Волкер і Суроков у листопаді знову обговорять питання України

Волкер і Суроков у листопаді знову обговорять питання України
Курт Волкер і Владислав Сурков

Майбутня зустріч Суркова з Волкера стане вже третьою за рахунком після переговорів 21 серпня в Мінську і 7 жовтня в Белграді

Представник держдепартаменту США з питань України Курт Волкер і помічник президента РФ Владислав Сурков проведуть третій раунд переговорів щодо Донбасу в першій половині листопада. Про це  повідомляє російське видання «Известия».

Як повідомляється з посиланням на джерела, близькі до організації зустрічі, переговори відбудуться на нейтральній території. Москва і Вашингтон вважають важливим активізувати роботу російсько-американського каналу з обговорення питання України, пише видання. За словами джерел, необхідність швидкої зустрічі виникла після того, як Волкер зробив позаплановий візит в Україну 27 жовтня.

Листопадова зустріч Суркова з Волкера стане вже третьою за рахунком після переговорів 21 серпня в Мінську і 7 жовтня в Белграді. Обидві сторони за підсумками останніх переговорів заявили про їх позитивний характер, а також про відсутність непереборних розбіжностей. Однак, за словами джерел видання, говорити про повне взаєморозуміння поки рано.

«Домовилися зробити частішими контакти і зустрічатися регулярно без довгих перерв. Це допоможе встановити необхідне взаєморозуміння», - зазначив один зі співрозмовників.

Поки відчутних зрушень в процесі врегулювання ситуації на сході України зустрічі Суркова і Волкера, як зазначається, не принесли. Однак помічник президента Росії впевнений, що «врешті результат буде».

У листопаді, як очікується, знову буде порушено питання російського проекту резолюції ООН про розміщення миротворців на Донбасі, а також прихильність реалізації мінських угод. Крім того, буде обговорюватися робота мінської контактної групи, зазначає видання. Зазначено, що Росія і США мають намір вести діалог з української проблеми до повного врегулювання ситуації.

Питання про миротворчу місію залишається сьогодні однією з ключових тем всіх переговорів, що стосуються України. «Питання розміщення миротворців на Донбасі все ще актуальне. Щодо нього ведеться робота, в тому числі за російським проектом резолюції. Йде узгодження позицій і пошук компромісів. Інша справа, що позиція Києва заважає схваленню резолюції і якнайшвидшому введенню миротворчих сил в зону конфлікту, оскільки їх в цьому поки підтримують американці. Але сказати, що у російського проекту немає перспектив, не можна», - пояснило високопоставлене російське дипломатичне джерело.

Перебуваючи з візитом в Україні, Волкер підтвердив, що на зустрічах з Сурковим обговорюється формат можливої миротворчої місії і її мандат. На думку спецпредставника держдепу США, миротворці зможуть принести користь врегулюванню в разі більш широких повноважень, ніж пропонує Москва. США сподіваються, що резолюція ООН щодо миротворців може бути готова до кінця року. Крім того, за словами Волкера, «ні у кого не викликає занепокоєння» питання можливих поставок Україні летальної зброї, оскільки «самозахист» не повинен нікого хвилювати. Американський дипломат також назвав переговори з російським колегою «конструктивними», хоча і вказав на відсутність прогресу наразі.

Тим часом в держдепартаменті США відповіли, що «на цей момент поїздку (Волкера - ред.) анонсувати не можуть».

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: