Відома волонтерка підтвердила, що з нею проводили попередні співбесіди про призначення на посаду міністра охорони здоров’я

Відома волонтерка підтвердила, що з нею проводили попередні співбесіди про призначення на посаду міністра охорони здоров’я

Уляна Супрун готова обійняти цю посаду

Засновниця «Захисту патріотів» (організації, яка займається тренуваннями з тактичної медицини та забезпечує українських бійців покращеними індивідуальними аптечками за стандартами НАТО) Уляна Супрун прокоментувала в інтерв’ю «Главкому» своє можливе призначення на посаду очільника Міністерства охорони здоров’я. Нагадаємо, навесні голова профільного комітету Верховної Ради Ольга Богомолець пропонувала вашу кандидатуру на посаду одного з заступників майбутнього міністра охорони здоров’я. Нині, як відомо «Главкому», її кандидатуру обговорюють на посаду очільника МОЗ.

«Я знаю, що є розмови щодо того, щоб мою кандидатуру подати на посаду міністра охорони здоров’я. Зі мною проводили відповідні розмови. Можу сказати, що це були і представники президентської сили, і представники Кабінету міністрів, і представники саме МОЗу», - розповіла Уляна Супрун.

Вона також заявила, що готова обійняти цю посаду. І готова взяти цю відповідальність на себе. «Але тут дуже важливим фактором є команда, яка би зі мною зайшла в міністерство. Ми бачили роботу колишнього міністра Олександра Квіташвілі. На жаль, довкола нього не було команди, яка могла би з ним зробити всі ті реформи, які він планував, - вважає Супрун. - Обійняти посаду міністра для мене була б велика честь та велика відповідальність. Із досвідом, якого я набула в Україні за останні роки, з досвідом, з яким я приїхала зі Штатів, за допомоги сильної команди і з прагненням змінити цю систему я готова до цього».

Втім, відомо що нині обговорюється декілька кандидатур.Сама Уляна Супрун, якби обирала кращого міністра, зупинила б своє рішення на кандидатурі Ігоря Перегінця, який був заступником у міністра Квіташвілі.

«Нещодавно прийняли його заяву про відставку. Але він міг би взяти на себе відповідальність й очолити відомство. Він – реформатор, має досвід роботи у Всесвітній організації охорони здоров’я, дуже добрий організатор. Він зміг змінити систему закупівлі ліків, систему роботи Центру крові й уже має програму зміни системи фінансування охорони здоров’я. Він також багато пропонує щодо громадського здоров’я, профілактики, превентивної медицини», - підкреслила відома волонтерка.

Щоб змінити систему, треба на чолі мати людину або з іншої системи, або таку, яка бачила, як працюють ефективні системи, додала вона. «Я маю цей досвід, бо працювала в системі на Заході. Ігор має цей досвід, бо навчався на Заході і працював у ВООЗ», - зауважила Супрун. .

Кандидатка на пост міністра також вважає, що закон про закупівлю лікарських засобів через міжнародні організації частково зможе витіснити корупцію в медицині. «Але вже починаються нові схеми, які зможуть існувати, якщо не буде контролю над системою. Що більше прозорості, то менше корупції. Але не можна лише чекати, щоб якісь іноземці чи міжнародні системи викорінили корупцію, ми самі мусимо це зробити. Треба взяти кілька корупціонерів, заарештувати їх і нехай сидять. Але цього немає. Є багато слів, є якісь затримання… Але кого саме посадили? Система й далі працює так, як працювала», - відзначила Супрун.

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: