В НКРЕКП вважають, що «Нафтогаз» блокує біржову торгівлю газом, намагаючись зберегти монопольно високу ціну

В НКРЕКП вважають, що «Нафтогаз» блокує біржову торгівлю газом, намагаючись зберегти монопольно високу ціну
Оксана Кривенко

Новий склад НКРЕКП підтримує анбандлінг «Нафтогазу»

НАК «Нафтогаз» не хоче запроваджувати добове балансування і створює перепони для його запуску за допомогою підконтрольного «Укртрансгазу». Новообраний керівник НКРЕКП Оксана Кривенко прокоментувала цю ситуацію в інтерв'ю «Главкому. «По-перше, у випадку введення добового балансування всі небаланси будуть йти на НАК «Нафтогаз», зокрема, небаланси підприємств теплокомунальної енергетики (ТКЕ). По-друге, «Нафтогаз» не хоче допускати біржову торгівлю, тому що відповідно до добового балансування, купити газ для балансування можна буде на біржі, а це вже конкуренція, а відтак, ціна буде інша. І тоді «Нафтогаз» не зможе диктувати свою політику завдяки наявності більшого обсягу продажу ресурсу, хоча «Нафтогаз» також має можливість брати участь у добовому балансуванні зі своїми ціновими пропозиціями», - пояснює Кривенко. За її словами, наразі найбільша проблема ринку – це всі небаланси ТКЕ, за допомогою яких НАК сьогодні карає газорозподільні підприємства або інших постачальників, накладаючи штрафи і пені.

Чиновник переконана, що «Нафтогаз» намагається зберегти монопольно високу ціну газу, що суперечить закону про ринок газу. Саме тому НКРЕКП наполягає на тому, що у оператора газотранспортної системи ще є майже півтора місяця - до 1 серпня - для того, щоб допрацювати необхідну інформаційну платформу, або іншу альтернативну, і запустити процес добового балансування ринку.

Також законом про ринок газу передбачено, що не має бути вертикально інтегрованої компанії (НАК «Нафтогаз» - «Главком»). Має бути незалежний оператор ГТС. Давно є рішення уряду щодо створення нового оператора на базі «Магістральних газопроводів України». «Ми повністю підтримуємо уряд на обраному шляху анбандлінгу – створення «Магістральних газопроводів України», - заявляє Кривенко.

Читайте більше у інтерв'ю: «Голова НКРЕКП Оксана Кривенко: Я сама можу кран поміняти, сантехніку відремонтувати, замок врізати»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: