Янукович проти Луценка. Стало відомо, чим завершилася судова справа, що тягнулася два роки

Янукович проти Луценка. Стало відомо, чим завершилася судова справа, що тягнулася два роки
Ексгенпрокурор Юрій Луценко під час прессконференції

В українському суді президент-втікач захищав власну честь, гідність та ділову репутацію, але безуспішно

Колишній президент України Віктор Янукович, який переховується у Росії, програв суд ексгенпрокурору Юрію Луценку, захищаючи свою честь, гідність та ділову репутацію.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на відомості судового реєстру.

Печерський райсуд Києва розглядав цивільний позов Януковича з червня 2018 року. Колишній керманич країни наполягав на тому, що Юрій Луценко поширив недостовірну інформацію, яку слід спростувати. Зокрема, ексгенпрокурор 23 травня 2018 року на дебатах високого рівня Генеральної Асамблеї ООН з нагоди п`ятнадцятої річниці схвалення Конвенції ООН проти корупції (Нью-Йорк) заявив: «Колишній президент України Віктор Янукович та його злочинна організація, втікаючи з країни, привласнили понад 40 мільярдів доларів США… Насамперед, ми застосували спеціальну конфіскацію та повернули для національного розвитку до державного бюджету України 1,5 мільярди доларів США, які були привласнені державною мафією Януковича».

На думку Віктора Януковича, ця інформація є фактичними твердженнями про привласнення позивачем великої суми грошових коштів, а також про вчинення злочину, за який передбачена кримінальна відповідальність, які потребують доведення, мають базуватися на відповідних фактах та доказах, а також, є негативною та такою, що порушує його особисті немайнові права.

У суді генеральна прокуратура та її колишній керівник Юрій Луценко наполягали, що під час оприлюднення спірної інформації керувалися ч. 4 ст. 6 Закону України «Про прокуратуру» і статтею 29 Закону України «Про інформацію» (інформація з обмеженим доступом може бути поширена, якщо вона є суспільно необхідною, тобто є предметом суспільного інтересу, і право громадськості знати цю інформацію переважає потенційну шкоду від її поширення).

Саме такою є інформація про кримінальні провадження, які розслідуються генеральною прокуратурою України, пов`язані з колишнім президентом Віктором Януковичем та іншими високопосадовцями, яку у своєму виступі оприлюднив Юрій Луценко.

Суд погодився з аргументами відповідачів і заявив, що слова Луценка про $1,5 млрд, «які були привласнені державною мафією Януковича», а потім повернуті до держбюджету шляхом спецконфіскації, не стосуються конкретно позивача, а є узагальнюючим визначенням дій осіб, правомірність дій яких перевіряється в межах кримінального провадження №12013220540000400.    

Досліджуючи зміст висловлювання «колишній президент України Віктор Янукович та його злочинна організація, втікаючи з країни, привласнили понад 40 мільярдів доларів США», суд вважає, що ці дані базуються на обґрунтованих припущеннях і не можуть вважатися недостовірною інформацією.

Як відомо, 24 січня 2019 року Оболонський райсуд Києва заочно засудив експрезидента Віктора Януковича до 13 років ув'язнення за державну зраду та пособництво у веденні агресивної війни.

Водночас Януковича визнали невинним за обвинуваченням у порушенні територіальної цілісності України. Захист експрезидента подав апеляції на вирок.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: