У США дійшли висновку, що навчання «Захід-2017» стали репетицією нападу РФ на країни Балтії

У США дійшли висновку, що навчання «Захід-2017» стали репетицією нападу РФ на країни Балтії

Велика кількість фактів приводить до висновку, що Кремль відпрацьовував варіант міждержавної війни

Викладач Гріннел коледжу (штат Айова) Марк Шнайдер виступив із ідеєю про те, що під час навчань «Захід-2017» Росія відпрацьовувала можливість проведення наступальної операції проти країн Балтії, які є членами НАТО. Цим ці навчання якісно відрізнялися від тих, які проводилися у 1999, 2009 і 2013 роках.

Як стверджує Шнайдер на сторінках ресурсу Real Clear Defense, РФ хотіла, щоб на Заході повірили, що навчання були спрямовані проти терористів, котрі нібито проникли в Білорусь і створили з’єднання чисельністю до 500 осіб. Однак насправді мова йшла про 4 багатонаціональні батальйони, які НАТО розгорнуло в країнах Балтії і Польщі. Так, 18 вересня Міноборони РФ заявило, що незаконні воєнізовані формування мають танки і бронетранспортери. Це не піддається жодній критиці, якщо мова не йде про американську бойову бригадну групу чи польську армію, оскільки країни Балтії не мають танків.

При цьому росіяни скоріше за все занизили кількість як військ (12,7 тисяч), так і техніки (250 танків), яка брала участь в навчаннях. Викладач Гріннел коледжу вважає, що не були враховані сили, які діяли виключно на російській території чи в морі. Однак навіть якщо мова йде про 250 танків, то це, за словами Шнайдера, більше ніж в арсеналі ФРН, Франції чи Великої Британії. Проте заявлена кількість точно не відповідає дійсності, оскільки навіть офіційно Міноборони РФ чітко повідомляла, що в навчаннях «Захід-2017» було задіяні сили Калінінградського гарнізону, Балтійського флоту, сили навколо Санкт-Петербурга, інші сили Західного військового округу РФ, сили ППО навколо Москви і Північний флот. Так, лише під час тренувань біля Санкт-Петербургу, які відвідував Володимир Путін, були задіяні частини 4-ї танкової Кантимирівської дивізії, 25-ї і 100-ї мотострілецьких, 2-ї мотострілецької Таманської, ракетні і артилерійські частини сухопутних військ, частини ВДВ, оперативно-тактична і військова авіація.

Так само цікавим є той факт, що за повідомленням ТАСС бомбардувальники дальньої авіації Ту-22М3 проводили атаки на командні центри і особливо важливі об’єкти терористів. Однак терористи, як нагадує Шнайдер, не мають особливо важливих об’єктів чи командних центрів – на відміну від НАТО. Так само є показовим те, що ракетні системи «Іскандер-М», «Іскандер-К» і «Точка-У» застосовувалися під час всього ходу навчань, а не під кінець.

Показовим є інше повідомлення ТАСС під час навчань про те, що під час першої фази навчань «Захід-2017» частини Балтійського флоту РФ відбивали удари гіпотетичного ворога із повітря, а також наносили артилерійські удари по прибережних і надводних цілях. Тим самим росіяни змушують вважати, що в терористів є військово-повітряні і військово-морські сили, а також прибережні об’єкти. Цікаво і те, як звертає увагу Марк Шнайдер, що немає інших прибережних цілей у районі проведення навчань, окрім тих, які розташовані на території держав-членів НАТО. Так само із легенди навчань виходило, що в терористів є підводні човни, а не лише надводні сили. Міноборони РФ також 17 вересня повідомило про те, що 3 корвети Балтійського флоту успішно відбили атаку ворога із повітря, і нанесли удари по морських і прибережних цілях противника. Врешті решт 19 вересня росіяни із Калінінградської області провели запуски протикорабельних ракет «Бал», що знищили з’єднання надводних кораблів умовного противника на Балтійському морі.

Макр Шнайдер також звернув увагу на іще один парадокс – про те, що в терористів не лише є ВМФ, ВПС, але і крилаті ракети. Так літаки МіГ-31БМ були задіяні у відбитті атаки крилатих ракет, які були запущені авіацією противника. До цього ці літаки відбивали уявну атаку авіації противника, в якій було задіяно до 30 літаків. Цікаво і те, що атаки штурмовиків Су-25 прикривали найсучасніші літаки Су-35С, які створені для домінування в повітрі.

Іншим разючим контрастом легенди про відбиття атаки терористів під час навчань «Захід-2017» і реальною ціллю навчань стали дії ППО 15 вересня. Тоді вони відбивали атаку, яка була спрямована на Москву, до 50 літаків умовного противника. Однак єдиною країною, яка це може зробити, є США. При тому, необхідним є залучення таких літаків, які навіть не розміщені у Європі – літаків радіо-електронної боротьби і літаків із стелс-технологіями.

Стаття Марка Шнайдера містить іще багато прикладів таких невідповідностей між заявленою ціллю протидії терористам під час російсько-білоруських навчань і тим, що насправді відпрацьовували війська.

Окрему увагу у своєму аналізі навчань викладач Гріннел коледжу виділяє також докладній оцінці навчань Північного флоту РФ, які проходили паралельно із навчаннями «Захід-2017». І хоча формально вони не були частиною навчань РФ і Білорусі, однак вписувалися в їх загальну логіку, а тому можуть вважатися частиною.

Із цього всього Марк Шнайдер робить висновок, що під час навчань «Захід-2017» відпрацьовувалася атака на слабкі у військовому плані держави-члени НАТО. 

Читайте також матеріал «Главкома» Лукашенко оформив капітуляцію? Післямова до військових навчань «Захід-2017»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: