У законі про землю враховані усі жорсткі вимоги «Євросолідарності» - Герасимов

У законі про землю враховані усі жорсткі вимоги «Євросолідарності» - Герасимов
Вимоги «Європейської солідарності» були враховані в законі, який був проголосований
Фото: Фейсбук Ірини Геращенко

«Коли цей закон був внесений до парламенту командою Зеленського, це був грабунок держави», – розповів Герасимов

У законі про ринок землі були враховані усі жорсткі вимоги «Європейської солідарності». Про це сказав співголова фракції «ЄС» Артур Герасимов в коментарі «Прямому».

«Коли цей закон був внесений до парламенту командою Зеленського, це був грабунок держави. Тому що там було 200 тис га в одні руки, це більше, ніж більшість районів в Україні. І повний розпродаж державної землі – 11 млн. Тобто вони готували оборудку, за якою 60 чоловік з команди Зеленського скуповували цю землю. Саме тому, коли цей закон був внесений командою Зеленського до парламенту, «Європейська солідарність» проголосувала категорично проти і після того розпочалася дуже напружена робота», – сказав Герасимов.

Він наголосив, що «Євросолідарність» зайняла дуже жорстку позицію, що продаж державної та комунальної землі має бути заборонено.

«Друге питання – концентрація має бути різко знижена, тому що ми маємо думати передусім про фермерів і селян, а не про агрохолдинги. Третє питання – має бути однозначно серйозне підсилення питання інвентаризації землі, обліку землі і звичайно державного кадастру. І четверте питання – має бути дуже жорстко записано, що гроші, за які купується земля, перевіряються, щоб вона не дісталася країні-агресору. Ці пункти ми жорстко поставили перед владою», – наголосив Герасимов.

Він нагадав, що всі вимоги депутатів фракції були враховані.

«Всі чотири жорсткі вимоги «Європейської солідарності» були враховані в законі, який був проголосований. І це ключова причина, чому ми голосували «за»», – додав депутат.

Герасимов сказав: «Цей закон не про продаж землі, цей закон про заборону продажу державної та комунальної землі. Це закон про те, щоб власники паїв могли спокійно офіційно і відкрито купувати, продавати, орендувати свою землю. Не так, як зараз це робиться з-під поли, з якимись ділками. Дуже часто обманюють на цих купівлях, а відкрито, офіційно і з захистом. Тому цей закон не тільки про заборону продажу державної землі, а також про захист селян і фермерів, щоб вони могли спокійно розпоряджатися своїми паями. Це закон про те, що заборонено продавати землю іноземцям. Це закон про те, що заборонено продавати землю громадянам країни-агресора».

«Ще два тижні тому все це в законі було відсутньо, але вчора, наприклад, інші партії-«Батьківщина», ОПЗЖ боролися проти цього закону. У мене виникає питання, чому вони боролися проти заборони продажу державної комунальної землі, проти захисту українського фермера?» – додав парламентар.

Напередодні лідер фракції «Європейська солідарність» Петро Порошенко пояснив, чому «ЄС» підтримала ринок землі.

Нагадаємо, Верховна Рада завершила розгляд поправок до проєкту закону №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» та ухвалила його у другому читанні як закон.

Ринок землі ухвалили в наступних параметрах:

  • Він вступить в дію з 1 липня 2021. Тобто, коли посткоронавірусна паніка спаде і всі повернуться до нормального життя;
  • Перші два роки землю зможуть купувати лише фізичні особи-громадяни України і не більше 100 гектарів у одні руки.
  • Після цього – наступні два роки землю зможуть купувати, як і передбачається базовою моделлю, українські юридичні особи не більше 10 000 гектарів в одні руки.
  • Землі сільськогосподарського значення державної та комунальної власності продаватися не будуть (принаймні перші два роки мінімум).
  • Продаж іноземцям - як і було вирішено раніше - після референдуму.

Перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко напередодні пообіцяв, що вступ в силу закону «Про обіг землі» не буде відкладено наступного року. 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: