Адвокат Тарас Гаталяк: Коли слідчий викликає співробітника МВС в справі Небесної сотні, його одразу «евакуюють» в зону АТО

Адвокат Тарас Гаталяк: Коли слідчий викликає співробітника МВС в справі Небесної сотні, його одразу «евакуюють» в зону АТО

Координатор адвокатів родичів Небесної Сотні визнає: політична воля довести розслідування до кінця у нової влади відсутня

З часу трагічних подій на Майдані скоро сплине рік, але родичі загиблих та поранені так і не отримали чіткої інформації, хто розстрілював беззбройних протестувальників, та головне – хто віддав такий наказ. Поступово з’являються нові свідчення та фото - і відеоматерали трагедії. Але говорити про успішне розслідування тих подій не доводиться: малоінформативні проміжні звіти – це все, на що досі були спроможні правоохоронці. Дійшло до того, що навіть екс-президент Віктор Янукович висуває з-за кордону нахабні претензії на адресу нинішньої влади з цього приводу.

Координатор адвокатів родичів Небесної Сотні Тарас Гаталяк розповідає, на якій стадії наразі перебувають справи, які він називає лакмусовим папірцем для правоохоронної системи. Захисник стверджує, що процес блокується, в тому числі, через відсутність політичної волі у нової влади...

-- «Деяких родичів загиблих не цікавить, хто натискав на курок»

Ви координуєте дії адвокатів родичів «Небесної сотні». Скільки таких адвокатів взагалі та чим відрізняється їхня компетенція?

Попробую пояснити, у чому полягає моя координаційна робота. Починаючи із 20 лютого, я разом із кількома адвокатами зайнялись правовою допомогою в оформленні документів по загиблих в прокуратурах, міліції та моргах Києва. Вже тоді я висловив прохання до родичів, щоб вони обов’язково мали правову юридичну допомогу, оскільки ніхто з них не є юристом і не розуміє, як в правовому полі має відбуватися розслідування кримінального провадження. Відповідно я переконував їх, щоб кожна родина мала адвоката. Ще під час Євромайдану у нашої ініціативи Євромайдан SOS були адвокати, які зголосились надавати правову допомогу, пошуком правників займались і родини. І зараз приблизно тридцять адвокатів виявили бажання працювати безкоштовно. Крім цього, впродовж останніх восьми-дев’яти місяців, зокрема, я вів роботу з правової допомоги пораненим, які були на лікуванні за кордоном і в Україні. Ми їх консультували, як писати заяви про злочин в Генеральну прокуратуру, як домагатись дотримання їхніх прав. Ці поранені мають бути визнані потерпілими та можуть виступати свідками в рамках розслідування, і їхні свідчення долучатися до матеріалів кримінального провадження. Які саме дії робили слідчі, побачимо, коли будуть відкриті матеріали кримінального провадження в суді. В той же час родичі і адвокати здійснювали пошук свідків загибелі своїх родичів – ми кілька разів робили відповідні оголошення через ЗМІ.

Мені вдалось організовувати комунікацію з Генпрокуратурою, Службою безпеки України, найслабше, правда, з МВС. Зокрема, 19 листопада була зустріч с Віталієм Яремою, Валентином Наливайченком і радником Арсена Авакова Антоном Геращенком. Ми наголошували на тому, що, на нашу думку, немає належної координації і активної співпраці між правоохоронними органами. Ми подали пропозиції, що треба підсилити слідчий відділ ГПУ, який мав би зайнятися виключно цією справою, створити єдиний координаційний центр і налагодити належне матеріально-технічне забезпечення. Свої пропозиції ми надали на засіданні Консультативної ради при ГПУ ще у жовтні.

Скільки взагалі було зустрічей з Яремою?

Ярема зробив одну дуже позитивну річ – вже після подій на Майдані він періодично зустрічався з родичами загиблих. Кожного місяця відбувалися такі зустрічі, у ході яких він інформував про хід розслідування. На зустрічі теж були присутні представники міністерств, з якими родини могли вирішувати поточні проблеми. Ситуативно до тих зустрічей долучалися й адвокати, хоча їх окремо не запрошували в ГПУ. Окремо у адвокатів з Яремою була одна зустріч 19 листопада і одна в грудні після спільного засідання профільних комітетів. Ці зустрічі сприяли пришвидшенню процесу. Так одразу за дорученням Яреми до Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів було передано 190 матеріалів по суддях, які виносили рішення у часи Євромайдану. Дано доручення Генпрокурора провести ретельні перевірки та порушити кримінальні провадження, де ще вони не порушені, проти суддів та прокурорів, які здійснювали незаконні дії під час Євромайдану. І наше головне досягнення – в рамках Головного слідчого управління Генпрокуратури створене Управління спеціальних розслідувань, яке буде займатися двома напрямками – розслідуванням насильницьких дій на Майдані та розслідуваннями економічних злочинів сім’ї Януковича. Керівником цього управління призначений Сергій Горбатюк – людина професійна і віддана розслідуванню цих справ. Зараз основна задача – щоб керівництво Генпрокуратури максимально сприяло роботі спеціально цього управління.

Чи ведеться якесь приватне розслідування тих подій?

Самостійно розслідування провести надзвичайно важко, але кожен з родичів проводить певну роботу. Кожен із родин шукає свідків подій, переглядають відео та фотоматеріали. Наприклад, у випадку загибелі нашого друга Богдана Сольчаника родичі залучили певних експертів, які проводили аналіз відео з місця подій. Батько Героя Небесної Сотні Устима Голоднюка, Володимир Голоднюк також веде певне розслідування, яке пов’язане з аналізом даних, які є в публічному доступі. Безумовно, слідчі органи, оперативні служби, Генпрокуратура в змозі зібрати більший масив інформації, тому що ми багато речей не знаємо. Зараз адвокати тільки ознайомлюються з матеріалами кримінального провадження по загибелі 39 осіб вгорі на Інститутській. Там потенційно могла здійснювати розстріли активістів Євромайдану так звана «чорна рота» «Беркуту» під керівництвом командира Дмитра Садовника, який зараз зник.

Відеозаписів тих подій вистачає у відкритому доступі, більш того, з’являються нові з різних ракурсів. Чи достатньо цих записів для проведення розслідування?

Усі ці відео та фото матеріали потрібно дуже детально опрацювати, зробити максимальну систематизацію. Аналізу відео є недостатньо для того, щоб засудити підозрювану людину. Потрібно провести всі необхідні слідчі дії, чого вимагає кримінальне законодавство – треба знайти кулю, встановити зброю, зробити балістичну експертизу, судово-медичну експертизу. А по відео можна встановити лише потенційних представників правоохоронних органів, які здійснювали постріл. Вони ж були закриті масками і встановити особу можуть тільки фототехнічні та фотопортретні експертизи. Результати цих експертиз можуть стати відомі нам в суді.

Чи не намагалися ви отримати якусь додаткову інформацію від інформованих представників колишньої влади?

Звичайно, я вів розмови з «беркутівцями» і представниками міліції. Ми ж розуміємо, що по протестуючих стріляли не всі – на місці подій були присутні і внутрішні війська, і міліція, і СБУ. Останнє відео, яке з’явилось в Інтернеті, чітко показує, що коли представникам міліції, які стояли згори Інститутської, був наданий наказ на відхід, туди зайшла група десь до 30 спецпризначенців, яка, не боячись нічого, відкрито пересувалася по території Інститутської і здійснювала просто відкритий розстріл мирних протестуючих, які йшли без зброї. В жодного пораненого чи загиблого не було вилучено жодної одиниці зброї. Крім цього, має бути «гаряча лінія» по свідках з правоохоронних органів, куди можуть дзвонити чесні працівники, які будуть готові надати надзвичайно важливі свідчення. Отримати інформацію від колишнього вищого керівництва надзвичайно складно, тому що практично всі вони перебувають за кордоном і встановити з ними контакт не вдалося.

Ми перетинаємось з правоохоронцями на судових засіданнях і намагаємось переконати, що якщо вони не винні, хай дадуть свідчення. Немає мети покарати невинних і тільки виконавців. І деяких родичів загиблих не цікавить, хто нажимав на курок, а більше цікавлять замовники. З 2010-го року в Україні формувалося парамілітарне угрупування, яке формував минулий президент Віктор Янукович. У ньому формувалася чітка вертикаль по силових органах, туди залучались організовані злочинні угрупування, кримінальні елементи, такі як «тітушки». І все це вкраплювалося в державні структури. На зустрічі з Яремою ми наполягали, щоб ці речі кваліфікувалися згідно статті 109-ї Кримінального кодексу як дії спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади. Відповідно під цю статтю потрібно звинувачувати колишнє вище керівництво держави.

Вже встановлено, що стріляли не тільки по мітингувальниках, а й по правоохоронцях. Те, що вбивство міліціонерів розслідує МВС, а протестувальників – ГПУ, ускладнює слідство?

Хто здійснював розстріли міліціонерів потрібно розслідувати, і ця справа має бути передана в Генеральну прокуратуру – ми, до речі, теж про це говорили. А взагалі, має бути систематизація всіх справ, які дотичні до Євромайдану, і передача їх під контроль Управління спеціальних розслідувань ГПУ. Плюс всі злочини, які відбувалися на території України – розслідування справ «автомайданівців», вилучення протоколів даішниками, побиття в Черкасах, заборона мирних протестів в українських містах, винесення неправомірних рішень суддями тощо. Розслідування усіх цих справ має координуватися єдиним центром. Важливо зрозуміти надбудову згори, бо у цієї надбудови був центр, який віддавав накази і координував ці злочини. До речі, так вже історично склалося, на жаль, що між силовими структурами раніше не було належної координації і спільних цілей і, крім того, спостерігається покривання певних корпоративних інтересів. Так, шановні, ми вам допоможемо скоординуватись, якщо ви не можете це зробити самостійно.

Щодо ефективності розслідування є ще одна дуже серйозна проблема, яку я знаю, бо займаюся реформою міліції та координую пілотний проект з реформи міліції у Львівській області. Силові структури цілеспрямовано розвалювались роками попередньою владою, і раніше не робилось кардинальних кроків з реформування органів кримінальної юстиції. Розслідування цієї справи показує надзвичайно жахливий стан, мова йде взагалі про нездатність розслідування дуже серйозних злочинів. Це надзвичайно серйозний тест і поштовх до зміни системи, яка просто зашивається в розслідуванні цієї справи і не витягує такого величезного об’єму інформації. Хто б не був на посаді генпрокурора чи міністра внутрішніх справ, правоохоронна система нереформована і слабка. Але якщо є бажання і політична воля, то відповідний керівник може правильно організувати роботу. І тут треба сміливо йти на очищення і звільнення з системи тих, хто прийшов не з цілями працювати на державній службі, а задля наживи та вирішення своїх питань. Фактично правоохоронна система не в змозі захистити права людини, чого ми за один день не змінимо. І розслідування цієї справи – для неї лакмусовий папірець.

-- «Аваков мав би совість і зустрівся хоча б з родинами загиблих»

Колишній президент в своєму останньому інтерв’ю дорікнув нинішній владі, що вона досі не розслідувала вбивства на Майдані. І саме це нібито свідчить, що власне Януковичу та його подільникам нема чого пред’явити.

Цікаво він говорить після того, як він же практично знищив правоохоронну систему. Справа розслідується, повірте мені. Рутинної роботи проведено дуже багато. Але правоохоронна система розслідувала кримінальні провадження «по старинці». Когось затримали, комусь оголосили підозру, провели неймовірно велику кількість слідчих дій – і нібито і результат є, і, напевне, всі б мали заспокоїтись. Але чи то в іншому світі живуть там нагорі? Вони не розуміють, що ми змінились, і ми будемо вимагати проведення максимально ефективного розслідування. І тут Генпрокуратура повинна бути принциповою та йти до кінця.

Ви кажете, що шукаєте свідків, але, наприклад, Олег Мусій, який керував медичною службою на Майдані, зізнався «Главкому» що його досі не запрошували дати свідчення. Хоча він одним з перших бачив жертв розстрілу…

Безперечно, і таких людей надзвичайно багато. Я з дуже багатьма активістами з Майдану спілкуюся і знаю, що багато свідків не допитано. Це якраз проблема координації. Для розслідування падіння малайзійського «Боїнга» приїхали двісті слідчих з Голландії, у нас же буде працювати набагато менше. За моєю інформацією, в Управлінні спеціальних розслідувань буде працювати 40 слідчих плюс ще 33 працівники СБУ і всього-навсього 10 працівників МВС. Звичайно, що ще залучаються ситуативно ті чи інші працівники в регіонах на виконання доручень, але цього все одно замало. А кожен день на вагу золота.

Чому треба поспішати?

Є поранені на Майдані хлопці, які поїхали в АТО і дехто з них вже там загинув. Є поранені хлопці, які повертаються з АТО, дзвонять мені і кажуть, що вони тут будуть лише кілька днів і хочуть встигнути дати свідчення. Ми пропонували: хлопців, які їдуть на схід, допитувати через суд, бо якщо вони, не дай Боже, загинуть, їхні свідчення не пропадуть. Поки цього не робиться.

Чи не зникають якісь докази з тієї ж Інститутської, Грушевського?

Очевидно, що 20-го лютого, коли загинули хлопці на Інститутській, в той момент не робився належний огляд місця загибелі. Це величезна втрата доказової бази. Плюс багато речових доказів напевне залишилось на руках у мітингувальників. Інші ж докази, накази, гільзотеки, зброя, які були скажімо в МВС, за інформацією Геннадія Москаля, знищувалась вже теперішніми працівниками МВС. Тут потрібно ГПУ порушувати кримінальні провадження та притягувати винних до відповідальності.

Чому важливе останнє відео розстрілів, про яке ви вже згадували, з’явилося в мережі тільки зараз?

Думаю, таких відео ще може бути багато на руках у людей, іноземних журналістів. Є спільнота, яка представлена у Facebook, «Майдан 18-20 февраля. Как всё было». Я дуже просив би всіх, хто має будь-яке відео, передавати його саме туди. Але мені важко сказати, чому це відео з’явилося тільки зараз.

Вас послухати – так влада зараз зовсім не винна в затягуванні розслідування, просто вона погано координована. Але чи немає в правоохоронних структурах тих, хто просто не зацікавлений в об’єктивному розслідуванні? Наприклад в процесі по вбивству журналіста Веремія був відвід судді через те, що суддя не хоче робити процес відкритим. Причому закритість процесу – ініціатива Генпрокуратури. А є власне розслідування колег Веремія. І за нашими джерелами, друзі загиблого встановили, що Антимайдан організовувала приватна фірма кума когось з очільників київської міліції, і це може спливти на цьому процесі…

З самого початку ми не бачили чіткої політичної волі для пріоритетності цього розслідування, але добилися її і будемо цю політичну волю постійно тримати в тонусі. По процесу щодо загибелі Веремія ми двічі подавали клопотання про його відкритість у тій частині, де це можливо, тому що це резонансне вбивство. Ми розуміємо, що там є свідки чи підозрювані, які знаходяться під охороною, і їм повинна бути гарантована безпека. Але процес в частині по «тітушках», «Антимайдану» повинен бути доступним для громадськості.

Є спротив з боку МВС, і міністерство дивно веде себе в цій ситуації. Навіть на спільному засіданні комітетів (10 грудня відбулося засідання парламентських комітетів з питань запобігання та протидії корупції та з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, на якому були присутні Аваков, Ярема та Наливайченко – «Главком») я пробував донести до Арсена Авакова, що є справи, які розслідуються сьогодні районними управліннями міліції по активістах, які померли під час Майдану або після нього. В деяких справах були спроби навіть закрити кримінальні провадження. І я не бачив, чи були централізовано заслуховування Головним слідчим управлінням МВС справ, що розслідуються територіальними підрозділами міліції. Ми розуміємо, що в міліції залишились працювати ті ж самі працівники спецпідрозділу «Беркут», більше того, залишились працювати керівники, і зокрема керівники громадської безпеки. Андрій Дидюк, очолює спецпідрозділ «Беркут» нині, а раніше він був першим заступником Сергія Кусюка (скандальний екс-заступник командира «Беркуту», якого пов’язували з розгоном Євромайдану, втік до Криму – «Главком»). Заступником Дидюка є Ігор Обшта. Начальником штабу – Олег Янишевський («беркутівець», що побив під Печерським судом фотокора журнала «Кореспондент» Наталію Кравчук – «Главком»). Усі вони працюють на свої посадах і займають саме керівні посади. Обшта, за нашою інформацією, організовував підвіз «беркутівців» до суду по Садовнику. І колишні представники «Беркуту» не готові давати свідчення, тому що на них йде шалений пресинг з боку керівництва громадської безпеки, колишніх командирів. У них є абсолютно обґрунтований страх за свою безпеку. Чому Арсен Аваков не очистив структуру МВС від тих, хто служив попередній владі? Чому не було відповідних перевірок, службових розслідувань? На жаль, з Аваковим нам не вдається зустрітися жодного разу впродовж дев’яти місяців – він мав би мати совість і зустрітися хоча б з родинами загиблих. А Геращенко, якого він присилає, каже, що вони все зроблять і на сімнадцять питань, які ми задали, дадуть відповідь. Наприклад, було питання по автобусу, який підвозив «беркутівців» в апеляційний суд по Садовнику. І уявіть, нам відповіли – так, дійсно, кілька працівників спеціального полку міліції попросились до водія і він їх підвіз. І все.

Керівництво МВС постійно нам каже – а що ми можемо зробити? Це ж все прокуратура досі не порушила справи проти того чи цього. Але в мене є інформація, що коли слідчий викликає того чи іншого працівника міліції для проведення слідчих дій, керівництво громадської безпеки одразу евакуює його з Києва і відправляє в зону АТО. І Геращенко заявляє – їдьте в АТО і там допитуйте цю людину. Плюс іде внутрішній саботаж на швидке виконання доручень прокуратури. Це така співпраця?

На вашу думку, Садовнику допомогли втекти?

Безперечно, допомогли, питання тільки - хто. В першу чергу, допомогла, коли винесла неправосудне рішення, суддя Волкова, проти якої порушене кримінальне провадження і вже пред’явлена підозра. В другу чергу, судді Апеляційного суду, які затягували процес. Напевно, Садовнику були надані якісь гарантії, що він залишиться на свободі і буде під домашнім арештом. Але коли громадськість дуже зацікавилась цією ситуацією, він втік. Щоб зрозуміти, хто йому допоміг, треба подивитися, хто здійснював зовнішнє стеження. А за моєю інформацією, стеження здійснювало якраз МВС. Будемо чекати результатів службових перевірок та, напевне, вже відкрите кримінальне провадження.

-- «Ми вже готуємо відповідне подання в Гаагу»

Про яку загальну кількість жертв на Майдані взагалі йдеться?

По поранених ми, Євромайдан SOS та Інціатива E+, направили близько шістсот заяв про вчинення злочину в Генеральну прокуратуру і нанесення тілесних ушкоджень різного плану – побиття, гранати, пластикові кулі…

Це охоплює період майже з грудня?

Весь період з початку Майдану. Є ще така проблема – по кульових пораненнях вогневою зброєю і вбивствах справу розслідувала Генпрокуратура, по інших тілесних ушкодженнях – прокуратура міста Києва. Зараз, наскільки я знаю, всі справи будуть передані до Генеральної прокуратури. Чи змогла прокуратура Києва опрацьовати все це, в мене викликає велике питання, бо є люди, які писали заяви ще влітку, і їх ніхто не викликав на допити. Постановою слідчого статус потерпілого визнаний не у всіх, тобто прокуратура Києва не допрацювала і там ще багато роботи.

Поранених шістсот, а вбитих?

За даними Євромайдан SOS – це 115 вбитих, у тому числі 13 працівників міліції. Але точну кількість вам назвати не можу, бо розслідуються і смерті після Майдану, коли люди вмирали від поранень, і смерть в Івано-Франківську, де людина померла в січні від переохолодження, і січневі події на Грушевського і в лютому, коли було більше всього загиблих…

Яких висновків ви чекаєте по цих справах? Бо були попередні звіти силовиків, де в числі винних називались прізвища Захарченка, Іванющенка, Зубрицького, що возив «тітушок» до Києва, казали, що на будівлях працювали снайпери «Альфи»…

По-перше, мають бути покарані замовники – очевидно, що це колишнє вище керівництво держави. По-друге, мають бути покарані виконавці. По-третє, розслідування має бути проведено максимально ефективно. Ті, хто саботує розслідування, мають бути притягнуті до кримінальної відповідальності. Потрібна чітка політична воля щодо розслідування саме цих злочинів. А щоб ми бачили ефективність, то пропонуємо кожного місяця всім керівникам силових структур – Віталію Яремі, Арсену Авакову, Валентину Наливайченку – проводити публічний звіт разом з представниками родин та адвокатів родичів Небесної Сотні, представниками «Автомайдану», представниками поранених та журналістами. Ми не говоримо, що повинна бути велика зала – мають бути делеговані представники, які отримають конструктивний звіт. Щоб потім не показували МВС з Генпрокуратурою один на другого пальцями.

Ну добре, виступить Ярема, чи всі вони втрьох, і скажуть – в цьому винен Янукович, в цьому – Захарченко, в цьому – такий-то керівник «Беркуту». І що далі? Всіх цих людей вже нема в країні і вони не повернуться. Ви будете задоволені такими результатами розслідування?

Звичайно, що ні. Якщо вони скажуть, що зробили все можливе (а зараз зроблено десь 25%), далі вони мають чітко заявити, що далі в рамках законодавства України притягнути цих осіб до кримінальної відповідальності не можуть. Справа подається в Гаагу, в міжнародний кримінальний суд і далі вже розслідується там. Ми вже готуємо відповідне подання в Гаагу, щоб паралельно цей процес там теж проходив. Деякі матеріали вже направлено, проведено зустрічі із прокурорами Міжнародного кримінального суду.

Якщо зараз зроблено тільки 25% для розслідування цих справ, то скільки, на ваш погляд, потрібно часу, щоб розслідувати 100%?

Не швидко. Думаю, що розслідування справи та встановлення замовників може зайняти і рік, і більше, але якісь попередні результати мали б бути відомі нам за лічені місяці. Поки що, якби не було значних зусиль громадянського суспільства, активної позиції родин Небесної Сотні, їхніх адвокатів, журналістів (якби їх не було в судах по Садовнику, нас би просто зім’яли, бо тиск був шалений), великої політичної волі для розслідування ми б не побачили.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: