Помер відомий письменник Мілан Кундера

Помер відомий письменник Мілан Кундера
Письменник Мілан Кундера
фото з відкритих джерел

Твори Кундери були перекладені багатьма мовами світу, зокрема українською

12 липня французький письменник чеського походження письменник Мілан Кундера помер у Франції, йому було 94 роки. Про це повідомляє чеське видання Novinky.cz.

Кундера народився у квітні 1929 року. Його батьком був піаніст, музикознавець і музичний педагог Людвік Кундера. Безсумнівно, саме тому молодий Мілан навчився грати на фортепіано, і музика займала своє місце не лише в його житті, а й у його творчості. Двоюрідним братом був поет і перекладач Людвік Кундера.

У 1950-х Кундера був відомий в основному як поет, дебютувавши в прозі тільки в 1958 році. Свій перший роман, «Жарт», він опублікував у 1967 році. Тоді ж на з'їзді Союзу чехословацьких письменників він сказав промову «Про неочевидність існування чеської нації», за яку після Празької весни його фактично зтерли з публічного життя, прибравши з полиць і його першу книгу. У 1971 році вийшов роман «Вальс на прощання», перекладений багатьма мовами.

Письменник Мілан Кундера
Письменник Мілан Кундера
фото з відкритих джерел

1975 року Кундера переїхав до Франції на запрошення університету Ренна, і залишився там жити. 1981 року він отримав французьке громадянство. Через дев'ять років він опублікував останній роман чеською мовою, «Безсмертя», після цього писав французькою. Він не повернувся на батьківщину після еміграції з комуністичної країни та до останнього забороняв видавати себе в Чехії.

Кундера вів замкнутий спосіб життя, майже не давав інтерв'ю. У 2019 році він, на пропозицію прем'єр-міністра Чехії Андрія Бабіша, відновив чеське громадянство, відібране у нього комуністами. Його книги 1960-х років і подальша робота в еміграції належать до основного фонду чеського мистецтва.

Причина смерті митця невідома.

За свою творчість Кундера отримав Австрійську державну премію з літератури за кордоном, премію Гердера, Єрусалимську премію за свободу особистості в суспільстві, французький орден Почесного легіону та низку інших відзнак. На батьківщині він став лауреатом премії імені Ярослава Зайферта, премії імені Ладіслава Фукса, а також державної нагороди за роман «Нестерпна легкість буття». Він також став почесним громадянином Брно.

Нагадаємо, що нещодавно помер відомий американський письменник Кормак Маккарті. Автор відомий широкій аудиторії своєю книгою «Старим тут не місце». Чоловік помер у Санта-Фе, штат Нью-Мексико. Трагічну звістку підтвердили у видавництві автора Penguin Random House. Син Маккарті – Джон сказав, що письменник відійшов у засвіти через природні причини.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: