Як коронавірус вражає легені. Відео з коментарями лікаря

Як коронавірус вражає легені. Відео з коментарями лікаря
Коронавірус спочатку потрапляє в слизові оболонки, а потім «спускається» у легені

«Люди повинні сприймати це серйозно». Відео демонструє пошкодження легенів у пацієнта з коронавірусом у США

У пацієнта з Covid-19 легені не працюють належним чином, розповідає лікар Кіт Мортман, завідувач відділу хірургії Університетської клініки Джорджа Вашингтона, що опублікувала тривимірне відео легенів хворого на коронавірус, пише CNN.

На зображеннях видно пошкодження легенів 59-річного чоловіка, який не має ускладнювальних станів, супутніх захворювань, окрім підвищеного артеріального тиску. «Ця людина не страждає на імунодефіцит чи на діабет, він ще не досяг 70 чи 80 років. Стан пацієнта тяжкий, йому потрібна вентиляція легенів, яка допоможе йому дихати, але навіть цього недостатньо: необхідний ще й інший апарат, який насичує кров киснем», - зазначив Мортман і додав, що перші кілька днів хвороба протікала абсолютно безсимптомно.

«Інфіковані та запалені частини легень на відео позначені жовтим кольором», - розповів Мортман. За його словами, коли легені стикаються з вірусною інфекцією, орган намагається ущільнювати, локалізовувати вірус. Натомість, як видно на скануванні, пошкодження не локалізується в одній ділянці, а натомість охоплює великі обсяги обох легень – це наглядна демонстрація того,  наскільки швидко та агресивно може поширюватися інфекція навіть у молодих пацієнтів. Лікар зауважує: у пацієнта зі здоровими легенями жовтого кольору на скануванні немає.

«Для пацієнтів, які страждають на прогресуючу дихальну недостатність, пошкодження легенів відбувається швидко», - пояснив Мортман. «На жаль, після такого сильного пошкодження легені можуть заживати дуже тривалий час. Для приблизно 2-4% пацієнтів із Covid-19 такі пошкодження незворотні».

«Коронавірус потрапляє в слизові оболонки, а потім «спускається» у легені. Коли легені природним чином намагаються локалізувати вірус, «запускається» сильний запальний процес», - сказав Мортман.

За словами лікаря, запалення перешкоджає легеням в потрібному обсязі постачати організм киснем та виводити вуглекислий газ. У результаті пацієнт задихається або вдихає багато повітря, щоб збалансувати рівень кисню та вуглекислого газу

«Я хочу, щоб люди це бачили і розуміли, що це може зробити. Люди повинні сприймати це серйозно», - зазначив лікар.

У лікарні використовується технологія КТ-візуалізації, яка використовується для скринінгу раку та для планування операцій. Але для боротьби з новим коронавірусом ця технологія була застосована вперше. «Ми хочемо зрозуміти механізм хвороби якнайкраще», - додав лікар.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: