Клімат майбутнього. У Гідрометцентрі описали погоду на найближче десятиліття

Клімат майбутнього. У Гідрометцентрі описали погоду на найближче десятиліття
Дощі, які прийшли в Україну на початку травня, покращать ситуацію з майбутнім урожаєм після посушливої весни й практично безсніжної зими

Погода майбутнього десятиліття буде нагадувати посухи останніх років, зазначили у відділі агрометеорології «Укргідрометцентру»

В Україні існує велика ймовірність того, що посухи останніх років будуть повторюватися протягом наступного десятиліття. Про це заявила начальник відділу агрометеорології «Укргідрометцентру» Тетяна Адаменко, передає УНІАН.

«Зараз формується прообраз майбутнього клімату. Погода майбутнього десятиліття буде нагадувати посухи останніх років. Такі зими, тобто їх відсутність, будуть спостерігатися все частіше. Але це не означає, що потрібно садити тільки теплолюбні культури, а відмовлятися від озимої пшениці Україні точно поки не варто», - підкреслила начальник відділу агрометеорології.

Дощі, які прийшли в Україну на початку травня, покращать ситуацію з майбутнім урожаєм після посушливої весни й практично безсніжної зими.

«Для більшості культур дощі підуть на користь – опади хоч і запізнілі, але випадуть не занадто пізно. Ситуація з посівами й сходами однозначно покращиться там, де їх випала достатня кількість (у центрі й на заході країни, – ред.). Але на півдні їх не було: в Одеській, Херсонській, більшій частині Миколаївської та Запорізької областей посуха нікуди не поділася, ситуація досить складна», - сказала експерт.

Адаменко зазначила, що хоча дощі позитивно вплинуть на ріст плодових дерев – черешні, абрикоса, це не зможе повернути урожай, який загинув під час заморозків у кінці березня - початку квітня.

Нагадаємо, що весняна посуха завдала нищівного удару по сільському господарству Одеської області. Найгірша ситуація на півдні, де загинуло більше половини озимих культур, причому в Придунав'ї – до 80%.

За прогнозами Укргідрометцентру, у найближчі дні в більшості регіонів України очікуються дощі та грози, а в Карпатах навіть сніг.

Нагадаємо, у середу, 6 травня, день у Львові розпочався з дощу, який потім перейшов у снігКарпати теж засипало снігом, синоптики оголосили штормове попередження.

Читайте також:

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: