За 20 років у країнах ОБСЄ загинули 220 журналістів

За 20 років у країнах ОБСЄ загинули 220 журналістів
20 липня 2016 року в центрі Києва внаслідок вибуху машини загинув відомий журналіст Павло Шеремет

Напади на журналістів відбуваються щодня в усьому регіоні ОБСЄ і 90% виконавців і організаторів цих нападів не притягують до відповідальності

За 20 років лише в регіоні, на який поширюються повноваження Організації з безпеки та співпраці в Європі (ОБСЄ) і який є зовсім не найнебезпечнішим у світі, загинули близько 220 журналістів. Про це сьогодні, 2 листопада, в Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів, заявив представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір.

«З 1997 року в регіоні ОБСЄ загинуло близько 220 журналістів. Тільки у 2017 році загинуло не менше 4 репортерів», - сказав він.

Дезір підкреслив, що напади на журналістів відбуваються щодня в усьому регіоні ОБСЄ і 90% виконавців і організаторів цих нападів не притягують до відповідальності. У цьому контексті він згадав про Дафну Каруане Галіцію, яка була вбита на Мальті всього два тижні тому, і про Павла Шеремета, який загинув минулого року в Україні. 

«Імена цих відважних журналістів є постійними і хворобливими нагадуваннями про те, що нам необхідно наполегливо домагатися справедливості. Кожна смерть - це шрам на наших демократичних цінностях і пряма загроза безпеки усіх журналістів», - йдеться в заяві представника.

За його словами, моральним зобов'язанням перед ними і їх близькими є зробити усе можливе, щоб пролити світло на злочини і належним чином покарати усіх винних. «Безкарність - це ліцензія на насильство», - підкреслив Дезір.

Він переконаний, що захист безпеки працівників ЗМІ рівнозначний захисту свободи усіх громадян, захисту демократії. 

За даними ЮНЕСКО, з 2006 року у всьому світі загинули 930 журналістів, у тому числі в період з 2012 по 2016 роки - 530. За відомостями правозахисної організації «Репортери без кордонів», лише за десять місяців цього року було вбито 47 співробітників ЗМІ.

ОБСЄ - найбільша у світі регіональна організація, що займається питаннями безпеки. Вона об'єднує 57 країн, розташованих в Північній Америці, Європі та Центральній Азії.

Нагадаємо, 20 липня 2016 року в центрі Києва внаслідок вибуху машини загинув відомий журналіст Павло Шеремет. Трагедія сталася на розі вулиць Богдана Хмельницького та Івана Франка. 

За фактом загибелі журналіста прокуратура відкрила кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого п. 5 ч. 2 ст. 115 КК України (умисне вбивство, скоєне у спосіб, небезпечний для життя багатьох осіб).

Як повідомляв «Главком», у мережі опублікували фільм-розслідування вбивства українського журналіста Павла Шеремета.

У ході розслідування вбивства Шеремета допитано більше трьох тисяч свідків, однак підозрюваних досі не встановлено.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: