Дезертири, крадії, ухилянти масово мобілізуються. Вражаюча статистика

Війна і право
Дезертири, крадії, ухилянти масово мобілізуються. Вражаюча статистика
За рекрутинг в'язнів взялися і бойові підрозділи: представники 1-го окремого штурмового батальйону імені Героя України Дмитра Коцюбайла «Да Вінчі» поспілкувалися з ув’язненими в одній із колоній
фото: Дмитро Савченко/Facebook

За останній тиждень 1090 засуджених вийшли з тюрем, щоб вдягнути піксель

«До мене вже звертаються командири окремих військових частин з проханням влаштувати їм, так би мовити, оглядини в установах виконання покарання», – таку заяву минулого тижня почув «Главком» від заступниці міністра юстиції Олени Висоцької. Чиновниця коментувала новий закон (набрав чинності 17 травня 2024 року), що дозволяє залучати ув’язнених на фронт. Щоправда, не всіх.

Останніми днями суди масово задовольняють клопотання колоній про умовно-дострокове звільнення засуджених для проходження військової служби. Станом на 27 травня із тюрем вийшло 1090 осіб. Загалом 4400 ув’язнених виявили бажання боронити країну, поінформували у Мін’юсті.

«Главком» промоніторив близько пів тисячі судових ухвал, які стосуються «мобілізації з-за ґрат», і з’ясував, що найактивніше зголошуються йти до війська чоловіки, засуджені за крадіжки, грабежі, торгівлю наркотиками, шахрайство, бійки.

За останній тиждень рекрутинг ув’язнених почали проводити у 27 виправних колоніях (це майже третина таких закладів у країні). Найбільше охочих підписати контракт і вбратися у піксель – із колоній Хмельниччини, Дніпропетровщини, Житомирщини, Полтавщини, Вінниччини, Миколаївщини, Кіровоградщини, Харківщини.

Дорога на фронт закрита особам, засудженим за:

  • злочини проти національної безпеки України (ст.109-114-2 Кримінального кодексу);
  • вчинення умисного вбивства двох або більше осіб, або вчиненого з особливою жорстокістю, або поєднаного зі зґвалтуванням або сексуальним насильством (ч.2 статті 115 Кримінального кодексу);
  • за кримінальні правопорушення проти статевої свободи та статевої недоторканості особи (кримінальні правопорушення, передбачені статтями 152-156-1 Кримінального кодексу);
  • тероризм (кримінальні правопорушення, передбачені статтями 258-258-6 Кримінального кодексу);
  • ДТП зі смертельним наслідком, вчинене під впливом наркотиків чи алкоголю (ч. 4 ст. 286-1 Кримінального кодексу);
  • посягання на життя працівника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця (ст. 348 Кримінального кодексу).
  • Також умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби не застосовуватимуть до засуджених службових осіб, які займали особливо відповідальне становище.

З-за ґрат – у штурмовики

Про те, що засуджені не відсиджуватимуться у тилу, Міністерство юстиції запевнило ще до ухвалення згаданого закону. Всі охочі служитимуть в окремих військових підрозділах у зоні бойових дій. А у недавній заяві міністр юстиції Денис Малюська уточнив: засуджені служитимуть піхотинцями.

Найактивніше зголошуються йти до війська чоловіки, засуджені за крадіжки, грабежі, торгівлю наркотиками, шахрайство, бійки

«Главком» пересвідчився у цьому на прикладі взаємодії керівництва Кропивницької виправної колонії №6 і командування однієї з військових частин. Із судового реєстру стало відомо, що засуджених із вказаної установи набирають добровольцями на «вакантні посади стрільців стрілецького відділення стрілецького взводу стрілецької роти 1 стрілецького батальйону… Сухопутних військ ЗСУ».

Кропивницька виправна колонія №6 і командування однієї з військових частин записують засуджених у стрільці
Кропивницька виправна колонія №6 і командування однієї з військових частин записують засуджених у стрільці
витяг із судового реєстру

Зокрема, новобранцем ЗСУ став Олександр В. із Кропивницького району, серійний крадій, який востаннє опинився за ґратами у січні 2024 року – його було засуджено до п’яти років позбавлення волі за крадіжку шкіряного гаманця із грішми на суму 800 грн. Апеляційний суд дав Олександрові В. характеристику: безробітний, у 2001-2010 роках перебував на стаціонарному лікуванні у психіатра; раніше неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності.

Водночас Ленінський районний суд Кропивницького, який звільнив з тюрми Олександра В. задля підписання контракту на військову службу, констатував: чоловік перебуває в добрій фізичній формі; за висновком військово-лікарська комісія придатний до військової служби.

Згідно з інформацією того ж райсуду, стрільцями з власної волі також стануть ще кілька учорашніх засуджених.

Зокрема, Дмитро К., який у 2022 році одержав шість років позбавлення волі за передачу наркотичних виробів у колонію; Олексій М. (у 2020 році на автомобілі скоїв наїзд на пішохода, за що отримав п’ять років і вісім місяців ув’язнення); Олександр Г. (у 2022 році п’ять років і один місяць позбавлення волі за крадіжку мобільного телефона, болгарки і машинки для стрижки). 

Також вирішили піти воювати двоє молодих чоловіків, які були засуджені за банальну крадіжку мобільних телефонів: Василь К., який у 2021 році «заробив» п’ять років і один місяць тюрми (крім того, що поцупив мобілку, він пограбував та побив працівницю пункту збору металобрухту), та Віктор М., котрого у 2020 році засудили до чотирьох років позбавлення волі.

Двоє чоловіків, засуджених за те, що обібрали церкви Московського патріархату, виявили бажання піти воювати з Москвою на фронті

Умовно дострокове звільнення, за рішенням суду, отримав Олександр І., котрий у 2022 році потрапив за ґрати на п’ять років і шість місяців за крадіжку мотоцикла.

Боронити країну на передовій за кілька місяців будуть і двоє чоловіків, які опинилися за ґратами за пограбування церковного майна. Це Олександр Л., який у 2022 році отримав шість років тюрми за те, що разом зі спільником обчистив храм Московської церкви, викравши срібні і золоті вироби та готівку на суму 123 тис. грн, та Валентин К., засуджений у 2021 році до трьох років і семи місяців за крадіжку одягу для богослужіння і мікшерного пульта.

Другий шанс для дезертирів і ухилянтів

Активно мобілізовуються у військо чоловіки, які раніше звідти накивали п’ятами або категорично не хотіли воювати, за що й опинилися у виправних колоніях. 

Лише за тиждень «Главком» зафіксував понад 20 судових рішень, які дали зелене світло для засуджених за статтею 407 Кримінального кодексу («Самовільне залишення військової частини або місця служби»). 

Наприклад, Роман Б., який нині підписує контракт з військом, у 2021 році отримав умовний вирок за те, що він, на той час курсант інституту танкових військ, без дозволу керівництва залишив виш. Приблизно так само юнак вчинив на початку вторгнення РФ: 14 квітня 2022 року Роман Б., який уже був водієм взводу забезпечення навчального процесу свого військового інституту, самовільно покинув установу, бо «злякався обстрілів». Цього разу Феміда дала суворіше покарання – три роки і шість місяців тюрми.

Двічі в одну річку вирішив увійти засуджений солдат Олександр К. У 2023 році його мобілізували і направили для проходження базової загальновійськової підготовки до військової частини на Дніпропетровщині. Там хлопець отримав посаду радіотелефоніста розвідувальної роти, проте прослуживши місяць, він самовільно залишив частину і на кілька місяців зник. Суд ухвалив вирок – п’ять років в’язниці.

Солдат-радіотелефоніст, маючи вирок, знову виявив бажання служити
Солдат-радіотелефоніст, маючи вирок, знову виявив бажання служити
витяг із судового реєстру

Доєднатися до лав ЗСУ зголосився і раніше судимий за крадіжки Євгеній С. У 2023 році чоловік пройшов військово-лікарську комісію і мав відправлятися до військової частини, однак «відкосив», за що отримав три роки тюрми. Побувши кілька місяців у місцях позбавлення волі, Євгеній захотів таки воювати. 

Раніше судимий за крадіжки та ухилянство від мобілізації навернувся до армії
Раніше судимий за крадіжки та ухилянство від мобілізації навернувся до армії
витяг із судового реєстру

Нагадаємо, що потенційний мобілізаційний резерв за рахунок в’язнів в України насправді  невеликий. На середину травня 2024 року у колоніях перебувало 27471 засуджений, у тому числі 1538 жінок. Серед цих людей більшість, 20 тисяч, можуть скористатися спеціальним законом і піти на фронт. Під час відбору, звісно, до уваги будуть брати фізичний та психологічний стан ув’язнених.

Віталій Тараненко, «Главком»

Читайте також: 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: