Закон про реінтеграцію Донбасу провокує появу нового конфлікту, – Безсмертний

Закон про реінтеграцію Донбасу провокує появу нового конфлікту, – Безсмертний
Роман Безсмертний

Безсмертний вважає, що реалізація Мінських домовленостей у повному обсязі може призвести до внутрішнього конфлікту

Екс-віце-прем’єр, колишній представник України в Мінській тристоронній контактній групі Роман Безсмертний переконаний, що законопроект про реінтеграцію Донбасу провокує появу нового конфлікту.

Про це він сказав в інтерв’ю «Главкому».

«Мінські домовленості тільки в одному документі – цій резолюції – називаються угодами. Але вони не можуть так називатись, бо є юридично нікчемними для України з усіх точок зору. Конституція говорить, що обов’язкові до виконання тільки ті акти, згоду на які дав парламент. Також в Україні, на жаль, ніхто не замислюється, що таке резолюція Ради безпеки ООН. З 1951-го року щодо Ізраїлю було прийнято 42 резолюції, але це лише думка Ради безпеки, яка не накладає зобов’язань. Не можна через жоден акт-посередник легітимізувати Мінські домовленості в українському законодавстві, - заявив Безсмертний.

Він пояснив, що Мінські домовленості діляться на декілька частин.

«Перша – безпекова, бо всі розуміють, що треба припинити цю бойню. Далі йдуть норми, які можна дискутувати, – це закон про реінтеграцію чи про особливий порядок місцевого самоврядування. Вже два роки в світі і в Україні всім зрозуміло, що ніяких змін до Конституції вносити не можна, тому що це порушує ключові принципи конституціоналізму та б’є по правах суверена. Тепер же ми знову надаємо зобов’язальних норм цьому процесу. З моєї точки зору, це нерозумно. Якщо не говорити, що таким чином ми провокуємо появу нового конфлікту. Для мене граната, яка вибухнула під Верховною Радою (йдеться про вибух 31 серпня 2015-го року, коли Рада розглядала в першому читанні зміни до Конституції щодо «особливого статусу» Донбасу. Тоді загинуло четверо нацгвардійців – «Главком»), – це не просто граната, а спусковий механізм», - впевнений колишній віце-прем’єр.

Безсмертний вважає, що реалізація Мінських домовленостей у повному обсязі може призвести до внутрішнього конфлікту.

«Більше того, я бачу, як ці механізми будуть працювати. В поєднанні з деякими нормами законопроекту про реінтеграцію це може призвести до серйозного конфлікту. А при зміні політичного режиму взагалі приговорить Україну як державу. Скажімо, на виборах переможе інша політична сила – і що тоді? При нинішній правовій ситуації сьогоднішні герої будуть притягатись до кримінальної відповідальності. Давайте проаналізуємо ситуацію щодо статусу учасника АТО: які правові рамки діяльності цієї людини? Це особа, яка самовільно захопила зброю, об’єдналась в озброєні групи, вчинила вбивство і так далі. Це одразу три статті, які тягнуть на найбільші терміни ув’язнення... Якщо подивитися закон про оборону чи закон про режим воєнного стану, для всіх цих людей не створено правового захисту. Бо перебування регулярних військ на тих території АТО просто не передбачене. Зараз всі кажуть, що у них все гаразд. Ну, давайте дочекаємось ситуації, коли зміниться влада. Учора Лавринович був міністром і героєм, а сьогодні… Насправді, нема підстав в даному випадку притягати його до відповідальності, але його ж притягають. І це в умовах, коли формально юридично він захищений, а я кажу про речі, коли люди незахищені. І винуватими в усьому, що відбувається, будуть робити звичайних військових, просто громадян», - резюмував колишній представник України в Мінській тристоронній контактній групі.

Нагадаємо, Безсмертний заявляв, що в запропонованих законах щодо Донбасу про реінтеграцію не йдеться, а йдеться про намагання влади уникнути відповідальності за три роки помилкових рішень та бездіяльності, які призвели до тисяч смертей в АТО. Безсмертний переконаний, що секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов винен у тому, що більше трьох років іде війна на Донбасі.

6 жовтня Рада ухвалила у першому читанні закон про реінтеграцію Донбасу.

Проти президентського проекту щодо Донбасу проголосували 32 нардепи.

Також Верховна Рада України підтримала за основу та в цілому законопроект №7164 «Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької і Луганської областей». Голова ВР Андрій Парубій підписав цей документ.

Читайте також статтю: Як будуть повертати Донбас? Основні тези нового плану Порошенка

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: