В уряді закликали СБУ стежити за діями православних тітушок Московського патріархату

В уряді закликали СБУ стежити за діями православних тітушок Московського патріархату
Ілюстративне фото

Для Московського патріархату закону не існує. Є лише їхнє бачення, що дозволяє діяти в рамках насильницької парадигми», - зазначив представник Мінкульту

Директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури Андрій Юраш в ексклюзивному інтерв’ю «Главкому» розповів чи існує в Україні загроза справжньої релігійної війни з кровопролиттям через створення єдиної помісної церкви і отримання Томосу.

На думку чиновника, якщо представники Московського патріархату спровокують та запустять механізм протистояння (між релігійними громадами Московського, Київського патріархатів та Греко-католицької церкви, - «Главком»), то певні конфлікти можливі. І тому ситуацію мають контролювати правоохоронні органи, а також обласні держадміністрації, оскільки реєстрація місцевих релігійних громад у регіонах належить до їх компетенції.

Зараз до охорони майна Московський патріархат залучив парамілітарні, так звані, «казацькі» організації. Переважно це організовані та профінансовані місцевим духовенством чи спонсорами групи, що згуртовують активних парафіян з проросійською орієнтацію. «А якщо врахувати, що митрополит Антоній Паканич в одному з інтерв’ю говорив про їхнє «право на опір», то зрозуміло, що для Московського патріархату закону не існує. Є лише їхнє бачення, що дозволяє діяти в рамках насильницької парадигми», - зазначив представник Мінкульту. Андрій Юраш вважає, що  заява митрополита Московського патрархату вкрай серйозна і має бути вивчена Службою безпеки і всіма правоохоронними структурами.

Раніше предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет розповів, що Томос, тобто указ Вселенського Патріарха щодо надання автокефалії Українській православній церкві, отримає новий глава УПЦ, якого оберуть на Об'єднавчому соборі.

Нагадаємо, намісник Успенської Києво-Печерської лаври, митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павло (Лебідь) заявив, що Російська православна церква має дві гілки, одна з яких знаходиться в Україні і мала б називатися Російською православною церквою в Україні.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: