Данія може суттєво затримати постачання F-16 Україні – ЗМІ

Данія може суттєво затримати постачання F-16 Україні – ЗМІ
Із винищувачами F-16 у Данії виникли проблеми
фото: Forsvaret

Данія, ймовірно, відкладе постачання  винищувачів Україні на кілька місяців

Міністерство оборони Данії відклало відправлення винищувачів F-16 на пів року. Про це пише видання Berlingske. У жовтні глава відомства Трольс Лунд Поульсен заявив, що ЗСУ отримають першу партію з шести бойових літаків у березні або квітні 2024 року. Але тепер постачання перенесли на другий квартал через неготовність України до їх застосування на фронті.

Зокрема Данія вирішила дочекатися завершення навчання пілотів та іншого персоналу, який відповідатиме за експлуатацію F-16. Терміни підготовки фахівців залежать від  низки факторів, включаючи технічні та погодні умови. За даними видання, зараз у Данії тренуються шість українських пілотів.

Крім того, міжнародна коаліція Військово-повітряних сил продовжує роботу щодо створення в Україні необхідної логістики та інфраструктури.

У свою чергу прессекретар Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат повідомив, що Міноборони Данії не повідомляло Київ про перенесення поставок F-16. Він закликав дочекатися офіційних заяв.

За словами Ігната, через війну підготовка українських військових має завершитися у рекордні терміни. «Жодна держава так її не проходила. На F-16 у черзі стоять багато країн. І не лише на літаки, а й на інструкторів, які навчатимуть пілотів», – зазначив він.

Навчання ведеться у трьох країнах: Данії, Великій Британії та США. У Пентагоні заявляли, що якась кількість фахівців буде готова в 2024 році: тренування, яке почалося в жовтні в Аризоні, займе від п'яти до восьми місяців. «Щодо Данії, то це передова група. І винищувачі, і пілоти звідти прийдуть найшвидше. Коли це буде? Розраховуємо все ж таки на весну», – сказав Ігнат.

Данія обіцяла передати Україні 19 американських винищувачів F-16. Київ давно просить ці літаки, щоб нівелювати перевагу Росії у повітрі. За оцінками ВПС країни,  ситуацію на полі бою можуть змінити дві ескадрильї F-16 по 12 штук у кожній.  Крім Данії, про готовність відправити ці винищувачі ЗСУ заявили Нідерланди, Норвегія та Бельгія.

Раніше стало відомо, що Норвегія відправить два винищувачі F-16 до Данії для навчання українських пілотів. Про це заявив міністр оборони країни Бйорн Аріль Грам. За словами міністра, Норвегія вже відправила 10 інструкторів до Данії, щоб допомогти в навчанні українських пілотів. Водночас норвезькі військово-повітряні сили замінили власні літаки F-16 на винищувачі п'ятого покоління F-35.

Нагадаємо, Центр стратегічних комунікацій припускає, що Україна може почати застосовувати F-16 вже навесні цього року. Наразі завершується підготовка необхідної інфраструктури та команд інженерно-авіаційного обслуговування.

Читайте також: Перша група українських пілотів уже вчиться літати на F-16 у Данії

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: