Українські парламентарі розказали про деталі зустрічі із Волкером

Українські парламентарі розказали про деталі зустрічі із Волкером

Українські парламентарі говорили про просування української концепції миротворчої місії ООН

Депутати Верховної Ради зустрілись зі спецпредставником Держдепартаменту США Куртом Волкером. Про це повідомила голова парламентського комітету з питань закордонних справ Ганна Гопко.

«Відбулася зустріч з Куртом Волкером. Обговорили напрацювання з просування української концепції миротворчої місії ООН серед міжнародних партнерів, законопроект у ВР, який готуємо до другого читання про визнання російської агресії, територій окупованими; надання захисної зброї», – написала вона у Facebook.

За її словами, вона передала йому лист від родичів політв'язнів Кремля з Криму та військовополонених Донбасу.

«Просимо, щоб гуманітарні питання, захист прав людини та порятунок, звільнення українців, заручників був топ-пріоритетом під час перемовин наших західних партнерів з РФ, на зустрічах з Сурковим. Також від аналітичних центрів, серед яких Центр глобалістики передала напрацювання щодо використання невійськової сили для примушення Кремля піти з України, серед яких блокування Північного потоку 2», - додала голова комітету.

Як розказав народний депутат Олексій Рябчин, у ході зустрічі він задав питання два законопроекти щодо Донбасу, що були проголосовані Верховною Радою. Зокрема, він запитав про доцільність визнання на законодавчому рівні Росії агресором.

«[Я запитав,] чи завадить дипломатичним перемовинам закон, де РФ буде названа країною агресором. «Батьківщина» внесла правки, які прибирають згадку про Мінськ та інші важливі для нас і готова підтримати у другому читанні, за умови їх врахування. Також мене цікавило наскільки важливо для дипломатичних перемовин було, щоб спікер пішов на порушення регламенту та Конституції та підписував законопроект про спеціальний статус окупованого Донбасу, чи вистачило б просто проголосованого Радою законопроекту. Я не можу повністю цитувати його відповіді, але я був ними задоволений. Тому, якщо РФ нарешті на четвертий рік війни буде названа агресором - це та реальність, з якою вона повинна рахуватись», - зазначив у Facebook Рябчин.

У свою чергу депутат Андрій Тетерук повідомив, що у ході зустрічі Волкер заявив про те, що США будуть допомагати Україні в поверненні непідконтрольних територій, а Крим ніколи не буде визнано російським. За його словами, спецпредставник Держдепу вважає можливим до кінця року підготувати резолюцію ООН щодо миротворчої місії на Донбасі.

«Росією, яка сподівалась, що Україна не буде здатна вести перемовини і дотримуватись своїх домовленостей, не зроблено нічого в процесі припинення вогню і початку виконання мінських домовленостей. Тож зараз черга Росії робити свої кроки. США будуть тиснути на Росію, аби її війська покинули територію України», - передав слова Волкера Тетерук.

Нагадаємо, спікер Ради Андрій Парубій на зустрічі з Волкером заявив, що останнім часом російська агресія тільки зростає на Сході України. Як повідомила після зустрічі Гопко, Волкер чітко наголосив, що ціна за російську окупацію не буде змінюватися, вона буде, навпаки, зростати.

У п’ятницю президент Петро Порошенко обговорив з Волкером питання звільнення українських заручників.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: