Звернення засновника WikiLeaks Ассанжа

Звернення засновника WikiLeaks Ассанжа
Джуліан Ассанж

Десять років тому, 4 жовтня 2006 року, австралійський журналіст Джуліан Ассанж заснував сайт WikiLeaks

За лічені місяці електронний ресурс перетворився на провідний світовий майданчик для публікації документів, що викривають уряди і політиків. До ювілею сайту приурочена прес-конференція.

У прес-конференції беруть участь засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж, його адвокат Мелінда Тейлор і один з редакторів WikiLeaks Сара Харрісон. Під час свого виступу Ассанж може розкрити обіцяний «жовтневий сюрприз», пов'язаний з нібито сенсаційною інформацією про кандидата в президенти США від Демократичної партії Хілларі Клінтон.

Зазначимо, що в ефірі Fox News сам Ассанж заявив, що WikiLeaks має сенсаційні документи, які викривають кандидата в президенти США Хілларі Клінтон. Правда, запис програми було зроблено ще три тижні тому, і відтоді жодних доказів наявного компромату надано не було.

Ассанж отримав широку увагу громадськості за публікацію у WikiLeaks секретних матеріалів про участь США у війнах в Афганістані та Іраку. Джуліан Ассанж відправив Al Jazeera, The Guardian, Der Spiegel і The New York Times близько 100 тис. секретних документів про хід війни в Афганістані. Частина документів стосується розстрілу мирних жителів. Після публікації деяких документів вибухнув міжнародний скандал. 

1 грудня 2010 Інтерпол видав ордер на його арешт і він був оголошений в міжнародний розшук. Він звинувачується Швецією в зґвалтуванні в місті Енчепінг, двох випадках сексуального домагання (в Енчепінгу та Стокгольмі) і «незаконному примушуванні», в чому Ассанжа звинувачують дві жінки. Усе це нібито було скоєне протягом двох днів у серпні, коли Ассандж перебував у Швеції з робочим візитом.

7 грудня 2010 він був заарештований британською поліцією на території Великобританії.

Адвокат журналіста заявляв, що ці звинувачення політично мотивовані і пов'язані з «полюванням» на Ассанджа, яке влаштоване урядом США.

24 лютого 2011 р. Белмаршський магістратський суд Великої Британії ухвалив екстрадувати Ассанжа до Швеції. Це рішення витримало всі апеляції.

У квітні 2012 року Ассанж дебютував як телеведучий на російському англомовному телеканалі. У своїй першій передачі він узяв інтерв'ю у лідера ліванського руху «Хізбалла» Гасана Насралли.

19 червня 2012 р. Ассанж попросив політичного притулку в Еквадорі. Незабаром стало відомо, що він залишається на території посольства цієї країни в Лондоні до рішення влади про надання або ненадання притулку. Оскільки Ассанж порушив умови звільнення під заставу (проводив ніч не в затвердженому місці), влада Англії заявила про готовність заарештувати його, як тільки він полишить стіни посольства.

Сам Джуліан впевнений, що шведи збираються його видати США. А там на нього може очікувати довічне ув'язнення або смертна кара за завдання збитків інтересам Сполучених Штатів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: