В УПЦ МП вважають, що рішення про автокефалію повинно прийматися виключно в Україні

В УПЦ МП вважають, що рішення про автокефалію повинно прийматися виключно в Україні
Микола Данилевич

Помилково буде вважати, що УПЦ МП проти автокефалії, - каже Данилевич

Рішення про автокефалію має прийматися не в Константинополі, не в Москві, а в Києві і тільки після подолання розколу.

Про це Радіо Свобода заявив Микола Данилевич, протоієрей, прес-секретар УПЦ Московського патріархату, коментуючи слова Вселенського патріарха Варфоломія про те, що Константинополь ніколи не визнавав церковної влади Москви над Україною.

Протоієрей зазначив, що це не перша заява такого роду, яка звучала з вуст представників Константинопольського патріархату. Це точка зору архієреїв, патріарха, але ще не точка зору церкви, каже він.

Тут рішення висловлює собор, синод, тобто колегіальний орган управління церквою. Проте, помилково буде вважати, що УПЦ МП проти автокефалії, каже Данилевич. Але в даний час рішення прийнято саме таким.

«Наша позиція така: спочатку має бути єдність, а потім Томос. Нам потрібно подолати церковне розділення, розкол, який є в Україні. Тому рішення повинно бути в Києві, а не в Константинополі чи  Москві», – сказав протоієрей.

Протоієрей також вважає, що рішення українського питання повинно бути прийнято так, «щоб не була порушена всеправославна єдність».

Зазначимо, що секретар Священного Синоду УПЦ КП Єпископ Євстратій (Зоря) заявив, що якби Константинопольський Патріархат не розраховував на те, що зможе довести справу Томосу про автокефалію української церкви до логічного завершення - він би не починав цього процесу.

Раніше Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) Філарет повідомив, що після отримання томосу про автокефалію УПЦ Московського патріархату втратить право називатися українською.

Читайте також інтерв’ю: «Митрополит УПЦ МП Митрофан: У нашій церкві є протилежні думки щодо автокефалії»

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: