Вселенський патріархат не дасть Україні церковну автокефалію - Балога

Вселенський патріархат не дасть Україні церковну автокефалію - Балога
Віктор Балога

Якщо і буде щось оголошено, то тільки про кафедру на чолі з митрополитом, - зазначив екс-глава Секретаріату президента України

Нашій країні не слід розраховувати на незалежну Помісну православну церкву. Константинополь, якщо і вирішиться скласти Томос, то тільки про створення в Україні підпорядкованої йому митрополії. Про це в своєму Фейсбуці написав екс-глава Секретаріату президента України Віктор Балога, коментуючи інтерв'ю глави УПЦ Київського патріархату Філарета виданню «Українська правда».

«На жаль, ми не отримаємо автокефалію. Якщо і буде щось оголошено, то тільки про кафедру на чолі з митрополитом», - зазначив Балога. За його словами, причиною цього є відсутність звернення від усіх трьох православних церков України (УПЦ, УПЦ КП та УАПЦ) до патріарха Варфоломія з проханням про дарування автокефалії.

Також екс-глава Секретаріату президента України нагадав, що в 2008 році не УАПЦ стала перепоною на шляху здобуття українським православ'ям автокефалії. «Насправді Томос не дали в самий останній момент, оскільки Ющенко хотів зробити патріархом Філарета, а Вселенський (патріарх) про це і чути не хотів», - написав Балога.

Також Балога нагадав, що «при отриманні Томосу Собор українських Церкви не обиратиме Патріарха, оскільки в такому випадку Вселенський Собор сам приймає рішення, хто буде першим лідером Церкви».

Відзначимо, що в інтерв'ю «Українській правді» Філарет підкреслив, що очікує від Фанара тільки автокефалії, а не рішення про створення в нашій країні митрополії, підпорядкованої Константинопольському патріархату.

«Український народ не підтримає рішення про те, щоб предстоятель був в сані митрополита. Не підтримає цього», - сказав глава УПЦ КП.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: