«Тріумф» митника Тупальського, або Чому у верхівки ДФС найкрутіші декларації

«Тріумф» митника Тупальського, або Чому у верхівки ДФС найкрутіші декларації

Що робити, якщо держава вам платить малу зарплату? Майстер-клас від керівника столичної митниці

Кампанія е-декларування не лише виявила підпільних мільйонерів у владі, а й викрила цікаве розподілення матеріальних благ серед співробітників різних відомств. Кропіткий аналіз, проведений «Главкомом», показав, що, наприклад, серед керівників прокуратури, міліції та фіскальної служби найкрутіші декларації саме у фіскалів. Податківці та митники навіть обійшли в цьому змаганні членів уряду. Але у поле зору ЗМІ й громадськості потрапила лише верхівка Державної фіскальної служби, тоді як керівники рангом нижче, які мають стосунок безпосередньо до потоків, залишилися поза увагою. Проте саме на цьому рівні впроваджуються і працюють різноманітні тіньові схеми.

У розпорядження редакції потрапила оперативна інформація правоохоронців, яка передає реальні масштаби «митного бізнесу» та методи заробітку у цій службі.

Інформація стосується Київської міської митниці, яку, за даними ЗМІ, взяла «в оборот» сім’я нинішнього виконувача обов’язків керівника та за сумісництвом начальника митного поста «Столичний» Сергія Тупальського. Інструментом для монетизації посади Тупальського, за інформацією правоохоронців, є митно-брокерська компанія ПП «Тріумф-СВ», яку він заснував ще у 2010 році разом із рідним братом Олександром («СВ» – мабуть, ініціали митника).

Програма «Гроші» вполювала митника Тупальского просто у елітному будинку, де той мешкає 

Керівником та засновником компанії значиться Олексій Лапоухов, але це, судячи з усього, – лише зіц-голова. Юридична адреса даної компанії – місце прописки та фактичного проживання Олександра Тупальського на столичних Вітряних горах (масив Виноградар). Серед заявлених видів діяльності фірми – технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів, функціювання атракціонів і тематичних парків, роздрібна торгівля продуктами харчування в спеціалізованих магазинах, транспортне оброблення вантажів та інша допоміжна діяльність у сфері транспорту. Масштаби «Тріумфу-СВ», м’яко кажучи, не вражають: офіційно на підприємстві працює лише одна людина, а статутний фонд фірми становить 100 гривень. Незважаючи на це, саме через цю контору, близьку до керівника столичної митниці, проходить оформлення значної частини вантажів на посту «Столичний».

Тенденція показова – щойно Сергій Тупальський заходить керувати тим чи іншим митним постом, він намагається перенаправити «найжирніші» потоки саме на близьку до себе фірму. Коли з січня по серпень 2015 року Тупальський очолював інший митний пост – «Святошин», то і там оформленням вантажних митних декларацій почало займатись ПП «Тріумф-СВ». Причому до приходу нового очільника на «Святошин» про цю фірму там узагалі ніхто не чув, але за його керівництва за вісім місяців через неї пройшло 475 митних декларацій. Полишивши цю посаду та пішовши на підвищення, Тупальський посприяв призначенню на «Святошин» лояльного керівництва, і «Тріумф-СВ» продовжив збагачувати своїх засновників. Але основні бонуси почало приносити нове місце роботи підприємливого митника – митний пункт «Столичний». До серпня 2015-го, коли Тупальський почав роботу тут, через «Тріумф-СВ» на «Столичному» було оформлено лише 86 декларацій, а з серпня 2015-го по січень 2016-го – вже 269.

Як змінювалася кількість декларацій, оформлених через «Тріумф-СВ» залежно від місця роботи Тупальського

Митний пункт

Начальник МП «Святошин» січень 2015 – серпень 2015

Начальник МП «Столичний» серпень 2015 – січень 2016

«Святошин» Київської митниці ДФС

475

184

«Столичний» Київської міської митниці ДФС

86

269

Столичний масштаб

Призначення керівником Київської митниці відкрило перед Тупальським ще більші перспективи. «Всеїдність» «Тріумфу» вражає: компанія розмитнює цілу купу, здавалося б, не пов’язаних між собою товарів: сантехніку, меблі, сумки, трубопровідну арматуру… Враховуючи, що в компанії працює лише одна людина, незрозуміло, як цей «Юлій Цезар» встигає оформлювати по 75–95 митних декларацій на місяць, вести бухгалтерію та ще й спілкуватися з потужними клієнтами. Та й звичайна квартира у спальному районі, що до того ж збігається з місцем проживання рідного брата в.о. керівника Київської митниці, дивно виглядає як адреса успішної фірми.

Схема цих оборудок виглядає таким чином. Основними клієнтами-імпортерами «Тріумф-СВ» є півдесятка ТОВ – «АСТП», «Інтел-резерв», «Телбот», «Трикер», «Візард». У кожній з них, як і в «Тріумфі», працює по одній людині, крім того, в жодній з цих фірм немає корпоративного сайту. Всі ці п’ять фірм співпрацюють з однаковими іноземними контрагентами-продавцями: Actifinance Sp. z o.o., Ukrprom – servis spol. s r.o, Momant a s, Baltex Capital S.A., щодо діяльності яких в інтернеті також замало інформації. Тож незрозуміло, як усі ці фірми-«невидимки» знайшли одна одну, за яким критерієм шукали, як укладали контракти? При цьому через українські ТОВ з фактично повністю відсутнім штатом оформлюється величезна кількість автомобілів. Знову ж виникає логічне запитання: як номінальні керівники цих компаній, будучи їхніми єдиними працівниками, примудрялися виконувати такий величезний обсяг роботи? 

Схематично відображений взаємозв'язок компаній-відправників з імпортерами, які проводили діяльність у 2015-2016 роках:

(для перегляду документа натисніть на зображення)

Є й інші «нестиковки». Вивчивши номенклатуру продукції, яку завозила собі кожна з українських компаній, їхню кількість та наявність одних і тих самих фірм-продавців, мимоволі постає питання: як можна у одного постачальника купувати і котли, і меблі, і товари широкого вжитку? Сам факт продажу таких товарів іноземними фірмами неможливо перевірити за жодним з контрагентів. Тож, скоріш за все, у цьому випадку ми маємо справу з підставними компаніями-номіналами, пов’язаними між собою. Об’єднує їх лише те саме ПП «Тріумф-СВ», яке фактично належить начальнику митного пункту «Столичний».

Завдяки таким тісним зв’язкам на ці п’ять основних ТОВ-імпортерів було оформлено в сумі близько тисячі декларацій за період очолювання Тупальським митних пунктів «Святошин» та «Столичний».

Інформація з оперативної розробки правоохоронців

ТОВ «АСТП»

За період з 2.11.2015 по 11.04.2016 оформлено 544 декларацій

Категорія вантажу

Кількість декларацій

Мікс

189

Труби і фітинги

180

Котли

52

Водонагрівачі і баки

37

Сталеві радіатори

18

Труби пластик

17

Ванни

16

Радіатори алюміній

16

Водонагрівачі

5

Фітинги

5

Душкабіни

3

Меблі

3

Сантехніка пластик

1

Стрічка пластик

1

Фурнітура

1

ТОВ «ІНТЕЛ-РЕЗЕРВ»

За період з 1.04.2015 по 19.06.2015 оформлено 229 декларацій

Категорія вантажу

Кількість декларацій

Мікс

80

Котли

69

Водонагрівачі

36

Водонагрівачі і баки

26

Труби і фітинги пластик

13

Труби пластик

3

Ванни

2

ТОВ «ТЕЛБОТ»

За період з 10.04.2015 по 8.06.2015 оформлено 54 декларацій

Категорія вантажу

Кількість декларацій

Мікс

29

Котли і фітинги

13

Водонагрівачі

11

Водонагрівачі та їхні частини

1

ТОВ «ТРИКЕР»

За період з 2.04.2015 по 7.12.2015 оформлено 71 декларація

Категорія вантажу

Кількість декларацій

Мікс

31

Труби пластик

13

Котли і частини

10

Радіатор сталевий

10

Котли

4

Котли і фітинги

1

Ванни пластик

1

Умивальник керамічний

1

ТОВ «ВІЗАРД УКРАЇНА»

За період з 12.03.2016 по 26.07.2016 оформлено 83 декларації

Категорія вантажу

Кількість декларацій

Мікс

59

Сантехніка метал, пластик, кераміка

22

Котли і фітинги

2

Сліди ведуть до Одеси

Про інтереси Тупальського (та його брата) на митниці ЗМІ повідомляли ще за часів його роботи в СБУ – причому в коло його уваги нібито входила Одеська митниця. У Тупальського були певні зв’язки у Верховній Раді – він значився помічником колишнього депутата від «Батьківщини» Олександра Дубового, якого екс-губернатор Одещини Володимир Немировський у 2014 році називав «смотрящим» по регіону.

Людина з тим самим прізвищем, ім’ям та по-батькові, що й у вже згаданого номінального керівника «Тріумф-СВ» Олексія Лапоухова, також свого часу працювала помічником депутата від «Батьківщини» – почесного президента холдингу «Берег-груп» одесита Олега Радковського, якого СБУ звинувачувала у контрабанді. Власне, і сам Лапоухов прописаний в Одеській області, в місті Білгород-Дністровський.

Щоправда, коли на одеську митницю прийшла «грузинська команда», тодішній керівник митниці Юлія Марушевська пообіцяла боротись із «митними майданчиками», що створювались для мінімізації податків на кожній декларації. Тоді «схемники» поступово перебралися на інші митниці – зокрема на київську, котру брати Тупальські, як стверджують журналісти-розслідувачі, перетворили на сімейний бізнес. Тим паче що через ту ж Київську митницю, як хвалиться сам Тупальський, після розрекламованого зниження акцизів улітку цього року зріс потік імпортних вживаних авто.

Також, за даними оперативників, сімейству Тупальських належить ще ціла низка фірм, окрім «Тріумфу-СВ». Це (*) ПП «Дагаз-СВ», що базується в Рівному, ТОВ «Зовнішньоторгова компанія «Євразія» з Іллічівська Одеської області.

Цю історію про успішний бізнес митників ми почали зі згадки про е-декларування, яке лише засвітило верхівку статків керівників системи. Цікаво, що у самого Сергія Тупальського досить скромна декларація – вона не жебрацька, але й не захмарна. Якраз таку, мабуть, хоче бачити громадськість у тих, хто все життя працював на держслужбі (у трудовій книжці Тупальского: прикордонна служба, СБУ, Міністерство доходів і зборів, зараз ДФС). Щоправда, фінансову ситуацію в родині дещо виправляє дружина Валентина, яка скромно позиціонує себе як особа-підприємець. У подружжя є дві квартири завбільшки 32,4 та 124,5 кв. м та земельна ділянка загальною площею 1200 кв. м. Родина володіє двома автомобілями – Toyota Camry 2008 року, яка записана на брата Олександра, та новеньким Volkswagen Tiguan 2015 року.

За 2015-й Тупальський задекларував лише доходи від зарплатні (менше 100 тисяч гривень), а його заощадження становлять 180 тисяч гривень. Набагато заможнішою є дружина митника – 890 тисяч гривень доходу за рік від підприємницької діяльністі плюс заощадження – 350 тисяч гривень та 70 тисяч доларів готівкою. Як бачимо, жодних колекцій дорогих годинників, картин і маєтків. Саме така декларація дозволяє не привертати особливої уваги та не заважає впливовому Тупальському та його родичам вести приватний бізнес на тому шматочку митниці, який довірила держава.

«Главком» спрямував запит до Державної фіскальної служби із запитанням, чи не вбачають вони у зв’язку начальника посту «Столичний» з фірмою «Тріумф-СВ» конфлікту інтересів та чи було проведено внутрішнє розслідування з цього приводу. Також ми чекаємо на відповідь від самого пана Тупальського, який теж під час розмови з журналістом вирішив, що йому зручніше буде відповісти у письмовій формі.

* Станом на 20.02.2017 інформацію, в якій згадувалось ТОВ «Групп СВ», видалено. Інформація про ТОВ «Групп СВ» - є недостовірною.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: