Виявлено нові різновиди коронавірусу. Висновки науковців

Виявлено нові різновиди коронавірусу. Висновки науковців
Мандруючи по світу вірус Covid-19 змінюється

Існують відмінності між Covid-19 з Азії і з західних країн

Вчені виявили кілька генетичних різновидів коронавірусу SARS-CoV-2, які відрізняються один від одного нуклеотидними послідовностями в РНК-геномах. Однак поки невідомо, чи пов'язана ця різноманітність вірусів з наслідками захворювання Covid-19 і чи може вплинути на розробку вакцини. Про це йдеться у працях науковців Гарвардського університету в США та Університету Данкук в Південній Кореї.

Дослідники проаналізували одноланцюгові РНК-послідовності вірусів, виділених у 11 132 пацієнтів з SARS-CoV-2, які зберігаються в базі даних GISAID, що містить інформацію про повних або частково секвенованих геномах коронавірусу. Вони попарно порівняли 2540 нуклеотидних послідовностей, визначаючи нуклеотидні заміни - точкові мутації, коли один нуклеотид РНК-послідовності замінюється на інший. Таким чином було виміряно рівень подібності між геномами SARS-CoV-2 у пацієнтів з усього світу, пишуть ЗМІ.

Вчені виявили чотири відокремлені гілки (кластери) серед європейських і північноамериканських зразків вірусу. Дві з них є переважно європейськими, одна характерна для США, а остання є сумішшю випадків зараження у США та Європі. При цьому тільки одна переважно європейська гілка безпосередньо пов'язана з вірусами з Китаю. Останні утворюють кластер «оригінальних» вірусів, які потрапили до Європи та США із Азії. Ще одна гілка містить геноми з Європи, Японії, Австралії та Нової Зеландії.

Таким чином, геноми коронавірусу варіюються в залежності від регіону, і існують відмінності між вірусами з Азії і з західних країн. Спочатку генетичний склад SARS-CoV-2 був більш однорідним, проте потім став розділятися на окремі гілки. Поширення вірусу по світу привело до більшого розмаїття геномів. Результати аналізу відповідають картині розвитку пандемії, підсумовують автори роботи. На думку дослідників, зусилля з розробки вакцини повинні враховувати генетичну мінливість збудника Covid-19.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: