«МіхоМайдан». Як «розстрілюватимуть» Тимошенко і Садового

тема тижня
«МіхоМайдан». Як «розстрілюватимуть» Тимошенко і Садового
Михайло Саакашвілі
Фото: Станіслав Груздєв, «Главком»

Саакашвілі «вторгнеться» в Україну. Як це буде?

Уся країна живе в очікуванні одного широко анонсованого шоу. 10 вересня на українсько-польському кордоні, де через пункт «Краковець» в Україну намагатиметься прорватися колишній одеський губернатор та вже не друг українського президента Михайло Саакашвілі. Це буде його перша спроба потрапити на територію України, після того як наприкінці липня глава держави після відповідного звернення міграційної служби видав указ про припинення громадянства Саакашвілі. І це рішення, і його причини викликали великий резонанс і обурення. Саакашвілі начебто при отриманні громадянства не вказав, що проти нього порушено справи в Грузії, які він неодноразово називав політичними.

Напередодні можливого візиту Міхо на кордон наш Мін’юст поширив попереджувальну інформацію про отриманий від грузинської сторони запит про його розшук, взяття під варту та екстрадицію. Матеріали вже направлено до Генпрокуратури для проведення екстрадиційної перевірки. Також недвозначні сигнали Саакашвілі передали через його брата Давида, якого на днях затримали в Києві за недійсну посвідку на проживання в Україні. Близького родича екс-президента Грузії готують до депортації. Пікантність ситуації в тому, що Саакашвілі стверджує, що подорожує світом із українським паспортом: тож виходить, що ані Данії, де він був нещодавно, ані Польщі, звідки він збирається «вторгнутись» до України, указ українського президента – не указ. Звісно, якщо порушник спокою не лукавить і насправді не використовує для переміщень світом інший паспорт.

Ще одна пікантна деталь щодо Польщі. За інформацією з різних джерел, нещодавно Саакашвілі мав досить довгу (близько двох годин) зустріч з Ярославом Качинським, який є братом загиблого в авіакатастрофі під Смоленськом президента Леха Качинського. Ярослава вважають «сірим кардиналом» нинішньої владної верхівки Польщі, до того ж він очолює праву партію влади «Право і справедливість». Саме тому зустріч з Качинським, який, до слова, останнім часом часто виступає з критикою України (особливо це стосується історичної української політики), була для Саакашвілі надважливою.

Але найцікавішим є не стільки факт зустрічі, скільки розмова Качинського і Саакашвілі на «історичну українську тематику». Бо джерела з польської сторони стверджують, що Саакашвілі ніби-то обіцяв, що у випадку становлення і проходження його політичної сили до Верховної Ради, усі історичні конфлікти, які виникли між Україною та Польщею будуть зняті і мінімізовані. Тема героїзації Степана Бандери та УПА уже давно «муляє» Качинському, він не один раз заявляв, що «з Бандерою Україна не ввійде в ЄС», а також те, що в Україні поклоняються людям, які здійснювали геноцид щодо поляків. Можливо, саме тому Саакашвілі вдався до такої компліментарної ініціативи, щоб зачепити Качинського «за живе» і тим само отримати підтримку у своїх «гоніннях» офіційним Києвом? Принаймні, у цьому переконані інтерв’юери «Главкома». «Це ще нічого серйозного не означає, бо Михеїл може багато чого обіцяти у нинішній ситуації, але це не означає, що він це дійсно збирається виконувати», - переконував один із співбесідників, який багато років співпрацював з одним із екс-президентів Польщі.      

Та повернімося до кордону. Як відомо, прикордонники вже пообіцяли не пропустити Саакашвілі в Україну за українським паспортом, оскільки для Києва це вже недійсний документ. Хоча адвокати Саакашвілі продемонстрували офіційні відповіді від СБУ, Нацполіції, Мін’юсту і тієї ж Державної прикордонної служби, що підтверджують відсутність заборони на в’їзд їхнього підзахисного в Україну.

Тим часом на «Краковець» направляється потужний десант прихильників Саакашвілі, народних депутатів та небайдужих. Всі вони збираються зустрічати опального грузина. Пристрасті розпалюються – Олег Ляшко закликав прикордонників стріляти по порушниках кордону, а скандальний соратник Арсена Авакова Ілля Кива пообіцяв особисто відстрілювати фан-клуб Міхо. «Буду розстрілювати на місці всіх цих бл...ей, хто буде причетний до порушення державного кордону, як це ми робили і робимо на східному фронті, – пообіцяв епатажний Кива. – А саме: Юлію Володимирівну Тимошенко, Сергія Лещенка, Семена Семенченко, Володимира Парасюка, Євгена Мураєва, який вже домовився з Саакашвілі про пряму трансляцію на телеканалі NewsOne, і інших російських агентів». Лещенко вже вирішив від гріха подалі пропустити резонансну подію, запланувавши на цей день весілля.

Чого ж можна очікувати 10 вересня на кордоні та які варіанти можуть чекати на «проривного» Саакашвілі?

Михайло Саакашвілі хвалиться українським паспортомМихайло Саакашвілі хвалиться українським паспортом

За іншим паспортом

На думку позафракційного депутата Віктора Чумака, який свого часу був близький до Саакашвілі, але згодом їхні шляхи розійшлись, влада нічого не зможе протиставити його поверненню. У варіант, що в політика вилучать паспорт і не впустять до країни, Чумак не вірить. Про це депутат розповів в інтерв’ю «Лізі»: «Тому що Саакашвілі скаже: «Стоп! Ви у мене забрали паспорт. Дайте мені документ, на підставі якого мене позбавили громадянства, і документ, що я тепер особа без громадянства. Свідоцтво особи без громадянства – дайте. Ви зобов'язані це зробити згідно з законом. Давайте поїдемо в міграційну службу, щоб дотриматися всіх формальностей». І що в такій ситуації прикордонники робитимуть – у повітря над головами стріляти або діяти відповідно до штатних процедур?»

Телеведучий та блогер Сергій Іванов, близький до «Народного фронту», пропонує впустити Саакашвілі в країну, а далі «спокійно і невимушено оголосити йому про те, що правоохоронні органи Грузії вимагають його екстрадиції, вручити відповідні процесуальні документи і екстрадувати».

Адвокат Ростислав Кравець схиляється до думки, що українська влада не буде зв’язуватись із мутною історією з екстрадицією і просто заверне Саакашвілі на кордоні: «Якщо в нього не буде документа, який підтверджує право на перетин державного кордону, його в Україну ніхто не пустить. А на сьогодні є указ президента, який не призупинено. Але Саакашвілі може перетнути кордон, якщо в нього є паспорт громадянина іншої країни або, наприклад, дипломатичний паспорт делегата ПАРЄ. Також він може попросити політичного притулку».

Кравець нагадує, що, за міжнародним законодавством, не можна позбавляти особу громадянства, якщо в неї немає іншого громадянства: «Але тут питання до грузинської сторони – чи дійсно він припинив грузинське громадянство? Думаю, що воно не припинене».

Просто поживе

Партнер юридичної фірми ExpatPro Василь Чередніченко зауважує, що в Саакашвілі була можливість оскаржити президентський указ в суді, але про такі спроби нічого не відомо. Якщо відкрите відповідне провадження, є варіант, що рішення про призупинення громадянства поки не набрало чинності. «Він може пред’явити паспорт Грузії, якщо він в нього є, і за ним в’їхати на територію України до 90 днів на основі так званого безвізового режиму, – каже юрист. – При цьому він має підтвердити мету візиту – туризм чи ділова зустріч, у нього має бути зворотній квиток, проплачений готель, медична страховка. Так само він може в’їхати в Україну як громадянин США, Великобританії та багатьох інших країн».

Чередніченко підкреслює, що в такому разі далі Саакашвілі як будь-який іноземець, який законно проживає в Україні, має право отримати посвідку на проживання – тимчасову чи постійну: «Однією з підстав отримання посвідки є те, що іноземець колись перебував у громадянстві України, або інвестував великі кошти в її економіку, або працює в Україні. Але видача цих документів пов’язана з певною процедурою, яка займає не день і не тиждень».

Давай, до свидания!«Давай, до свидания»!

Зауважмо, що отриманню тимчасової посвідки на проживання в Україні передує отримання спеціальної візи типу D, яка видається для в’їзду в Україну з метою оформлення документів, що дають право на перебування або проживання на строк, що перевищує 90 днів. Для її отримання також необхідні діючі документи.

«Також Саакашвілі може мати статус особи без громадянства і відповідний паспорт, – перелічує можливі варіанти експерт. – Цей паспорт мав бути виданий країною, де він першого разу опинився в статусі без громадянства на момент указу президента. Такі особи можуть на тих же підставах, що й іноземці, отримати посвідку на проживання в Україні, але, знову ж таки, для цього потрібна віза типу D. Якщо ж казати про постійну посвідку на проживання, то цей процес дуже тривалий і займає до року – для цього мають бути серйозні підстави. І дуже сумнівно, що Саакашвілі встиг його зробити – тим більше податись на нього він міг, тільки знаходячись в Україні або через посольство України за кордоном. Скоріш за все, у нього немає ніякої посвідки на проживання».

Якщо ж все-таки щодо Саакашвілі оберуть сценарій екстрадиції, то ця процедура також займе деякий час. Його можуть затримати на кордоні за запитом грузинської сторони, суд оголосить рішення про запобіжний захід (наприклад, домашній арешт), а потім вже розгляне питання про видачу в Грузію.

За даними грузинської прокуратури, Саакашвілі є обвинувачуваним у чотирьох провадженнях: протиправне привласнення чи розтрата чужого майна у великому розмірі, вчинена групою осіб із використанням службового становища; умисне завдання тяжкої шкоди здоров’ю; зловживання службовими повноваженнями особою, що займає державно-політичну посаду, та перевищення повноважень шляхом насильства чи з застосуванням зброї та образою гідності потерпілого.

У надісланих на адресу Мін'юсту України документах зазначається, що ухвалою судді Колегії в кримінальних справах Тбіліського міського суду по відношенню до Саакашвілі було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, згодом екс-президента оголосили в розшук.

«Жодна цивілізована країна не визнала цю сфабриковану справу, але Порошенко готовий на будь-які дії, – обурюється соратник Саакашвілі Давид Сакварелідзе. – Юридично підстав не пускати людину в країну реально нема. Але прикордонслужба та СБУ можуть видати постанову про заборону на в’їзд, яка дається, якщо людина несе загрозу для національної безпеки України. Це буде злочинний наказ. Саакашвілі за будь-яким міжнародним законодавством має право в’їжджати на Україну, оскільки в нього тут постійне місце проживання. Якщо ж паспорт анульовано, то він вилучається і виписується тимчасовий документ на в’їзд та проживання».

У міграційній службі, яка підготувала рішення про припинення громадянства Саакашвілі і може впливати на його подальшу долю в Україні, коментувати варіанти з його поверненням категорично відмовляються. Тим часом у прес-службі «Руху нових сил» анонсували приїзд прихильників Міхо у кількості близько півтисячі в наметовий штаб-табір 9 вересня, а безпосередньо 10 вересня зі Львова має виїхати велика автоколона в кілька тисяч осіб. Запасаймося попкорном…

Павло Вуєць, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: