Вища рада правосуддя навряд чи задовольнить звернення Верховного суду щодо тиску по справі Приватбанку

Вища рада правосуддя навряд чи задовольнить звернення Верховного суду щодо тиску по справі Приватбанку
Ігор і Григорій Суркіси, а також їхні сім'ї, оскаржують процедуру bail-in, за якою був націоналізований Приватбанк в 2016 році

Розглядаючи подібні звернення, ВРП зазвичай ухвалює висновок про відсутність підстав для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів

Офіційного звернення від Верховного Суду щодо відкладення розгляду справи родини Суркісів проти Приватбанку до Вищої ради правосуддя ще не надходило. Про це повідомили джерела «Главкома» у раді. Нагадаємо, Верховний суд заявив, що звернувся до ВРП та Офісу генпрокурора з заявою, що на суддів щодо цієї справи йдеться тиск в ЗМІ.

Втім джерела наголосили, практика рішень Вищої ради правосуддя, прийнятих нею за результатами розгляду повідомлень про втручання у діяльність суддів з боку ЗМІ, свідчить про те, що ВРП не визнає критику з боку медіа тиском на суд. Розглядаючи подібні звернення, ВРП зазвичай ухвалює висновок про відсутність підстав для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя. При цьому Рада, як правило, звертає увагу на важливість наявності взаємозв’язку між критикою й поширенням неправдивої інформації щодо суддів та намаганням вплинути на здійснення суддею правосуддя у певних справах. Виходячи з цього, у випадку якщо Верховний Суд звернеться до ВРП зі скаргою «про тиск в ЗМІ», рішення про втручання у діяльність суддів малоймовірне.

Ігор і Григорій Суркіси, а також їхні сім'ї, оскаржують процедуру bail-in, за якою був націоналізований Приватбанк в 2016 році. Суркіси були визначені Нацбанком пов'язаними з банком особами, тому їхні вкладення були конвертовані в капітал державного банку. Якщо Суркіси виграють у Верховному суді, це поставить під сумнів правомірність процедури націоналізації Приватбанку, а також створить прецедент для інших пов'язаних осіб, які зможуть оскаржити рішення НБУ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: