Японія погодилася зменшити запаси плутонію

Японія погодилася зменшити запаси плутонію

Токіо використовує плутоній для роботи чотирьох реакторів

Уряд Японії заявив про наміри зменшити запаси плутонію. При цьому офіційний Токіо не повідомив про те, за який час передбачається реалізувати даний крок і на скільки саме будуть зменшені запаси.

Про це пише Reuters.

На відповідний крок Японія пішла під тиском США і КНР. Всього на кінець 2017 року Токіо володів 47 тоннами плутонію, із яких 21 тонна знаходиться на об’єкті переробки в Великій Британії, а іще 15 тонн в Франції. Даного запасу вистачило б на створення декількох тисяч ядерних боєзарядів.

Як наслідок, запаси плутонію в Японії викликали занепокоєність в КНР та інших азійських країнах. Зі свого боку Вашингтон по суті ув’язав такі кроки Токіо із продовженням угоди щодо співробітництва в сфері мирного атому. Окрім того, в відповідній заяві щодо скорочення кількості радіоактивних матеріалів представники японського уряду наголосили на тому, що і далі будуть дотримуватися принципів МАГАТЕ і Договору про нерозповсюдження зброї масового знищення.

Японія використовує перероблене відпрацьоване ядерне пальне, із якого виділяють плутоній, для подальшої роботи реакторів. На сьогодні 4 із 6 працюючих в країні реакторів використовують пальне, яке є сумішшю урану і плутонію, який виділили до цього із відпрацьованого пального. 4 реактори споживають до 2 тонн такої суміші на рік.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: