Тимошенко нафантазувала про Венеціанську комісію

Тимошенко нафантазувала про Венеціанську комісію

Українські політики все частіше вдаються до відвертих маніпуляцій, намагаючись використати Європу для боротьби з опонентами

Читаючи та слухаючи заяви українських політиків про те, як і чому європейці так погано ставляться до України, стає відверто соромно. Не за європейців, а за Україну і те, що думають європейці через відверту нісенітницю, яка лунає з вуст українських посадовців та впливових опозиціонерів. І не важливо, це вони роблять умисне, чи з незнання або через банальну некомпетентність.

Ще в п’ятницю країна пережовувала, а європейці відверто прозрівали від скандалу з Ганною Герман та Ханне Северінсен, коли український високопосадовець публічно заявила, що БЮТ купив колишньому доповідачеві ПАРЄ по Україні квартиру в Києві. І вже не так важливо, чию чутку вона переповіла, але в очах європейців наша держава в чергове була вимазана в багнюці.

Але і українська опозиція не відстає від влади в потугах «трохи перекрутити правду» щодо ставлення Європи до України, щоб зайвий раз полаяти Януковича. Ось вчора Юлія Тимошенко, виступаючи на «5 каналі», розповіла, що Венеціанська комісія вже ледь не визнає відміну політреформи неконституційною. Ну, поки ще не визнала, але на своєму засіданні 15-16 жовтня обов’язково визнає. А головна заслуга в цьому торжестві справедливості належить.. команді Юлії Тимошенко, яка, мовляв, і звернулася до Венеціанської комісії з проханням розглянути питання українських конституційних перипетій.

Тобто, Юлія Тимошенко висунула три тези: Венеціанська комісія засудить скасування політреформи, це вона зробить вже цього тижня, і станеться це саме прохання «Батьківщини». Але, за свідченням членів Венеціанської комісії, мінімум дві з цих трьох тез – відверта неправда.

Найперше й найважливіше, чим можна дорікнути Юлії Володимирівні – це те, що вона відверто лукавила, коли приписала своїй партії ініціативу визнання Венеціанською комісією неприпустимості відміни політреформи в Україні. І в коментарі «Главкому» представник ПАРЄ у Венеціанській комісії Сергій Головатий пояснив чому.

«Юлія Тимошенко спекулює іменем Венеціанської комісії. Це принижує авторитет самої комісії. Перше, якщо навіть партія «Батьківщина» і зверталася до Венеціанської комісії, то її звернення буде проігноровано. Воно не може бути взятим до уваги. Насправді, політична партія не є суб’єктом звернення до Венеціанської комісії. Цей орган не має справи з політичними силами та політиками. Комісія є експертним органом Ради Європи, який надає експертні послуги в сфері конституційного права. Суб’єктами звернення до Венеціанської комісії є Парламентська Асамблея Ради Європи, Генеральний секретар РЄ, Комітет міністрів РЄ, або державні органи країн-членів РЄ. Тому звернення Юлії Тимошенко – це гра на публіку», - розповів нардеп від фракції Партії регіонів, який після голосування його карткою за «Харківські угоди» дуже жорстко критикує дії української влади. Звичайно, у Сергія Петровича свої рахунки і з БЮТ, від якого він свого часу обирався до парламенту, але ж його думку підтверджують й інші члени Венеціанської комісії від України.

Крім того, Сергій Головатий стверджує, що на цьому тижні Венеціанська комісія не ухвалить жодного рішення щодо відміни політреформи в Україні.

«Юлія Тимошенко заявила, що ВК на цьому тижні зробить аналіз законності рішення КС щодо відміни конституційної реформи. Це брехня. Венеціанська комісія ніколи не аналізує рішення конституційних судів держав-членів РЄ. Тим більше, не розглядає їх на предмет законності. Комісія не має повноважень на аналіз або перегляд рішень Конституційного суду, - спростував Сергій Головатий слова Тимошенко, проте зауважив, що думки з цього питання таки заслухають, - Кожного пленарного засідання в порядку денному перед «різним», у самому кінці, завжди є пункт, який називається «розвиток конституційних подій» в країнах членах РЄ, або інших країнах, яким комісія надає допомогу. Наприклад, в Киргизії були конституційні кризи і часто заслуховувалися питання розвитку конституційних подій в Киргизії. Отже, не виключено, що в рамках порядку денного засідання, яке відбудеться в п’ятницю-суботу, буде заслухана інформація від членів Венеціанської комісії від України. Наскільки мені відомо, туди їдуть Марина Ставнійчук та Сергій Ківалов. Напевне, вони поінформують Венеціанську комісію про розвиток конституційних подій в Україні. Більше нічого. Ніяких дискусій та рішень щодо відміни політ реформи в Україні ухвалюватися на найближчому засіданні ВК не буде».

Таку ж точку зору має й Сергій Ківалов, представник глава парламентського комітету з питань правосуддя, якого аж ніяк не запідозриш у симпатіях до Головатого. «На засіданні комісії 15-16 жовтня інформацію про відміну політреформи в Україні можуть заслухати, але ніяких рішень не буде. Якщо хтось каже, що комісія збереться і в п’ятницю дасть висновок – вони просто вводять людей в оману. Такого в історії ще не було. Поки що в порядку денному засідання, яке було розіслане в вересні, цього питання немає. Якщо у нас запитають якусь додаткову інформацію щодо відміни політреформи, я з задоволенням відповім на всі питання членів Венеціанської комісії», - запевнив «Главком» регіонал.

Насправді, за свідченням джерел «Главкому», Венеціанська комісія настроєна дуже жорстко засудити той спосіб, у який Віктор Янукович, в обхід парламенту, отримав собі значні повноваження. Адже про це у Європі попереджали вже давно. Але формалізувати таку позицію європейці будуть не цього тижня, а значно пізніше. Як стверджує представник ПАРЄ в Венеціанській комісій Сергій Головатий, тільки на цих вихідних ми будемо знати точну дату появи такого вердикту.

«Минулого понеділка було засідання Моніторингового комітету, на якому заслуховувалася доповідь доповідачів по України за наслідками візиту, який був здійснений доповідачкою Майліс Репс перед сесією. В рамках їхньої доповіді обговорювався проект резолюції щодо Україні і поправки до неї. Під час дискусії обговорювалося питання про необхідність звернення Моніторингового комітету до ВК з проханням «надати висновок щодо конституційної ситуації в Україні після визнання Конституційним судом України закону №2222 не конституційним і дати висновок на відповідність цієї ситуації європейським стандартам». Саме так Моніторинговий комітет сформулював свій запит і за підписом голови Моніторингового комітету він надісланий на адресу Венеціанської комісії», - пояснив Сергій Головатий процедуру, за якою Венеціанська комісія отримала формальну підставу висловити свою позицію щодо конституційних баталій в Україні.

Але, за словами Головатого, поки що важко прогнозувати коли буде такий висновок, але точно не 16-17 жовтня. «Це питання буде обговорюватись в рамках заслуховування інформації про конституційні події в Україні. Я, як представник ПАРЄ в ВК, у своєму слові буду зобов’язаний поінформувати членів комісії стосовно цього запиту. А секретаріат Венеціанської комісії поінформує, в який проміжок часу вони готові надати ПАРЄ свій висновок. Тобто, час, коли комісія розгляне конституційну ситуацію в Україні після відміни закону №2222, стане відомий тільки після засідання», - запевнив він «Главком».

А пан Ківалов розповів, що остаточного висновку з цього приводу треба чекати мінімум до весни. «Щоб ухвалити якесь рішення, ВК має призначити експертів, які мають провести значну роботу. Приїхати в Україну й вивчити ситуації не з повідомлень ЗМІ, а ґрунтуючись на реальних фактах і подіях. В КС та парламент ще ніхто не звертався за офіційною інформацією. Думаю, що працювати над висновком щодо скасування конституційної реформи в Україні комісія може протягом року, а за скороченою процедурою - від 6 до 8 місяців. Раніше, ніж навесні, висновку не буде», - прогнозує ще мінімум пів року безхмарного використання Януковичем повноважень Кучми один з головних юристів Партії регіонів.

Якщо жорсткої критики Януковича за узурпацію влади і проведення конституційних змін в обхід парламенту Президент до весни точно не почує, то, за інформацією джерел «Главкома» в Венеціанській комісії, вже на цих вихідних українська влада почує немало критики стосовно невідповідності проведеної нещодавно судової реформи європейським стандартам. Не даремно ж, знаючи, що стосовно судової реформи готується розгромне рішення, ПАРЄ у своїй нещодавній резолюції щодо України чітко вказала, що буде пильно стежити за виконанням Україною рекомендацій Венеціанської комісії щодо судової реформи.

Але, незалежно від того, яким буде це рішення, можна 100% прогнозувати, що воно стане ще одним приводом для спекуляцій думкою європейців у внутрішньо українській боротьбі. Представники влади, яким би не був висновок, говоритимуть про підтримку українського курсу реформ, а опозиціонери і далі приписуватимуть собі заслуги в критиці влади європейцями. І найгірше, що, тим самим, в очах простих українців європейські структури уявлятимуться якимись маріонетками опозиції, Тимошенко, Григорія Немирі і «Батьківщини». Що, власне, нинішній владі і потрібно. І не дивно, що з такими заявами Тимошенко, люди серйозно вірять в куплені квартири для Ханне Северінсен від працівників Адміністрації Президента.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: