Віктор Бондар: «Я пішов з політики»

Віктор Бондар: «Я пішов з політики»

Екс-губернатор Дніпропетровщини, який підтримував Тимошенко, розповів по роботу у новій владі.

В українській політиці важко здивувати переходом з одного партійного табору в інший. Проте іноді новини про призначення колишнього критика Віктора Януковича на «жирну» посаду відверто дивують.

«Не хотів би, щоб батьківщина Генеральних секретарів та Президентів стала передмістям Донецька», - заявляв напередодні виборів Президента України Дніпропетровський губернатор Віктор Бондар.

«Зараз триває змагання між двома групами – донецькою і групою «Вся Україна». Якщо переможе Донецьк, то для нього буде великою фінансовою здобиччю потенціал Дніпропетровська, Харкова, Києва, Львова, Одеси, Запоріжжя. Перемога Януковича призведе до того, що років на 10 ми можемо забути про шанс обрати ще когось Президентом», - закликав він дніпропетровців протистояти донецькому натиску.

«Треба всім одуматися і залишити собі шанс на майбутній вибір», - однозначно говорив про необхідність не допустити Януковича до влади Віктор Васильович після 1 туру.

«За будь-яких обставин не буду підтримувати кандидата у Президенти України Януковича В.Ф. Вважаю таку позицію чесною по відношенню до своєї совісті, світогляду і, головне, по відношенню до громадян нашої країни. Вважаю, що Президент України має гідно представляти країну і бути людиною інтелектуальною, освіченою, грамотною, презентабельною і з прийнятною для світу біографією», - на всю державу закликав Віктор Бондар.

За таку відверту підтримку Тимошенко Президент Віктор Ющенко 4 лютого 2010 року звільнив Віктора Бондаря з посади. Так само, як і іншого губернатора, який став на бік колишньої прем’єрки, Арсена Авакова. Проте Арсен Борисович після виборів очолив харківський обласний БЮТ, а Віктор Бондар залишився ні з чим.

На деякий час Віктор Васильович практично зник з поля зору журналістів, але виринув в зовсім несподіваному місці - 26 травня рішенням уряду його призначили заступником керівника Державної митної служби.

Про те, що змусило Віктора Бондаря працювати в команді Януковича, а також плани роботи на митниці він розповів в бліц-інтерв’ю «Главкому».

Вікторе Васильовичу, напередодні другого туру виборів ще на посаді глави Дніпропетровської облдержадміністрації ви робили дуже різкі заяви на адресу Віктора Януковича й агітували голосувати тільки за Юлію Тимошенко. Але після перемоги Віктора Федоровича вас призначили заступником голови Державної митної служби. Поясніть, як таке могло статися?

Я вже пішов з політики й більше нею не цікавлюсь. Зараз займаюся суто господарськими справами. Я не перша особа і не політична фігура. Я звик займатися реальними справами, тому й пішов ними займатися.

Чи не було політичних проблем під час вашого призначення? Адже в Партії регіонів добре запам’ятали ваші слова…

Я озвучив свій намір, що не буду надалі займатися політикою, а буду тільки вирішувати питання державного розвитку. Така позиція сьогодні сприймається й була позитивно прийнята перед призначенням.

Належите зараз до якоїсь партії, не вступили до Партії регіонів?

Я безпартійний. Як був останні роки, так і залишаюсь.

Ваш колишній колега, харківський губернатор Арсен Аваков, як і ви, перед виборами висловив публічну підтримку Юліїї Тимошенко…

Чекайте, я говорив про своє бачення розвитку України й про те, як вона має рухатися в майбутнє. Сьогодні у нас є всенародно обраний Президент. Всі підтвердили це і поставили крапку. На сьогодні питання, хто Президент, не стоїть. Якщо більшість громадян України довірили людини керувати, то це його право реалізовувати курс, який він озвучив перед виборами. Як державний службовець буду робити все, аби виконувати доручення чинного Президента Віктора Януковича. Водночас, буду надавати свої пропозиції щодо взаємовідносин з Євросоюзом, розбудову кордонів з ЄС та іншими державами і впроваджувати європейські стандарти митної інфраструктури.

Чи вам, як Арсену Авакову, після виборів пропонували співпрацю з БЮТ, до прикладу, очолити дніпропетровську облорганізацію?

Ні, навіть таких розмов не було.

Розкажіть, хто вас запросив працювати на митницю? Це були люди на рівні уряду чи керівництва відомства?

Я не хочу коментувати цей момент. Було багато різних обговорень з різними зацікавленими сторонами. Рішення про призначення ухвалював уряд, відповідно, остаточне рішення було за ним.

У вас ніколи не було досвіду роботи на митниці, тому ваше призначення дивувало навіть без політичного тла. Чим будете займатися на посаді заступника глави служби?

Я колишній міністр транспорту та зв’язку. На митниці буду займатися транспортною інфраструктурою: митними постами, переїздами, вантажними та митними терміналами, розвитком пунктів пропуску та переходів державного кордону. Всі ці питання тісно пов’язані з транспортом, а тому мені близькі. Також на моїй відповідальності буде лежати координація дій митників та перевізників. Тобто, це всі питання взаємодії з Асоціацією міжнародних перевізників. Як бачите, ці речі глибоко пов’язані з моєю роботою в міністерстві, а тому я буду розвивати і курувати відповідні напрямки на митниці.

Насправді ви стали вже десятим заступником голови Державної митної служби. На вашу думку, це не забагато в світлі заявленого Президентом курсу на скорочення і оптимізацію державних витрат?

Абсолютно не забагато. Ви не уявляєте, наскільки митниця є великим і складним механізмом. З іншого боку, на митниці я дійсно можу використати на користь держави свою кваліфікацію і знання, дати можливість поштовху в цьому напрямку. Зараз ми говоримо про розбудову другої черги пункту пропуску Ягодин, Чоп, низки пунктів пропуску на російському і молдавському кордонах. Завтра, до речі, в Ужгороді буде міжнародний форум, на якому все це буде обговорюватися. Якраз там я буду виступати саме щодо реформ системи пунктів пропуску й переходу на європейські стандарти. Ми будемо створювати сучасні європейські умови для переміщення вантажів і пасажирів на кордонах України через створення відповідної митної інфраструктури.

В середині травня на митниці був скандал. Заступник керівника служби Анатолій Гутник звинувачував багатьох посадовців служби в корупції, а Ігор Калєтнік їх захищав. Чи цей конфлікт ще продовжується?

Я тоді ще не працював, а тому навіть не знаю про це.

Є інформація, що в уряді зараз дуже незадоволені митницею, бо та не виконує плани надходжень до бюджету. Це дійсно так?

Це неправда. Митниці в цьому році підняли планку надходжень до бюджетів, по деяких позиціях в 3,5 рази. В умовах, коли так суттєво підняті плани щодо митних надходжень, то в деяких регіональних митницях можливе недовиконання. Але в цілому митниця зараз дуже потужно працює. Більша частина товаропотоку перейшла в нормальний легальний режим. Проблематика контрабанди практично знімається. Можливо, тому на кордонах і таке незадоволення, бо практично кожен контейнер і машина оглядається. Практично по всьому транспорту митники гарантують відповідність всіх позицій в декларації з тим, що фактично є в контейнері або машині.

Чи правда, що прем’єр-міністр закидає главі митної службі те, що імпорт у нас зростає швидшими темпами, аніж надходження від нього?

Я не хочу бути арбітром між прем’єр-міністром і главою Державної митної служби. Я дивлюсь на реальну звітність.

Можете назвати цифри?

Не буду на ходу видумувати. Я, якщо чесно, цим питанням глибоко не займався.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: