Сергій Соболєв: Тимошенко не зніметься з виборів. Інформація про це - брехня

Сергій Соболєв: Тимошенко не зніметься з виборів. Інформація про це - брехня

Керівник фракції «Батьківщини» в парламенті про «унікальні» методи боротьби з терористами і сепаратистами на Сході країни

Незважаючи на те, що в України триває оголошена днями анти терористична операція, щодня не встановлені особи у військовій формі за підтримкою сепаратистів захоплюють все нові і нові об’єкти. Окрім захоплення військової техніки, відділків міліції, учора (16 квітня) невідомі озброєні люди зайшли до міськради Донецька. Хто вони і з якою метою захопили муніципалітет – не пояснили. Міліціонерів поблизу міскради не було. Вочевидь, такий розклад зовсім не злякав делегатів позачергового з’їзду Партії регіонів, який відбувся у палаці спорту «Дружба». Як розповіли «Главкому» очевидці подій, з’їзд захищала нечувана для міста кількість співробітників міліції. Тим часом «зелені чоловічки» в бронежилетах і масках з’явилися не тільки в Донецькій міськраді, а й в приміщенні міськради Маріуполя.

Всі ці люди є російськими диверсантами, переконаний в.о. голови фракції «Батьківщина» в парламенті Сергій Соболєв. В інтерв’ю «Главкому» він оцінив діяльність силового блоку уряду, який вчора в закритому режимі звітував перед депутатами. Політик також розповів, яким чином росіяни зі зброєю змогли потрапити до України, та для чого необхідна ротація військ на Сході.

Чи відомо хоча б приблизно, скільки всього в Україні диверсантів з Росії?

За інформацією СБУ і МВС, яка до нас надійшла, приблизна чисельність таких людей склала більше 1 тисячі осіб. Це та інформація, якою володіють правоохоронці.

За який час вони з’явилися в Україні?

З того моменту рахую, як люди почали помічати так званих зелених чоловічків на вулицях і почалися захоплення зброї у збройних кімнатах МВС районних підрозділів, а також з того часу, як почали захоплювати перші мерії.

Як вони змогли потрапити в Україну, це провина прикордонників?

У нас кордон з Росією не такий як з Євросоюзом. До цього часу у нас були на східному кордоні умовні пропускні пункти, умовний кордон, який охоронявся зовсім в інший спосіб. Тому, у цих умовах, допоки ми не вкладемо сотні мільйонів, можливо мільярди гривень у обладнання реального кордону з таким агресором як Російська Федерація, не можна говорити, що у нас забезпечено тотальне непроникнення на нашу територію. Є маса прихованих стежок, які зараз прикордонники виявляють і встановлюють блокпости.

Можливо, потрібно узагалі перекрити «дірявий» кордон з огляду на напружену ситуацію?

Ні. Легальний в’їзд набагато легше контролювати, ніж контролювати несанкціоноване проникнення, а тим більше, коли це робить група диверсантів, вони ж спеціально підготовлені для цього люди. Те, що вони не можуть провезти зброю в тій кількості, яка їм необхідна, і те, що вони захоплюють склади зі зброєю тут свідчить про те, що людині набагато легше потрапити самій через кордон, ніж перевезти через нього машини зі зброєю.

З одного боку, в Україні проводиться антитерористична операція, під час якої може бути застосована зброя. З іншого боку, Київ залучений до чотиристоронніх переговорів разом з Росією. Однак російська сторона погрожує відмовитися від зустрічі в разі застосування сили українськими військовими. Україна готова застосовувати силу, нехтуючи можливістю таких переговорів з РФ за посередництва ЄС та США?

Ви знаєте чітку позицію ООН, яка визначає фактично позицію усіх світових лідерів. ООН в щоденному режимі збирається на свої позачергові засідання. Всі спроби РФ провести резолюцію по засудженню позиції України, яка використовує зброю проти військ Путіна на нашій території, проти озброєних бандитських формувань, провалилася. Я думаю, що це показово. Ми використовуємо зброю виключно проти російських терористів і формувань, які озброєні. Ніякого використання зброї проти мирних громадян немає. Наші спецпідрозділи діяли унікальним чином щодо визволення цілої низки об’єктів, в тому числі МВС, аеродромів, інших військових об’єктів. Ці визволення відбулися без будь-якого застосування сили.

На брифінгу 16 квітня ви повідомили, що БТРи з російськими прапорами на Донеччині – це спецоперація українських військових, яким таким чином, по-партизанськи, вдалося потрапити в тил диверсантів. Однак в Міноборони учора ввечері спростували цю інформацію. Кажуть, що цю техніку таки захопили диверсійно-терористичні групи. То в кого правда?

Я повідомив те, про що сказав міністр оборони. Можливо, у нього раніше не було достовірної інформації.

Яку оцінку по 5-бальній шкалі ви би зараз виставили МВС і пану Авакову?

Виходячи з того, що сьогодні (16 квітня – «Главком») йому дісталося і з того, що він встиг зробити за ці півтора місяці, то тверда четвірка.

А якщо казати про СБУ і Наливайченка?

Так само оцінюю роботу спецслужби, хоча переконаний, що ситуація у цьому напрямку ще складніша.

На брифінгу ви повідомили про передислокацію військ. Кажете, що на Сході служитимуть військові з Дніпропетровщини, Запоріжжя, Херсону. Це тому, що військовослужбовці з Харківщини, Луганщини, або Донеччини відмовляються виконувати накази, чи просто не справляються із завданнями?

Не відмовляються. Просто на території Донецької, Луганської областей уже почалася російська терористична операція, яку ми, слава богу, не допустили на територію Дніпропетровської, Запорізької, інших областей. Саме тому підрозділи військових з цих областей переводяться на територію тих областей, де вже діють терористичні диверсійні групи.

Тобто ви визнаєте, що військовослужбовці з Донеччини і Луганщини не впоралися із завданням?

Вони взяли на себе перший удар. А оцінювати, чи впоралися вони з завданням, чи ні буде оцінюватися після завершення операції. Коли є лінія фронту, а у нас вона реально є, завжди відбувається передислокація сил до цієї лінії фронту.

Прокуратура Києва порушила кримінальну справу проти «регіонала» Олега Царьова, який відверто пропагує сепаратистські ідеї. Чи потрібно порушувати кримінальні справи, наприклад, проти народних депутатів з Криму, які також брали участь в сепаратистських мітингах?

Якщо у нас закон один для всіх, то він повинен і застосовуватися для всіх. На закритому засіданні парламенту була про це мова. Виступили практично представники всіх фракцій з цього приводу, окрім комуністів і фракції Партії регіонів.

Коли нам чекати на конкретні рішення від парламенту і силовиків щодо таких депутатів?

Залишилося дочекатися звіту генерального прокурора. Днями ми його заслухаємо, оскільки це компетенція генеральної прокуратури. Потім ухвалимо своє рішення.

Колишній голова ЦВК Михайло Рябець з посиланням на власні джерела на своїй сторінці у Facebook повідомив, що заради боротьби з сепаратизмом Юлія Тимошенко вирішила зняти свою кандидатуру з виборів. Чи ця інформація відповідає дійсності?

Я не знаю, яке відношення має пан Рябець до Юлії Володимирівни Тимошенко. Я сьогодні з нею зустрічався декілька годин тому. Ми розробили плани дій на сьогодні, на завтра, і аж до 25 травня. В наших планах у найближчі дні – створення національного опору. Вона виїжджає зараз у східні регіони інспектувати штаби, які створюються на базі партії «Батьківщина». Тому така інформація є брехнею, тут навіть питань ніяких не має.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: