Відомий богослов: Зустріч Кирила з Папою загострила конфлікти в УПЦ МП

Відомий богослов: Зустріч Кирила з Папою загострила конфлікти в УПЦ МП
Кирило Говорун
Фото: Станіслав Груздєв, «Главком»

Так звана Гаванська декларація, підписана Папою Франциском і Патріархом Кирилом під час зустрічі у столиці Куби загострила розділення, культурну війну всередині православної церкви, між консерваторами, поміркованими, лібералами тощо. Про це в інтерв’ю «Главкому» розповів богослов Московського патріархату, доктор философський наук Кирило Говорун.

«В цьому контексті слід згадати не тільки про Гаванську декларацію, але й про Всеправославний Собор, який планується провести на острові Крит трохи більше ніж за місяць. Цей собор також неоднозначно сприймається, причому розділення йде по тій самій лінії ідеологічних спрямувань. Радикальні консерватори не сприймають цей Собор, як і Гаванську декларацію», - зазначив отець Кирило.

Він визнав, що є проблема трактування Гаванської декларації, яке є неоднозначним, однак її текст написано саме таким спеціально. «Ця декларація насичена евфемізмами - подвійною мовою, яку можна трактувати по-різному. Це було зроблено навмисно, аби цю декларацію не можна було прочитати однозначно. Ця декларація загострила розділення, культурну війну всередині православної церкви, між консерваторами, поміркованими, лібералами тощо. Це розділення торкнулося і РПЦ в Росії, і УПЦ (МП). …Я бачу, що цей конфлікт є потужним всередині УПЦ (МП)», - сказав він.

Окрім того, ха словами Кирила Говоруна, і в УПЦ (МП), і в РПЦ загалом сам провід церкви сприяє розділенню між ідеологічними течіями. Риторика проводу РПЦ є такою, що наголошує на ідеологічних розділеннях, ототожнюючи церкву з консервативним рухом. В УПЦ (МП) відбувається дещо подібне.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: