Венеційська комісія не поділяє вимог Угорщини щодо навчання в Україні лише угорською

Венеційська комісія не поділяє вимог Угорщини щодо навчання в Україні лише угорською

Держава може перейти від суто угорськомовної системи до змішаної, вважають у Венеційській комісії

Венеційська комісія не погоджується з вимогою Угорщини залишити в Україні можливість навчання для угорської нацменшини виключно угорською мовою.

Про це сказав секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт в інтерв’ю Європейській правді.

«Ні, ми не поділяємо цю позицію. Ми вважаємо, що держава може перейти від суто угорськомовної системи до змішаної, за якої частину годин буде викладання угорською, частину – українською. Понад те, це навіть краще для самих учнів, якщо вони будуть отримувати навчання двома мовами», - сказав Маркерт.

Однак він зазначив, що критика угорців обґрунтована, поки немає гарантій для мов меншин. Необхідно, щоб підзаконні акти встановили ці гарантії – приміром, скільки годин має бути навчання мовою меншин.

«Водночас державна мова також має викладатися у достатньому обсязі, зокрема, щоби людина мала можливість інтегруватися, була конкурентною на ринку праці – а для цього потрібно добре говорити українською, а не лише угорською. Але саме по собі двомовне навчання – це перевага», - сказав він.

Як відомо, президент Петро Порошенко підписав закон «Про освіту», який розкритикували Угорщина та Румунія через статтю про освіту державною мовою.

МЗС Угорщини погрожувало заблокувати всі майбутні зближення України з ЄС через новий закон про освіту.

Експерти Ради Європи позитивно оцінили освітній закон України.

У січні Будапешт знову побачив утиски угорської мови в Україні.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто вимагає від України юридичних гарантій  того, що застосування нового закону про освіту почнеться після досягнення домовленості з угорською національної меншиною на Закарпатті.

Парламентській асамблеї Ради Європи прийняли резолюцію щодо захисту мов нацменшин. Скандальний закон України про освіту згадується лише у пояснювальній записці до проекту резолюції ПАРЄ

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: