Скандал навколо виборів нового президента Всесвітньої шахової федерації набирає обертів

Скандал навколо виборів нового президента Всесвітньої шахової федерації набирає обертів
Фото взяте з ресурсу expres.online

Всесвітня шахова Олімпіада у Грузії відходить на другий план

У Батумі стартувала шахова Олімпіада. Однак основні події турніру відбуваються не за шахівницями. Увага прикута до виборів нового президента Всесвітньої шахової федерації (ФІДЕ).

Після того, як із цієї посади усунули Кірсана Ілюмжинова, претендентів на його крісло було чимало, пише газета «Експрес». На фінішну пряму вийшли двоє: грек Георгіос Макропулос і росіянин Аркадій Дворкович. Однак цивілізованою їхню боротьбу назвати важко.

Грек звинувачує росіянина в підкупі членів виконкому, що голосуватимуть на виборах. Свою позицію Макропулос підсилив двома аргументами. Зокрема, від колишнього делегата Сербії він має письмове підтвердження зустрічі, що відбулася 1 серпня у посольстві Росії в Белграді. Після цього шахова федерація Сербії отримала від РФ спонсорську допомогу в розмірі 220 тисяч євро, натомість росіяни попросили сербів прибрати делегата, що не хотів голосувати за Дворковича.

А місяць тому Володимир Путін мав зустріч із керівником Ізраїлю Бенджаміном Нетаньягу, на якій попросив підтримати російського кандидата. Макропулос каже, що це – політичне втручання у вибори ФІДЕ. Тож наполягає, щоб Дворковича дискваліфікували. Росіянин ці факти не коментує, водночас запевняє, що грек «цілковито корумпував діяльність ФІДЕ».

«Обидва кандидати кажуть, що мають підстави для звинувачень і в корупції, і в підкупі учасників голосування», - каже міжнародний гросмейстер, екс-гравець збірної України Олександр Арещенко.

«Усім зрозуміло, чому Росія хоче зберегти за собою це місце. Їй потрібен вплив і доступ до світових лідерів. Через шахи РФ вирішує багато політичних питань. Попередній президент ФІДЕ Ілюмжинов був посланцем Путіна. Він міг приїхати у будь-яку країну до будь-якого світового лідера», - додав він.

«А от Макропулоса цікавлять гроші. ФІДЕ – корумпована структура, всі турніри проводяться за «відкати». Приміром, чемпіонат Європи вирішили провести у невизнаному Косові. Як казали мені власники готелів, що приймали чемпіонат, їм обіцяли величезні гроші, а коли розраховувалися, заплатили зовсім інші. Тобто і тут ФІДЕ нажилася», - підсумував Арещенко.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: