Зелений Центрвиборчком. Усі кандидати

Кадри
Зелений Центрвиборчком. Усі кандидати
На ЦВК очікує велике «зелене» оновлення

Депутати та президент Зеленський вже порушили всі терміни щодо формування нового складу ЦВК

Якщо Верховна Рада досить швидко впоралася з розгоном минулого складу Центральної виборчої комісії, то з формуванням нового вийшла заминка. У мегафракції «Слуга народу» до останнього тримали в секреті список своїх висуванців до комісії нібито через небажання наражати їх на передчасний тиск. Відомо було лише, що «слуги» передали на вибір Володимиру Зеленському список з двох десятків осіб, хоча вакантних місць в ЦВК лише 17. І от нарешті перелік кандидатів від президентської фракції оприлюднений – їх виявилось 18. Зі своїми кандидатами визначились й інші парламентські фракції, з яких президенту також доведеться зробити вибір. Є ще й варіант, коли голова держави внесе до парламенту всі подані кандидатури, а депутати вже визначатимуться з кожною окремо, але він є малоймовірним.

Хоча старому складу комісії дорікали «недостатньою виваженістю і політичною упередженістю», через що нібито і були припинені його повноваження, в новому складі можуть залишитись кілька старожилів. Всіх їх внесла фракція «Слуга народу». Можна іронізувати, що «старих» залишили «на фарт», бо саме вони кували перемогу президенту і його партії. Так, повторно внесений Олег Діденко, який почав дрейфувати в «зелений» бік ще до президентських виборів. Свого часу цього юриста делегувала у ЦВК фракція «Удар», коли ще така існувала в парламенті. У парламентських колах припускають, що Діденка на Банковій розглядають як майбутнього голову комісії.

Олег Діденко – новий глава Центрвиборчкому? Фото: УНІАНОлег Діденко – новий глава Центрвиборчкому? Фото: УНІАН

На «повторне коло» пішов ще один колишній «ударівець» Валерій Плукар, який до своєї першої появи в ЦВК працював в Адміністрації президента при Порошенку і був делегований до комісії від партії екс-президента. Також хороші шанси лишитися у ЦВК мають дружина екс-генпрокурора Катерина Махніцька, що була призначена ще в 2014 році за квотою свободи «Свободи», та колишня «народна фронтовичка» Ірина Єфремова, багаторічний патрон якої Арсен Аваков зберіг свою міністерську посаду в новому уряді.

Закон про Центральну виборчу комісію передбачає, що при її формуванні у поданні президента враховуються пропозиції депутатських фракцій і груп, утворених у поточному скликанні парламенту. У Зеленського вирішили врахувати їх таким чином: «Опозиційна платформа «За життя» як друга за чисельністю фракція може розраховувати на двох членів комісії, а «Батьківщина», «ЄС», «Голос», «За майбутнє» – по одному.

Щоправда, де-факто «Батьківщина» за домовленістю отримає двох членів. Представника від цієї партії в минулому складі комісії Андрія Євстігнєєва внесли «слуги» по своїй квоті. Від себе ж офіційно «Батьківщина» подала дві кандидатури на вибір – ветерана ЦВК Жанну Усенко-Чорну та головного консультанта відділу представництва в судах секретаріату ЦВК Вікторію Глущенко. За інформацією «Главкома», Банкова вже виступила категорично проти персони Усенко-Чорної.

«Завернули» і пропонованого «Європейською солідарністю» екс-народного депутата Олександра Черненка. «ЄС» в комісії буде представлений іншим колишнім нардепом – юристом Юрієм Булгаком, який працював в бізнес-структурах Петра Порошенка з 1996 року.

Одне місце й у найменшої фракції парламенту – «Голосу». Власне, єдину кандидатуру вона й пропонувала – співзасновника Громадянської мережі «Опора», колишнього заступника міністра освіти і науки Андрія Гевка. Останнім часом він керував роботою відділу адвокації Реанімаційного пакету реформ і балотувався в Раду від «Голосу» на 23 місці в списку, яке виявилось непрохідним.

Друга за величиною фракція «Опозиційна платформа «За життя» подала Зеленському прізвища двох кандидатів – вони обидва є в поданні президента. Для нардепа чотирьох скликань екс-«регіонала» Юрія Мірошниченка це буде своєрідною компенсацією за те, що він не проскочив у нинішній парламент. Компанію йому складе заступник керівника секретаріату ЦВК Сергій Дубовик, який вже працював членом комісії і навіть був її секретарем.

Минулий склад комісії через складні перемовини між фракціями був штучно розширений з 15 до 17 осіб. У «Слузі народу» висловлювали наміри повернути старі розміри ЦВК, але в результаті вирішили залишити все, як є. І подали президенту на вибір аж 18 осіб, і це ще без врахування пропозицій інших фракцій.

Хто ж ті новачки, яких пропонують до ЦВК «слуги народу»? Поки відомі лише прізвища та імена по-батькові кандидатів, тож ми можемо лише з великою ймовірністю припускати, хто ці люди.

Оксана Боярчук – під таким саме прізвищем та ініціалами зареєстрований київський приватний нотаріус.

Юрій Волошин – декан факультету міжнародних відносин Національного авіаційного університету, доктор юридичних наук, професор.

Олена Гатаулліна – поки мер Києва Віталій Кличко воює з новою владою, його колишні однопартійці чудово наводять мости з зеленою командою. Юрисконсульт юридичної групи «Колегіум» балотувалася в Верховну Раду від «Удару» під непрохідним 196 номером і навіть досі значиться в реєстрі юридичних осіб підписантом від цієї партії. За інформацію джерел «Главкома», кандидатуру Гатаулліної в комісію лобіював її старий знайомий Діденко.

Євгеній Гетьман – доктор юридичних наук Київського національного університету ім. Шевченка, є автором низки праць щодо кодифікації законодавства України.

Віталій Грень – керівник юридичного департаменту партії «Укроп». У нього є схильність до співпраці з набожними депутатами – в парламенті шостого скликання був помічником нардепа Віктора Уколова (БЮТ), а в минулого скликанні допомагав нардепу від «Народного фронту» Павлу Унгуряну. Грень також дуже релігійний – очолює Асоціацію християн-юристів України.

Наталія Камінська – професор кафедри Національної академії внутрішніх справ, що в поєднанні з «недоторканістю» згаданої вище Єфремової можна трактувати як кандидат від Арсена Авакова.

Олександра Кармаза – кандидат юридичних наук, головний консультант юридичного управління Апарату Верховної Ради. Викладає в Київському національному університеті ім. Шевченка та в приватному ВНЗ «Університет сучасних знань».

Оксана Кваша – завідувач кафедри галузевих правових наук Київського університету права НАН України, доктор юридичних наук, професор. Головними напрямами її наукових досліджень є проблеми співучасті у злочині та протидії корупції.

Павло Любченко – професор кафедри державного будівництва Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого (Харків). В 2014 році балотувався до Верховної Ради від Радикальної партії Ляшка, а минулого року подавав декларацію як претендент на посаду судді Конституційного суду. Є власником приватної фірми бартер та СП «Біомашприлад-Україна», задекларував на рахунках близько 1,5 млн грн та $25 тис.

Валентин Орлов – пошуковики видають сайт професійного весільного ведучого з таким ім’ям та прізвищем. Таке призначення було б цілком в дусі нової влади. Але, скоріш за все, це – доцент кафедри менеджменту і публічного адміністрування Криворізького економічного інституту, кандидат наук з державного управління. Саме в цьому інституті працює батько Володимира Зеленського Олександр.

Володимир Перепелюк – науковий консультант відділу забезпечення діяльності голови та заступника голови секретаріату Касаційного адміністративного суду.

Сергій Постівий – колишній керуючий справами виконкому Білоцерківської міської ради. В парламенті 7-го скликання був помічником Андрія Пишного та Володимира Полочанінова (обидва – «Батьківщина»), в парламенті 8 скликання – Сергія Кудлаєнка (БПП).

Юрій Фрицький – завідувач кафедри конституційного, адміністративного права та соціально-гуманітарних дисциплін приватного університету «Україна».

Плюс вже згадані вище п’ятеро кандидатур, яких «слуги» пропонують перенести зі старого складу. Враховуючи, що іншим фракціям треба теж щось дати (6 вакансій з 17), Зеленському треба обрати з запропонованих фракцією прізвищ 11 осіб, які забезпечать йому тотальний контроль над виборчим процесом. Можна й більше, якщо «кинути» якусь з малих фракцій, або ще більше роздути склад ЦВК.

Депутати та Зеленський вже порушили всі терміни щодо подання персонального складу ЦВК. Згідно з законом, президент мав це зробити протягом трьох днів після дострокового припинення повноважень попередньої комісії, але все загальмувалось ще на етапі подачі кандидатур фракціями. Проте цього року, судячи з всього, ніяких виборів не планується. Тож голова держави ще вдосталь часу подумати.

Павло Вуєць, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

 На Майдані - другий день протесту проти капітуляції
«Вову до Віті!» На Майдані кілька тисяч людей протестують проти капітуляції
Нардеп від «Слуги народу» обурений вчинком Зеленського (фото)
Нардеп від «Слуги народу» обурений вчинком Зеленського (фото)
 Нардеп з Рівненщини Олександр Салійчук
Слуга народу з'явився в Раді з iPhone за 40 тисяч, який ще не продають в Україні
Прохання Дональда Трампа провести в Україні розслідування щодо сина Джо Байдена загрожує імпічментом президенту США. Зелена мітка може стати для Трампа чорною. Карикатура Сергія Йолкіна, DW
«Трамп анітрохи не переймається долею України». Світові ЗМІ про телефонний скандал за участю Зеленського СОЮЗНИКИ
Активісти пишуть, що акцію протесту у Харкові розпочали традиційно з Гімну України.
Харків приєднався до всеукраїнської акції «Ні капітуляції!»
Михайло Федоров збирається діджиталізувати державу
Міністр та радник Зеленського з диджіталізації пересів на дорогу автівку
Головне завдання Путіна - знищити Україну, як незалежну державу
Головне завдання Путіна - знищити Україну, як незалежну державу
 Державний секретар США Майк Помпео
Пов'язаний із розмовою Трампа та Зеленського скандал не завадить США продовжити допомагати Україні, - Помпео
Роль президента України у ситуації з виборами на окупованому Донбасі Голобородько зіграв погано
«Формула Ш». Голобородько зіграв геть погано
Дата публікації новини: