Активісти протестуватимуть проти підписання мовного закону 24 серпня

Активісти протестуватимуть проти підписання мовного закону 24 серпня

Захисники української мови закликають національно-свідомих громадян зібратися в День Незалежності 24 серпня біля «Українського Дому»

Захисники української мови закликають національно-свідомих громадян зібратися в День Незалежності 24 серпня біля «Українського Дому», щоб висловити протест проти підписання президентом Віктором Януковичем закону про засади державної мовної політики, повідомив один з активістів акції Роман Лапуда.

«Ми вважаємо за необхідне 24 серпня провести загальногромадянський з'їзд, закликаємо всіх небайдужих громадян, національно-свідомі громадські організації України до захисту української мови», - сказав він, як повідомляє УНІАН.

Натомість, в Партії регіонів кажуть, що захистили невід’ємне право людини на рідну мову та виконали взяті на себе зобов'язання.

У соцмережі Facebook поширюються заклики вийти у четвер, 9 серпня, на Майдан Незалежності на знак протесту проти підписання мовного закону і запросити ще десятьох друзів.

-- Шлях до підписання

8 серпня президент Віктор Янукович підписав закон «Про засади державної мовної політики», авторами якого є депутати від Партії регіонів Вадим Колесніченко і Сергій Ківалов. Глава держави також доручив Кабінету Міністрів утворити робочу групу для розробки пропозицій з удосконалення мовного законодавства в Україні.

Голова парламенту Володимир Литвин спершу відмовлявся підписати цей закон і навіть подав прохання про відставку, однак зрештою зробив це й передав мовний закон на підпис президентові.

Верховна Рада ухвалила закон про мови 3 липня.

Ухвалення закону «Про основи державної мовної політики» викликали протести по Україні. Низка активістів оголосили голодування у центрі Києва під Українським Домом.

Закон встановлює, що державною мовою є українська мова, і істотно розширює використання регіональних мов, якщо кількість носіїв цих мов перевищує 10% від населення певного регіону.

В опозиції неодноразово заявляли, що закон де-факто зробить російську мову другою державною.

-- «Мовний Чорнобиль»

Об’єднана опозиція «Батьківщина» пообіцяла, що нова демократична більшість, яка сформується у парламенті після виборів 28 жовтня, скасує закон про засади мовної політики.

«Нова демократична більшість у новому парламенті скасує цей закон, але сьогодні перед нами стоїть завдання не допустити його руйнівної дії, не дозволити запущеному владою «мовному Чорнобилю» вбити українське слово», - зазначають у «Батьківщині».

Опозиція також вважає, що Віктор Янукович повинен був ветувати закон, тому що при його прийнятті були допущені грубі порушення Конституції й регламенту Верховної Ради.

«Підписання закону «Про засади мовної політики» - це ще один злочин, за який Янукович заслуговує імпічмент», - сказано в заяві, оприлюдненій прес-службою «Батьківщини».

Об'єднана опозиція також закликала депутатів місцевих рад скликати позачергові сесії та ухвалити рішення, які на рівні територіальних громад не дозволять набути чинності закону про мови.

«Батьківщина» звертається до всіх демократичних сил підтримати нашу ініціативу і на місцевому рівні поставити заслін брутальним намірам влади знищити нашу рідну мову», - йдеться у повідомленні.

-- Право на рідну мову

Своєю чергою у Партії регіонів заявили, що вони виконали взяті на себе зобов’язання і захистили невід’ємне право людини на рідну мову.

«Завдяки новому закону кожен громадянин України тепер зможе вільно використовувати свою рідну мову в усіх сферах суспільного життя», - йдеться у заяві партії.

У повідомленні зазначено, що президент Віктор Янукович зробив усе необхідне для того, щоб у суспільстві нарешті «утвердилось взаєморозуміння і згода щодо мовного питання».

«Після відкритої суспільної дискусії глава держави підписав закон, прийнявши мудре рішення, що забезпечує баланс інтересів мовних груп багатонаціонального народу України», - наголосили в Партії регіонів.

У партії також подякували всім своїм прихильникам за активну підтримку у відстоюванні права російськомовних і всіх національних груп на рідну мову.

У низці регіонів України у середу відбулися мітинги на підтримку підписання Віктором Януковичем закону про мови.

Зокрема, у Луганську, Запоріжжі, Миколаєві, Сімферополі та Одесі на такі мітинги зібралося від тисячі до трьох тисяч осіб.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: