Як Фірташ розколов «блокадників» Криму. Татари виходять з гри?

Як Фірташ розколов «блокадників» Криму. Татари виходять з гри?

«Близько дев’ятої вечора на місце повалених опор приїхала ремонтна бригада у супроводі міліції, СБУ і знімальної групи телеканала «Інтер»

На адміністративному кордоні з кримським півостровом вже два тижні триває енергетична блокада. Хто підірвав лінії електропостачання, так і не зрозуміло, але ремонтні роботи не дають відновити кримські татари та активісти «Правого сектору». На цих вихідних лідери Меджлісу Мустафа Джемілев та Рефат Чубаров, які вимагали в обмін на припинення блокади припинити репресії в Криму проти кримських татар, пішли на поступки. Вони заявили, що учасники блокади дійшли згоди щодо відновлення електропостачання по лінії «Каховка – Титан», яка зможе «разганятися» не більше ніж на 220–250 мегаватт, до кінця року. Подачу електроенергії в Крим найближчим часом «при проведенні консультацій з кримськими татарами» підтримав і президент Петро Порошенко.

Але виявилось, що не все так просто. Коли ремонтники з’явились на місці, їхню діяльність знову заблокували оперативні групи «Правого сектору», з якими про припинення блокади ніхто не домовлявся. А пізніше «Правий сектор» розповсюдив досить жорстку заяву про нерозуміння позиції як влади, так і деяких учасників блокади щодо «економічної співпраці з ворогом»: «Якщо подача електроенергії буде відновлена, «Правий сектор» припинить свою участь у громадській акції «Блокада Криму», бо не вбачає сенсу в такому «блокуванні». Залишаємо за собою право в іншому форматі здійснювати контроль та не допускати поставки вантажів та ресурсів на окуповану територію».

Фактично в рядах блокувальників відбувся розкол. За деякими даними, внутрішній конфлікт є навіть у кримськотатарському середовищі: закрема у Джемілева–Чубарова з власником телеканалу ATR Лінуром Іслямовим, який виступає за більш радикальні кроки. Позиція «Правого сектору» також на даному етапі безкомпромісна. За словами речника «Правого сектора» Олексія Бика, який перебуває на місці подій, остаточного рішення щодо продовження блокади ще не прийнято, але деякі її учасники діють на догоду одному відомому олігарху.

- Вчора вдень з’явились заяви Чубарова і Джемілєва, з яких випливало, що нібито активісти блокади готові дозволити ремонтникам відновити лінію електропередач, які ведуть на завод Фірташа «Кримський титан», – згадує хронологію подій Бик. – Близько дев’ятої вечора на місце повалених опор приїхала ремонтна бригада у супроводі міліції, СБУ і знімальної групи телеканала «Інтер». Цілком зрозумілий інтерес цього ЗМІ до подачі електроенергії на завод, підконтрольний його власнику. На той момент на місці була тільки наша спостережна група, яка поспілкувалася з ними і переконала цього не робити. Проте ремонтники встигли під шумок поставити якийсь гумовий захист на дроти на лінії опор. Сутичок не було, все обійшлося розмовою – було повідомлено, що ми будемо стояти до останнього.

Справа в тому, що відновлення енергопостачання до Криму в рамках військово-політичної операції з блокади Криму може ухвалюватися виключно колегіальним способом оперативним штабом операції. Оскільки штаб рішень не ухвалював, відповідно хлопці зреагували за інструкцією. Немає наказу – значить ми нікого не пускаємо. На Чонгарі відбудеться засідання оперативного штабу, який ухвалить рішення про подальші дії. Але одночасно з цим провід «Правого сектору» випустив досить різку заяву, в якій йдеться про те, що ми не розуміємо мотивацію членів деяких представників Меджлісу та оперативного штабу з приводу відновлення енергопостачання. Будь-яка співпраця з ворогом в умовах війни і окупації Криму є зрадою.

Відновлення енергопостачання до «Кримського титану» пояснюють можливими екологічними наслідками, які можуть негативно вплинути на весь регіон.

Наразі немає достовірних свідчень того, що зупинка цього заводу може спричинити шкоду екології. Навпаки робота цього заводу несе загрозу екології і ризик забруднення навколишнього середовища. Розумію, що їм треба якось пояснювати свої дії, але це не зовсім так. Поки що мотивацію Джемілева і Чубарова ми не знаємо і не розуміємо, чому з’явилась їхня заява. Власне серед самих татар на рядовому рівні царить шок і здивованість і жодної підтримки відновлення енергопостачання я від них не чув.

Але ж на «Кримський титан» і так блокується подача сировини.

І сировини, і електроенергії. Одна гілка – найменша з чотирьох – потужністю 220 мегават і постачає електрику на «Титан». І коли з’являється інформація, що енергія з цієї гілки буде спрямована на задоволення соціальних потреб півострову, це не зовсім правда – в основному, вона буде працювати на «Титан». У нього своя проблема – доменні печі, в яких треба підтримувати постійну температуру, їх не можна гасити. Власне, тому Фірташ так переживає і тисне на всіх – на Порошенка, Яценюка – всіма можливими способами.

І як він з Відня на них тисне?

Оскільки Фірташ свого часу довго засідав у Відні з Порошенком і Кличком і укладав якісь невідомі домовленості, ми підозрюємо, що у нього або є спільні проекти з Порошенком, або якийсь компромат. Може бути просто фінансова стимуляція, ми цього не знаємо. Але це рішення точно ухвалене не в інтересах жителів Криму і точно не в інтересах українського народу, а виключно в інтересах Фірташа.

Кажуть, що ця лінія живить не тільки Крим, а й деякі населені пункти Херсонської та Миколаївської областей, що залишились без світла.

Немає вже таких населених пунктів – там одразу на резервну лінію переключилися в найперший день енергоблоками. Цю інформацію розповсюджують, щоб нас дискредитувати і настроїти проти нас суспільну думку.

Скільки взагалі груп, які займаються блокадою? «Правий сектор», Меджліс, «Айдар»… Як ви всі координуєтесь?

Крім кримських татар і «Правого сектору», в блокаді беруть участь ще кілька значно менших груп – «Азов», «Айдар», «Донбас», Автомайдан приєднується ситуативно, «унсовці» приїжджали, місцева Самооборона… Кількість постійно змінюється. Кількість наших людей я не можу розкривати з питань безпеки – у нас їх достатньо, щоб утримувати всі блокпости, забезпечувати охорону, патрулі і так далі.

Що далі? З одного боку, ви кажете, що будете стояти до кінця, з іншого – що можете припините блокаду взагалі, бо в ній в такому форматі не буде сенсу.

Якщо будь-яким чином – чи то силовим, чи то організаційним – нас усунуть від цієї операції і відновлять постачання електроенергії в Крим, ми можемо вийти з операції, але залишаємо за собою право вчиняти дії, спрямовані на блокування вантажного сполучення з Кримом, і в тому числі, енергетичного. Розшифрувати це я поки, на жаль, не маю права.

Вам часто приводять аргументи, що через ваші дії і відповідно симетричні відповіді Росії (зупинка поставок вугілля), можуть постраждати інші регіони України?

Таких розмов практично не буває, тому що всі розуміють, що є альтернативні джерела – той же південноафриканський антрацит горить не гірше за російський. Тим більше російський антрацит возять переважно з території окупованого Донбасу, фактично продаючи нам наш енергоносій. Ринок вугілля взагалі профіцитний – багато років ціни на нього падають, бо його видобувається більше, ніж споживається. Так що такої проблеми насправді не існує – було б бажання її вирішити.

Були заяви з боку «Укренерго» про те, що опори вже відновлені і треба тільки політичне рішення, щоб запустити світло. Що ж тоді постійно намагаються ремонтувати?

Власне, ось і відповідь на запитання. Якщо вони кажуть, що опори відновлені, але все одно намагаються їх відновити, то десь тут неправда. Але оскільки їхніх ремонтників ми бачили на власні очі, значить неправда, що опори відновлені.

P.S. В «фейсбук»-пабліку «Гражданская блокада Крыма» з’явилось наступне повідомлення: «Сегодня вечером, Штаб Гражданской Блокады Крыма даст официальное заявление по сложившейся ситуации одного из этапов энергоблокады Крыма, а именно подключения одой из линий, Каховка-Титан. Все под контролем активистов, Автономная Республика Крым получит не более 200 - 250 Мвт».

В «Правому секторі» також планують свою заяву.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: