Угода між Україною та Вселенським Патріархатом деталізує надання Томосу

Угода між Україною та Вселенським Патріархатом деталізує надання Томосу

Вселенський патріарх Варфоломій та президент Петро Порошенко

Фото: прес-служба президента

Угода передбачає, що в Києві буде зареєстровано місію Вселенського Патріархата

Підписана сьогодні у Стамбулі Угода про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським Патріархатом у створенні незалежної православної церкви в Україні, зокрема, деталізує процес надання Томосу. Про це повідомляє агентство «Укрінформ».

«Вселенський Патріарх надає Томос, визнаючи незалежність Української церкви, і вручає його обраному на Соборі Предстоятелю; Українська держава відповідно до Конституції і законів надає цим процесам сприяння», - йдеться у документі.

Окрім того, в угоді вказано, що в Києві буде зареєстровано місію Вселенського Патріархата, яка фактично буде посольством, представництвом Вселенської Патріархії в Києві і сприятиме зв'язкам незалежної Української церкви із вселенським православ'ям.

«Це і є Ставропігія (представництво), відкриття якої передбачено тим самим рішенням Синоду Вселенського Патріархату, яким підтверджено надання автокефалії православній церкві в Україні і знято заборони з Філарета, Макарія і їх послідовників», - роз’яснюється у документі.

В ньому також зазначається, що українські єпископи мають зібратись на Собор і обрати предстоятеля, якому буде вручено Томос.

Нагадаємо, синод Константинопольського патріархату 11 жовтня ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській церкві передали незаконно. Також Константинопольський патріархат зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та глави УАПЦ Макарія.

Також опубліковано текст рішення синоду Константинопольського патріархату щодо української церкви.

Сьогодні президент Петро Порошенко і Вселенський патріарх Варфоломій підписали угоду про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським Патріархатом. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: