Геополітика та Covid-19: китайський дракон розправляє крила

коронавірус
Геополітика та Covid-19: китайський дракон розправляє крила

Після цієї кризи Генсек Сі зможе зосередити в своїх руках надзвичайну владу

© James Ferguson/FT

Як Піднебесна першою виходить з кризи

Пандемія коронавірусу Сovid-19 шириться планетою. Епіцентр зараження вже встиг перейти з Китаю до Європи, де щодня спостерігається ріст кількості хворих та загиблих. В цей же час сама Китайська Народна Республіка починає відновлюватися після тяжкого випробування вірусом – в окремих провінціях послаблюються карантинні заходи, а нові зареєстровані хворі переважно прибули в Піднебесну з інших країн. 

Великий наставник

На фоні подій у Європі та США, які тільки починають усвідомлювати та відчувати на собі всі складнощі боротьби із пандемією, КНР активно приміряє лаври переможця – з боку може видатися, що саме рішучі та цілеспрямовані дії китайської влади зупинити розповсюдження вірусу в країні. Найбільш вірогідно, що не всі дані, отримані з Китаю, відповідали дійсності. Так, Китайська комуністична партія застосовувала почасти драконівські методи. Але у період таких потрясінь люди багато на що можуть закрити очі. 

У цей же час Сполучені Штати, за допомогою до яких звертаються в часи криз, у ситуації з Сovid-19 виявилися не на висоті. Дійсно, щось пішло дійсно не так. Ні на федеральному, ні на місцевому рівні американці не показали особливої готовності. Заяви Трампа не дуже додавали оптимізму на фоні зростання захворюваності. Така непідготовленість на внутрішньому фронті точно не дозволяла Сполученим Штатам очолити глобальну боротьбу проти вірусу.

Треба розуміти, що статус провідної держави США залежав не лише від військової чи економічної потуги. Не в останню чергу він формувався завдяки надійності американських інституцій і готовності американського істеблішменту об’єднувати навколо себе інші країни для спільного опору глобальним проблемам. Тепер же цю роль намагається перехопити Китай, надаючи матеріальну допомогу, надсилаючи спеціалістів та навіть допомагаючи урядам запроваджувати політику.

Примірювання на себе ролі «лідера» у боротьбі з коронавірусом стає гарним приводом максимально перекрити старі нападки на Китай. Зокрема щодо розповсюдження неправдивих даних про рівень захворюваності та смертності. 

Китайський контекст

Аналізуючи перебіг епідемії в Китаї, важливо враховувати внутрішньокитайську політичну кухню. Голова партійного осередку провінції Хубей (де і знаходиться горезвісне місто Вухань) був звільнений після того, як рахунок смертей в провінції перевалив за 1000. Замість нього новим головою партійного апарату провінції став наближений Сі Цзінпіня - колишній губернатор Шанхаю Їнг Йонг. Після повної перемоги над хворобою, яка неминуче прийде, це буде демонстрацією ефективності та грамотного менеджменту команди Сі. 

Світові ЗМІ підозрюють: Пекін міг маніпулювати з коронавірусною статистикою Світові ЗМІ підозрюють: Пекін міг маніпулювати з коронавірусною статистикою

Для китайського лідера це дуже важливо. Хоча Сі дійсно має потужний імідж «політичного силача» і майже непогрішимий авторитет, багато хто в КПК не особливо у захваті від його авторитарних замашок. Після останнього великого з’їзду партії ця опозиція лише посилилась, хоча досі залишається на маргінесі. Звільнення головного партійного чиновника ураженої провінції і заміна його на свою людину є своєрідним маркером готовності генсека усувати реальних та потенційних опозиціонерів від влади на фоні внутрішніх труднощів. А зважаючи на те, що в багатьох сферах партійна влада стоїть вище адміністративного керівництва, такі зміни матимуть колосальний вплив на внутрішню політику у Китаї. 

Очевидно, що КНР вийде з цієї кризи ще більш авторитарною та централізованою країною. Генсек Сі зможе зосередити в своїх руках надзвичайну владу, і масштабом особистості зрівнятися хіба що з великим Мао (не дарма лише нещодавно його вибрані цитати та погляди на політику включили в Червону книгу КПК. Увага! Після Мао він перший лідер Китаю, який заслужив такої партійної честі. В найстрашніші часи епідемії центральна влада КНР стала ще більш централізованою. Державний апарат розкинувся ще ширше над просторами держави і ще глибше втрутився в життя кожного китайця. І навряд чи він збирається здавати назад. 

Китай закрив більшість тимчасових шпиталів для коронавірусних хворихКитай закрив більшість тимчасових шпиталів для коронавірусних хворих

Поствірусна економіка

КНР –  перша країна, яка постає перед питанням «а що ж робити після нібито перемоги над коронавірусом?». Відповідь лежить на поверхні - готуватися до глобальної економічної кризи. 

Прогнози за перше півріччя 2020 року вже виглядають достатньо сумбурно. Виробництво загалом впало майже на 15%, а прогнозоване збільшення ВВП вдвічі порівняно з 2010 роком все ж доведеться залишити на рівні амбітних планів. Хмизу у багаття підкидає і нещодавня торгова угода зі Сполученими Штатами - така довгоочікувана, але в той же час і важка. Із самого початку багато експертів ставили під сумнів потенціал її втілення (особливо за умов обов’язковості американського експорту в Китай та деякі тарифи, які Штати все таки залишили в силі). Тепер же, за словами Скота Кеннеді з Центру стратегічних і міжнародних досліджень, шанс виконання Китаєм своєї частини «знаходиться десь між нулем і нулем відсотків». 

В той же час те, що Китай втрачає у відносинах із США, він може отримати деінде. Не можна забувати, що саме Китай виробляє більшу половину тих медичних та захисних товарів, на які в світі зараз шалений попит. Саме Китай відступає від загальних правил вільного ринку (під час епідемії він зміг змусити навіть іноземні фабрики на своїй території цілеспрямовано продавати всю медичну продукцію виключно до своїх державних резервів). І поки інші країни в пандемічній кризі, КНР сотає основним «медичним банкіром», а до того часу, як інші країни вийдуть з пандемії і зануряться в кризу економічну, Пекін всіма правдами і неправдами підготує свій ринок і свою промисловість для задоволення їхніх потреб.

Covid-19. Завтра

Сучасна форма глобалізації є продуктом цивілізації колективного Заходу. Вона заснована на верховенстві права, вільних ринках, конкуренції та базових засадах демократії. І це не та глобалізація, в якій зручно працювати Китаю. Взявши від неї найвигідніше, він тепер має амбіції її змінити. Коронавірусна пандемія і наступна фінансова криза нададуть йому безліч можливостей та інструментів цього досягти. 

Поки інші країни в пандемічній кризі, КНР сотає основним «медичним банкіром» Kazanevsky (Ukraine)Поки інші країни в пандемічній кризі, КНР сотає основним «медичним банкіром» Kazanevsky (Ukraine)

Пандемія розкриває усі слабкості сучасної глобалізованої системи. Деякі з таких слабкостей ми раніше вважали якраз сильними сторонами. І там, де творці цієї глобалізації поступляться першістю, поведе Китай. На останньому великому засіданні КПК лідер Китаю Сі Цзіньпін сказав, що «китайський дракон розправив крила». Ймовірно, вже скоро ми всі зможемо оцінити їх справжній розмах. 

Олександр Краєв, для «Главкома»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: