Уманський: Якщо людина за місяць платить податків на 200 гривень, вона не платить податків

Уманський: Якщо людина за місяць платить податків на 200 гривень, вона не платить податків
Ігор Уманський

На переконання екс-першого заступника голови Мінфіну, треба змінювати парадигму, що підприємець - то «священна корова»

В.о. міністра фінансів в уряді Тимошенко та перший заступник голови Мінфіну в Кабміні Яценюка Ігор Уманський вважає, що солідарна система загальнообов'язкового державного пенсійного страхування за тієї демографії, що ми маємо, самостійно забезпечити себе платежами не здатна. Сам тому провести зміни в системі оподаткування важливо, зокрема, для наповнення Пенсійного фонду і пенсійної системи.

Таку думку Уманський висловив в інтерв’ю «Главкому».

«Наше законодавство свого часу дозволило легалізувати певні види професій, діяльності через так звану спрощену систему оподаткування. Це, по суті, стало певним внутрішнім офшором, який дозволяє офіційно і легально не платити ніяких податків, в тому числі, відрахувань у соціальні фонди. Цей елемент не так пенсійної, як податкової реформи треба міняти», - сказав експерт.

На його думку, суть спрощеної системи повинна бути простою: у людини і на загальній системі, і на спрощеній має бути приблизно однакове податкове навантаження, щоб не було стимулів уникати загальної системи заради сплати менших податків. Різниця повинна полягати лише в адмініструванні і витратах на це адміністрування.

«Але у нас немає цієї спрощеної системи, у нас є свого роду офшор. У чому суть податків у світі? Це право на ведення господарсько-економічної діяльності на певний період часу. Хочеш цим правом користуватись - плати податки. Це має робити і той, хто працює десь і отримає заробітну плату, і той, хто є підприємцем і працює на себе. Аргумент у стилі «я сам заробив свої гроші» тут не діє. Той, кому нараховується зарплата, з якої стягуються податки, так само свої гроші заробив», - додав Уманський.

На переконання економіста, треба змінювати парадигму, що підприємець - то «священна корова».

«Якщо ця «священна корова» не сплачує податків, то сенсу в цьому немає. А я більш ніж упевнений, що більшість і ваших колег - це ФОПи. Ми з вами ведемо розмову в ресторані, і, можливо, два-три столики тут - це теж окремий ФОП. Так усюди. Доходить до того, що у великих супермаркетах окрема каса може бути окремим ФОПом. Це просто інститут ухиляння від сплати податків, від сплати, в тому числі, в солідарну систему», - продовжує профільний експерт.

Коментуючи тезу, що ФОП теж сплачує податки, Уманський зазначив, що ключове питання – скільки.

«Умовно із середньої заробітної плати у Києві в 10 тис. грн людина сплачує 22%, тобто 2200 грн. ФОП таку суму може сплачувати на рік, а не на місяць. І на загальній системі оподаткування - це лише ЄСВ (єдиний соціальний внесок. - «Главком»). А у ФОПа туди і ПДФО (податок на доходи фізичних осіб. - «Главком») входить, і так далі. Коли людина за місяць платить податків на 200 грн, давайте говорити чесно, вона не платить податків», - заявив колишній перший заступник голови Мінфіну.

Уманський вважає, що провести зміни важливо, зокрема, для наповнення Пенсійного фонду і пенсійної системи.

«Для цього треба вести довгу роз’яснювальну роботу. На це піде не місяць-два, але треба починати говорити людям просту річ: ось ці платять податки, ці – ні. Ті, що не платять, існують за ваш рахунок», - резюмував

Читайте також: «Ігор Уманський: Кожна друга гривня і кожна друга бізнесова операція у нас – поза законом»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: