У Мінкульті пояснили, як релігійна громада може змінити патріархат

У Мінкульті пояснили, як релігійна громада може змінити патріархат
Віряни у Києві
Фото: Главком

Громада має права юридичної особи, і жодна інша організація не може лімітувати чи обмежувати їх, заявили у Мінкульті

Релігійна громада відповідно до статті 8 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» має право змінювати своє підпорядкування.

Про це в інтерв'ю виданню «Експрес» повідомив директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури Андрій Юраш. 

«Громада має права юридичної особи, і жодна інша організація не може лімітувати чи обмежувати їх. Отож, перший крок, який потрібно зробити, - зібратися і проголосувати за зміну підпорядкування більшістю голосів. Виконком громади повинен підтвердити, що кожен з тих, хто бере участь у голосуванні, справді належить до громади. За результатами голосування вносять зміни до статуту в частині підлеглості. Роль держави в цьому процесі - тільки забезпечити дотримання закону», - заявив Юраш.

Він додав:, що у статті 8 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» визначено, що громада має право вільно змінювати свою підлеглість, але закон не прописує механізму, як саме це має відбуватися. Тому у Верховній Раді України вже зареєстровано законопроект №4128 «Про внесення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», що докладно прописує, як має відбутися зміна підлеглості релігійної громади.

До слова, у церкві Московського патріархату скаржаться, що Константинополь не озвучив план дій створення Помісної церкви.

Як повідомлялося, синод Константинопольського патріархату 11 жовтня ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській церкві передали незаконно. Також Константинопольський патріархат зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та глави УАПЦ Макарія. 

Також опубліковано текст рішення синоду Константинопольського патріархату щодо української церкви.

Найближчим часом буде скликаний архієрейський собор для об'єднання трьох церков. 

3 листопада президент Петро Порошенко і Вселенський патріарх Варфоломій підписали угоду про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським патріархатом.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: