В студентство влили свіжу кров

В студентство влили  свіжу кров

Успіхи та прорахунки вступної кампанії до вищих навчальних закладів.

Завершилася подача документів до вищих навчальних закладів - третя з чотирьох складових вступної кампанії, попереду зарахування. В цілому приймальну кампанію оцінюють позитивно, проте, деякі проблеми відчули і абітурієнти, і члени вступних комісій. Скорочення термінів вступної кампанії спричинило неймовірний ажіотаж, підкріплений рекордною спекою. Наразі списки рекомендований до вступу вивішені, новації кампанії вже чітко проаналізовані і будуть враховані для полегшення роботи наступного року.

Успіхи та прорахунки вступної кампанії в прес-центрі «Главкому» обговорювали народний депутат, член парламентського комітету з питань освіти Максим Луцький та голова правління Центру освітнього моніторингу Павло Полянський.

-- Максим  Луцький: «У цьому році був неочікуваний і невиправданий ажіотаж»

3 серпня в  приміщенні «Укртелекому» ми  проводили селектор з міністром  освіти і науки та всіма  провідними ректорами міста Києва і Київського регіону. На зв’язку були ректори абсолютно всіх регіонів. Ми обговорювали питання закінчення вступної кампанії, і думка Спілки ректорів, Міністерства освіти і науки, профільного парламентського комітету Верховної Ради абсолютно співпадає: приймальна кампанія пройшла нормально, в цілому її роботі можна дати позитивну оцінку.

Були надзвичайно  серйозні проблеми, пов’язані з  кліматичними умовами в нашій  країні. Тому був лист-роз’яснення  Міністерства освіти і науки щодо збільшення площ, закріплених за приймальними комісіями, і кількості людей, які мають там працювали. Після того, як цей лист розійшовся, в більшості вищих навчальних закладів ця проблема була вирішена і величезні черги просто зникли.

У цьому році був неочікуваний і невиправданий  ажіотаж. В засобах масової інформації постійно підігравали, що не вистачить часу, треба продовжити термін роботи приймальної комісії. Перед початком вступної кампанії з цього приводу ми проводили селекторну нараду спеціально і одностайно прийшли до думки, що не потрібно було подовжувати термін роботи приймальних комісій. Але ми дійсно подовжили на п’ять днів, бо на цьому  наполягали громадські організації, хоча це було абсолютно недоцільно. Останні сім днів в приймальних комісіях були одна-дві особи, а кількість людей, які працювали в приймальних комісіях була величезною.

Насправді це дуже небезпечно, якщо продовжити термін роботи приймальної комісії на 2 тижні, як наполягали, то ми б увійшли в 15 серпня. Потім ще 5 днів для випускників, щоб вони остаточно визначилися із закладами і надали оригінали документів. «Плюс» ще 5 днів на зарахування. Таким чином, ми б входили у вересень, що є абсолютно неприпустимим. Перш за все, ми маємо думати про викладачів, які працюють в приймальних комісіях, тому що вони працюють абсолютно на громадських засадах. Цим людям теж треба відпочити.

Приймальні комісії  закінчилися, результати є неочікуваними. За довідкою Міністерства освіти і  науки, абсолютним лідером цієї вступної кампанії є Національний авіаційний університет - 27 тисяч заяв. На другому  місті – Львівський національний університет – 24 тисячі, на третьому - Київський національний університет ім. Т.Г.Шевченка, на четвертому – Донецький національний університет, на п’ятому – Дніпропетровський національний університет ім. О.Гончара і т.д. Приймальні комісії прозвітували, сьогодні будуть вивішені списки рекомендованих до вступу.

Разом з Міністерством, Спілкою ректорів ми чітко проаналізували всі недоліки для полегшення роботи наступного року. Ми будемо вводити  електронний спосіб реєстрації абітурієнтів, приймальні комісії почнуть роботу з того часу, коли абітурієнти будуть отримувати сертифікати, для того щоб полегшити роботу. Термін роботи приймальних комісій ми мабуть подовжувати не будемо.

Я особисто від комітету з питань освіти і науки буду наполягати на тому, щоб у вересні був зареєстрований законопроект, у якому ми хочемо повернути статус доуніверситетській підготовці. Щоб діти могли вступати на доуніверситетську підготовку, адаптуватися до вищого навчального закладу, це будуть дійсно патріоти університету. Така практика існувала досить довго, це Вакарчук її помножив на нуль. Суть цього законопроекту буде в тому, щоб дозволити вищим навчальним закладам набрати кращих абітурієнтів з доуніверситетської підготовки. За результатами іспитів, які вони будуть здавати на доуніверситетській підготовці, вони будуть вступали до вищих навчальних закладів. Тобто буде визначена квота, особливо це потрібно для технічних вищих навчальних закладів і в якійсь мірі для гуманітарних.

-- Павло Полянський: «Маємо справу з випадками, коли йдуть пошуки альтернативних шляхів взяти абітурієнта поза законом»

Завершилися три з чотирьох складових вступної кампанії. Першою з них є зовнішнє незалежне оцінювання. На думку Центру освітнього моніторингу, воно пройшло абсолютно нормально в рамках раніше затверджених процедур. Окремі випадки, наприклад, із складанням тестів іноземних мов до кінця не вивчені, історія залишається загадковою, але в цілому ніяких зривів і ексцесів не було. Міністерству і Українському центру якості освіти вдалося найголовніше – не допустити розтаємничення завдань. Подача документів і вступні випробування також завершилися. Проте, буде цікаво продовжити сьогоднішню розмову після 15 серпня, тому що ключовим кроком вступної кампанії є зарахування студентів.

Жодна вступна  кампанія не буває ідеальною. Якісь недоліки були, є, і їх важко буде уникнути в майбутньому. Наприклад, в цьому році навіть при скороченні загальної кількості вступників, особливо в перші дні, було багато нарікань на напружену ситуацію в приймальних комісіях. В першу чергу, треба думати про вступників, робота в приймальних комісіях надзвичайно важка, а причина полягає в раніше задекларованому скороченню терміну подання документів до двох тижнів. Є батьки, котрі належать до минулих поколінь, які вважають, що якщо вступник раніше подав документи, то це буде в якійсь мірі йому зараховано. Це викликало напругу, але далеко не в усіх вищих навчальних закладах.

Позначились збої у системі «Конкурс». При загальній  меншій кількості вступників і відвідувачів (минулого року було понад 50 мільйонів відвідувачів, цьогоріч - трошки більше 37), на сьогоднішній ранок система не функціонує в повній мірі.

Після відомої репліки прем’єр-міністра на засіданні уряду, котра зводилася до критики Міністерства і необхідності пролонгації термінів подання документів, Міністерство як дисциплінований орган виконавчої влади дало цілу низку роз’яснювальних документів до відомого наказу. Ці документи по два-три щоденно надходили до приймальних комісій, і маючи добрі наміри, вони збивали з пантелику працівників приймальних комісій.

Напруга в приймальних  комісіях в перші дні затьмарила проблему пільговиків, яка була актуальна в попередні роки. Я передбачаю, що ця вона знову вигулькне надвечір 15 серпня, коли деякі батьки пересвідчаться, що їхня дитина набрала 615 балів, і ще десять дітей набрали 615, але чомусь їхня дитина не проходить. Ця проблема постане, тому вона що законодавчо вона не розв’язана. Міністерство освіти і науки зовсім не є винуватцем цієї проблеми, тому що є ціла низка законів України, які може змінити тільки український парламент. В силу демографічного складу, а саме зменшення кількості конкуруючих вступників, цього року ця проблема може бути менш гострою, у всякому разі цього б хотілося.

Засвітилася проблема, яка не фігурувала в попередні роки. Це проблема несправжніх переможців Всеукраїнських олімпіад, змагань Малої академії наук. Причому за дослідженнями громадської організації «Опора», мова йде навіть не про те, що Міністерство видавало дипломи недійсним переможцям, а про те, що приймальні комісії ряду ВНЗ у своїх формальних документах напроти прізвищ вступників ставили позначку, що вступник є переможцем. Ймовірно йшла спроба надання якихось преференцій. Існують відповідні органи для встановлення, чому на одній із спеціальностей з одинадцяти найвищих за рейтингом вступників, поставлена позначка, що вони переможці Всеукраїнських олімпіад. Насправді ж десять з них не тільки не були переможцями, а взагалі не брали участі в змаганнях. Маємо справу з випадками, коли йдуть пошуки альтернативних шляхів взяти абітурієнта поза законом.

Окремі вищі навчальні заклади самочинно встановили пільги, непередбачені чинним законодавством, котрі не обговорювалися в комітеті Верховної Ради з питань науки і світи. Це так звані пільги учасникам Всеукраїнських олімпіад, МАН, які нічого там не вибороли. Такі пільги не є законними, вони не можуть нічого важити при зарахуванні вступників до числа студентів.

Новація 2010 року полягала у поверненні до раніше існуючої практики надання вищим навчальним закладам змоги проводити вступні  екзамени. Чимало вступників отримали запрошення на співбесіди чи до інших випробувань, скажімо, п’яти ВНЗ в різних містах країни на один і той самий день і годину. Вступник фізично не може з’явитися на 10.00 в п’ять ВНЗ в різних містах України для проходження співбесіди. В цілому Центр освітнього моніторингу вважає правильним крок Міністерства по скороченню кількості ВНЗ, а також лімітація кількості спеціальностей до п’ятнадцяти в сумі для вступників.

Наступне є не порушенням, а винахідливістю вищих навчальних закладів. В цьому році на цілу низку спеціальностей в якості вступних випробувань поставили не властиві для спеціальностей предмети. Наприклад, на аграрну спеціальність чомусь ставиться правознавство. Багато поставили іноземних мов на також невластиві спеціальності, але я в цьому не вбачаю нічого поганого, тому що людина, котра вважає себе культурною і освіченою, має володіти іноземними мовами. Питання непрофільних предметів на спеціальності можна обдумати стосовно наступного року, а, можливо, це царина автономії ВНЗ і не варто тут втручатися вищим інстанціям.

Використання  сертифікату трирічної давнини в цьому році практично унеможливлює виведення якісного рівня вступників, які проходили зовнішнє незалежне оцінювання, тому що еклектичне змішування сертифікатів трьох років з різними завданнями унеможливлює виведення так званої кривої Гауса та рейтингових показників. Тому в цьому році ми не зможемо достеменно сказати, якою є якість вступника-2010, порівняного із вступниками 2009 та 2008 років.

Штучне та нефахове зведення середнього балу атестату до 200-бальої системи призвело до зловживань у цілому ряді шкіл із переписуванням шкільних журналів з метою підвищення оцінок і «омедалення» окремих цільових випускників, котрі тих медалей не заслуговували.

До числа позитивних речей вступної кампанії я б відніс те, що Міністерство чітко означило, що заяви на платні відділення будуть подаватися вступниками після оприлюднення списків вступників, котрі зараховуються на державне замовлення. Адже вступник може набрати кращі бали, ніж будь-хто з претендентів на державне замовлення, і не може стати студентом за кошти державного бюджету, тому що він вже написав заяву на платне відділення. Цей крок Міністерства надає рівні шанси вступникам.

Уже зараз працюють робочі групи по розробці нових уточнених підходів до умов прийому на 2011 рік. Всі ідеї є в стадії обговорення. Чим більше буде громадського обговорення чи бодай без упередження вислухана інша думка, тим краще. Обговорюється питання доуніверситетсокої підготовки. На думку Центру освітнього моніторингу, це створює нерівні умови. Ми б радили узаконити ректорську квоту, яка існує в багатьох країнах світу. Під цю ректорську квоту можуть підпадати вступники, котрі особливо обдаровані чи мають нахили саме до чиєї чи іншої спеціальності. Бо давати преференції тільки за те, що людина відвідувала факультет підготовки, платила гроші університету і має переваги перед іншими, які мають вищі знання... Це питання потребує обговорення.

Також можна  розглянути питання певних бонусів  переможцям Малої академії наук і  Всеукраїнських олімпіад. Чим це буде відкритіше в умовах прийому, тим менше буде запитань. Також дебатується, чи варто платникам податків оплачувати проходження всіх тестів. Називається цифра «три» безкоштовно, а решта - за кошти учасників тестування. Розглядається питання, але схоже воно зараз немає підтримки, про повернення формату об’єднання державної підсумкової атестації і зовнішнього тестування для вступу до університетів і зміщення терміну початку вступної кампанії до 1 липня. Дуже добре, що ці питання дебатуються і обговорюються.

Максим  Луцький: Я дещо не згоден. З приводу критики прем’єр-міністра на засіданні уряду Міністерства освіти і науки. Я був та тому засіданні, ця критика полягала в тому, що Микола Азаров зауважив міністру освіти з приводу некоректної роботи деяких вищих навчальних закладів, і попросив навести там порядок. Ніякої критики Міністерства не було, це дійсно були проблеми з приймальними комісіями.

В цьому році ми обмежили кількість пільговиків, тому що в минулому і позаминулому роках талановиті діти навіть не могли  прийняти учать у конкурсі на державне замовлення у зв’язку з тим конкурсом пільговиків. В цьому році ми поставили обмеження до 25%.

Організація «Опора», антикорупційний комітет і т.д. - це організації, які створили проблеми і ажіотаж навколо приймальних комісій.

Правил прийому є чітко затвердженими: результати зовнішнього незалежного оцінювання і атестат середньої школи. Жодних інших умов виставляти не можна. Ректори будуть нести персональну відповідальність за зміни правил вступу, навіть до розриву контракту з ними.

Що стосується правознавства на аграрній спеціальності, я теж цього не розумію. Якщо вам відомо, де це, скажіть, ми сьогодні ж приймемо якісь міри.

Сертифікат за три роки є абсолютно нормальною практикою. Якщо я складав тести цього року, чому я повинен складати і наступного. А те, що підняли атестат середньої школи до 200-балів, є надзвичайно серйозним, тому що діти перестали навчатися в школі. Вони вивчали виключно два предмети, які їм потрібні для вступу. На сьогодні авторитет середньої школи суттєво підвищився.

Що стосується оплати контрактними студентами після зарахування тих, хто навчається на бюджеті. Так, це абсолютно нормально, але є певний контингент студентів, які взагалі не хочуть навчатися на бюджетній формі навчання. Таких прецедентів є дуже багато.

До складу робочої групи по змінам правил вступу на 2011 рік увійдуть секретарі приймальних комісій провідних ВНЗ, які мають надзвичайно великий досвід роботи в приймальних комісіях, представники Міністерства і комітету Верховної Ради з питань освіти і науки. Якщо будь-яка громадська організація хоче долучитися до процесу виписування правил на 2011 рік, будь ласка, ми всіх запрошуємо.

Хочу ще раз  зупинитися на доуніверситетській підготовці. Є відповідна точка зору вищих навчальних закладів. Головним завданням кожного вищого навчального закладу є знайти свого студента.  Ці абітурієнти повинні мати переваги над тими, хто вступає за результатами зовнішнього незалежного оцінювання, тому що ці діти визначилися за рік, де вони хочуть навчатися. А ті, хто несуть документи в п’ять вищих навчальних закладів на три спеціальності, а потім практично грають в лотерею, вони не є патріотами університету. Ми зацікавлені в кращому студенті, і головна мета адміністрації кожного вищого навчального закладу – це кінцеве працевлаштування свого випускника.

Були  проблеми з приймальними комісіями, на наступний  рік можливим є запровадження системи подачі документів через Інтернет. Чи є це виріщенням всіх проблем?

Максим  Луцький: Частково. Буде можливість подавати документи електронним варіантом. Але ті, хто живе в селах не мають такої можливості, тому приймальні комісії будуть працювати і в звичайному режимі. Початок роботи приймальних комісій буде з моменту отримання абітурієнтами сертифікатів. Це розвантажить роботу приймальних комісій.

Як  буде відбуватися подача документів за електронної схемою? Чи існує закордонний досвід?

Максим  Луцький: Сьогодні є багато варіантів, яким чином це робити. На селекторі 3 серпня для розробки оптимальної програми було прийнято рішення створити робочу групу серед секретарів приймальних комісій. У вересні механізм буде визначено, до Дня освіти ми обов’язково його презентуємо.

Сьогодні  перший день, коли мають  бути вивішені списки рекомендованих до вступу. Як це має відбуватися, і як це відбувається зараз?

Максим  Луцький: В кожному ВНЗ воно відбувається індивідуально. За сьогодні на даний момент жодної скарги не було, що десь щось не вивісили. Я десять років працюю в приймальній комісії, і знаю, що приймальна комісія в ці дні працює цілодобово.

Чи  зобов’язані ВНЗ оприлюднювати цю інформацію в Інтернеті?

Максим  Луцький: Все відображено в системі «Конкурс». Певні збої в системі є, але виключно через перенавантаження інформацією.

Якщо  в системі «Конкурс»  немає інформації, чи може це свідчити про корупцію?

Максим  Луцький: Ні. Але ті, хто не надіслав вчасно, будуть покарані.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: