під час передачі Лавр в оренду існували порушення, то це може стати підставою для перегляду договору. «Це питання в компетенції Кабінету міністрів», - говорить представник Мінкульту.

Директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури також впевнений: Константинополь вже не може відмовити Україні у наданні Томосу. Чиновник абсолютно переконаний, що Вселенський Патріарх не може відступити від своєї позиції (надати Томос про автокефалію Православній церкві в Україні, - «Главком»), бо це означатиме велику дипломатичну поразку Константинополя.

Раніше предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет розповів, що Томос, тобто указ Вселенського Патріарха щодо надання автокефалії Українській православній церкві, отримає новий глава УПЦ, якого оберуть на Об'єднавчому соборі.

Нагадаємо, намісник Успенської Києво-Печерської лаври, митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павло (Лебідь) заявив, що Російська православна церква має дві гілки, одна з яких знаходиться в Україні і мала б називатися Російською православною церквою в Україні.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: