Українські збірні – бронзові призери командного чемпіонату Європи з шахів

Українські збірні – бронзові призери командного чемпіонату Європи з шахів

Обидві команди фінішували на третіх місцях

Обидві збірні України з шахів потрапили у призи за підсумками командного чемпіонату Європи, який у понеділок, 6 листопада, завершився у Греції.

Як зазначає офіційний сайт Федерації шахів України, перед останнім, дев’ятим, туром для обох команд було важко у таке повірити.

Незважаючи на третє місце, яке займали чоловіки, їхні шанси навіть на нічию у заключній зустрічі з лідерами, що перебували зараз на підйомі, - командою Азербайджану, очолюваною Шахріяром Мамедьяровим, який має поточний третій світовий рейтинг, виглядали досить примарно.

Якщо у чоловіків, принаймні, хоча б щось залежало від них самих, то жінки могли сподіватися тільки на диво у грі своїх конкуренток, оскільки виграші з будь-яким рахунком жіночих команд Росії, Грузії та Польщі у своїх більш слабких суперниць робили для України недосяжним п'єдестал пошани.

Однак, останній тур, особливо у жіночих змаганнях, має свою психологічну специфіку, стверджує джерело.

Як і очікувалося, команди Росії та Грузії впевнено виграли свої матчі та зайняли, відповідно, перше та друге місця.

А ось польські шахістки, зустрічаючись з румунками, перенервували. Масла у вогонь додали українські дівчата, які буквально розгромили на одному диханні турчанок - 4:0.

Полячки, не отримавши переваги як мінімум у трьох партіях, спробували «ламати» позиції. Але з'ясувалося, що румунки теж вміють грати в шахи. Й у підсумку 3:1 на їхню користь, і українська жіноча команда одноосібно з 13-ма очками зайняла третє призове місце.

12_02

У чоловіків лідери вирішили не ризикувати, вважаючи за краще «синицю в руках», тим більше, що у разі поділу, додаткові показники азербайджанців з Росією виглядали краще. У підсумку - чотири нічиї.

Щоправда, Руслан Пономарьов у партії з Найдичем потрапив під атаку, але холоднокровним захистом зумів врятувати нічийний рахунок матчу, а з ним ті ж, що і у жінок, 13 очок, які й у чоловіків забезпечили Україні третє місце.

11_05

Нагадаємо, за чоловіків виступали Павло Ельянов, Руслан Пономарьов, Юрій Криворучко, Юрій Кузубов і Мартин Кравців, а за жінок – Анна Музичук, Анна Ушеніна, Наталя Жукова, Інна Гапоненко-Яновська та Юлія Осьмак.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: