Помер найдосвідченіший з українських олімпійців

Помер найдосвідченіший з українських олімпійців
Віталій Чорнобай був одним із перших диседентів совєцького спорту
ФЛАУ

Віталій Чорнобай не дожив до 90-річчя чотири дні

19 травня у Львові пішов з життя відомий стрибун з жердиною 1960-х років Віталій Чорнобай. Віталій Іванович усього чотири дні не дожив до свого 90-річчя.

Віталій Чорнобай народився 23 травня 1929 року у Дніпрі. Після закінчення Другої світової війни, у 1945-му сім'я Чорнобаїв переїхала з Дніпра до Львова, де 16-річний Віталій вступив на підготовче відділення (за цим — на навчання) до інституту торгівлі. Як спортсмен виступав у вузівських змаганнях з плавання, бігав, стрибав, ходив на лижах.

Стрибки з жердиною зацікавили Чорнобая як один з видів десятиборства, яким він почав займатися під керівництвом Всеволода Тіпакова. У Львові тоді була єдина бамбукова жердина, якою користувалося кілька спортсменів. Так сталося, що, виступаючи на змаганнях з десятиборства, Віталій Іванович міг виконати норму майстра спорту, але цьому перешкодило невзяття початкової висоти у стрибках з жердиною. Довелося приділити цьому виду більше уваги, і 1951 року, перебуваючи у Москві, він почав ходити на заняття і тренування, які проводив вже тоді знаменитий тренер Володимир Дячков.

Ті заняття не минули даремно, бо вже восени Чорнобай стрибнув на 4,20 м. Такий результат дозволяв претендувати на місце у збірній СССР, яка готувалася до першого виступу на Олімпійських іграх 1952 року. Але його тільки запросили на тренувальний збір, а на Олімпіаду поїхали досвідченіші спортсмени. Зате Чорнобаю наступного року дали нагоду виступити на Всесвітньому фестивалі молоді і студентів у Бухаресті. А незабаром на міжнародних змаганнях в Югославії львів'янин переміг американця Боба Сміта. І хоч той американець не був серед найкращих американських стрибунів, сам факт перемоги совєцького спортсмена над заокеанським у типово американському виді, яким вважався стрибок з жердиною, став резонансом.

chornobay_01У ті часи, коли виступав Віталій Чорнобай, з жердиною стрибали за незвичною для наших часів технікою

Олімпійський виступ Чорнобая у Мельбурні був невдалим — 4,00 м і 13-те місце. У Ташкенті, де готувалися команди перед відльотом до Австралії, аби звикнути до часового поясу Мельбурна, легкоатлетів змушували розпочинати тренування о шостій ранку. Розминаючись, Чорнобай послизнувся на ранковій мокрій траві і потягнув м'яз, але не зізнався, бо могли не взяти у літак.

Холод та вітер панували і під час олімпійського старту. Кваліфікаційну норму (4,15 м) атлет подолав легко, але в основних змаганнях після стрибка на 4,00 м, раптом змушений був рятувати колегу, Володимира Булатова, і не налаштувався на наступний стрибок, закінчивши виступ з дуже низьким результатом. А з Булатовим трапилось те, що, почувши про чудодійну мазь «Слонс», яка нібито добре розігріває м'язи, він густо намастив нею ноги. Коли трохи розігрівся, ноги спітніли і його почало пекти щоразу більше. Він бігав, сварився, просив допомоги, а Чорнобай його заспокоював, витирав йому ноги, а до свого стрибка не встиг підготуватися.

1958 року у Москві на першій легкоатлетичній матчевій зустрічі СССР - США, львівський стрибун переміг у стрибках і після змагань обмінявся з американцем Роном Моррісом майками, про що фоторепортери встигли зробити фото. Наступного дня спортсмена викликали на «килим» і звинуватили у тому, що «продав герб країни ворогам», оголосили догану і більше на міжнародні змагання майже не посилали.

Віталій Чорнобай – рекордсмен СССР зі стрибків з жердиною (4 м, 52 см). Після завершення спортивної кар’єри з 1963 року присвятив себе педагогічній та науковій роботі – був доцентом кафедри легкої атлетики Львівського університету фізичної культури, кандидат педагогічних наук, автор методики дослідження біомеханічних параметрів цілісних легкоатлетичних вправ «телеподометрія».

Висловлюємо щирі співчуття рідним та близьким Віталія Івановича…

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Віра Крепкіна отримає Орден княгині Ольги ІІ ступеня
Порошенко відзначив державною нагородою спортсменку, якій ще у 1960-му вручав Орден Леніна Хрущов
Михайло Кохан поліпшив особистий рекорд
Особистий рекорд молотобійця і 6 медалей: українці порадували на Кубку Європи з метань
IAAF продовжила дискваліфікацію російських легкоатлетів
IAAF продовжила дискваліфікацію російських легкоатлетів
Татуйована балканська красуня. Запаморочливі фото легкоатлетки Івани Шпанович
Татуйована балканська красуня. Запаморочливі фото легкоатлетки Івани Шпанович
Минулого літа Мар'ян Закальницький переписав історію
Перший в українській історії чемпіон Європи з ходьби: Особливі відчуття, коли перемагаєш людей, якими захоплюєшся
 Українська дзюдоїстка Дарина Білодід
У 2018 році збірні команди України здобули більше 5 тисяч нагород
Руслан Дмитренко може отримати заслужену медаль
Український спортсмен отримає бронзу чемпіонату Європи завдяки дискваліфікації російського допінгіста
Богдан Бондаренко
Знаменитий український легкоатлет Богдан Бондаренко розповів про поновлення кар’єри
Абсел Кіпроп 
Дискваліфікований олімпійський чемпіон пригрозив зброєю захищати медалі
Дата публікації новини: