Зміна клімату щорічно може коштувати світовій економіці у $20 млрд, – ООН

Зміна клімату щорічно може коштувати світовій економіці у $20 млрд, – ООН
За останні 50 років понад 11 000 стихійних лих були пов’язані з погодою, змінами клімату і тому подібне

Екстремальні погодні та кліматичні явища стали частішими, інтенсивнішими та серйознішими внаслідок зміни клімату

Організація Об'єднаних Націй (ООН) у своєму новому звіті зазначає, що до 2030 року зміни клімату коштуватимуть світу близько 20 мільярдів доларів щорічно. Про це йдеться на сайті ООН.

За останні 50 років понад 11 000 стихійних лих були пов’язані з погодою, змінами клімату і тому подібне. Внаслідок чого 2 мільйони людей загинули, а економічний збиток склав 3,6 трлн доларів США. Згідно з новим міжвідомчим звітом ООН, тоді як середня кількість смертей, зареєстрованих для кожного лиха, знизилася на третину за цей період, кількість самих лих збільшилася у п’ять разів, а економічні втрати збільшилися у сім разів.

Екстремальні погодні та кліматичні явища стали частішими, інтенсивнішими та серйознішими внаслідок зміни клімату. При цьому кожна третя людина не має достатнього доступу до систем оповіщення про стихії.

У 2018 році у всьому світі близько 108 мільйонів людей потребували гуманітарної допомоги через стихійні лиха: шторми, повені, посухи і лісові пожежі. За оцінками, до 2030 року ця кількість може збільшитися майже на 50% при витратах близько 20 мільярдів доларів на рік.

У звіті, підготовленому 16-ма міжнародними агентствами і фінансовими установами, визначається, де і як уряди можуть інвестувати в ефективні системи раннього попередження про небезпеки. У ньому наголошується на необхідності переходу до такого виду прогнозування: не «якою буде погода», а «що погода може наробити», щоб люди могли заздалегідь діяти на основі попереджень.

«Системи раннього попередження (EWS) є передумовою для ефективного зниження ризику лих та адаптації до зміни клімату. Бути готовим і мати можливість реагувати в потрібний час і в потрібному місці може врятувати безліч життів», – сказав Генеральний секретар Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО) професор Петтері Таалас.

«Попри те, що Covid-19 викликав значну міжнародну кризу в галузі охорони здоров’я та економіки, на відновлення якої потрібні роки, важливо пам’ятати, що зміна клімату буде й надалі представляти постійну і стрімку загрозу для життя людей, екосистем, економіки і суспільства на століття», – сказав він.

Нагадаємо, що ООН вважає, що XXI століття може виявитися для людства останнім.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: