Богословська веде до парламенту свого фаворита

Богословська веде до парламенту свого фаворита

Вибори-2012: гаряча точка - Камянець-Подільський

У Кам’янці-Подільському ставленики влади розігрують сценарій усунення з виборчої дистанції рейтингових конкурентів. В хід вже пішла випробувана зброя - кримінальні справи. Але пікантності місцевому конфлікту між впливовими кандидатами додає один факт: в цьому протистоянні несподівано виринуло прізвище відомого депутата від Партії регіонів Інни Богословської.

Інна Германівна, отримавши прохідне місце в списку партії влади, цим не задовольнилась. Тепер її головне завдання - провести до наступного парламенту ще й свого фаворита - депутата Хмельницької облради і приватного підприємця Володимира Мельниченка. Він висунувся в одномандатному округ №193 з центром в Кам’янці-Подільському — всього біля 157 тис. виборців.

Здебільшого, про взаємини Мельниченка та Богословської в області відгукуються стримано, місцеві політики називають їх близькими друзями. Однак, пікантності ситуації недавно додала кандидат від Об’єднаної опозиції Олександра Кужель. Під час прес-конференції у Хмельницькому красномовна кандидатка несподівано заявила: «У вас на Хмельниччині гарні сімейні підряди йдуть на парламентські вибори. До прикладу, Олександр Герега, а у Києві його дружина Галина. Також у вашій області балотується на вибори чоловік Інни Богословської». Ця розлога репліка до цього часу залишилась без відповіді Богословської. Провладна депутатка тему активної підтримки Мельниченка коментувати не захотіла. А її помічники протягом декількох днів водили за носа автора цих рядків, а потім послались на велику зайнятість шефині і в коментарі відмовили.

-- Виборчий округ імені Мельниченка

Загалом, для Хмельниччини Інна Германівна — бажаний гість. Зокрема, минулого року вона брала участь у помпезному святкуванні 74 річниці з дня створення області, зафіксувавши пам’ятну мить на світлині разом з хмельницьким губернатором Василем Ядухою.

Крім цього, столичний політик не оминула у листопаді 2011 року пуску природного газу до села Сокіл Кам’янець-Подільського району, де була поміченана офіційному заході саме з Володимиром Мельниченком.

Очевидно, що 47-річний амбіційний політик виборчі сани готував заздалегідь. На виборах до місцевих рад 2010 року він одержав перші лаври переможця, ставши депутатом обласної ради. Після того Мельниченко зосередився на Кам’янець-Подільській громаді. Діючий градоначальник і однопартієць Мельниченка Михайло Сімашкевич повідомив, що за останні півтора року кандидат витратив на розвиток міста 350 тис. грн. «Якщо Володимир Мельниченко стане депутатом Верховної Ради, нам вдасться затягнути в наше місто чимало коштів з державних програм та грантових проектів», — вважає міський голова Кам’янця-Подільського.

Сімашкевич особисто зайнявся розкруткою майбутнього кандидата у нардепи, влаштувавши цілу креативну кампанію під гаслом «З турботою про кам’янчан». Як фронтові депеші, повідомлення про добрі справи Мельниченка, не сходять з офіційного сайту Кам’янець-Подільської міської ради. Так, минулої осені мер і приватний підприємець за власні кошти придбали 10 тонн картоплі (535 сіток вагою до 20 кг кожна), яку згодом розповсюдили між малозахищеними громадянами. Ще один інформаційний привід з’явився, коли Мельниченко і Сімашкевич відвідали каналізаційні очисні споруди, де освоюються кошти Світового банку. Крім піару навколо 32 млн. грн міжнародної позики, у замітці наголошується, що особлива увага буде приділятися і просвітницькій роботі серед населення міста — люди повинні знати, наскільки важливим для їхнього здоров'я є якість питної води. Для цього Володимир Мельниченко запросив до Кам’янця-Подільського доктора медичних наук, професора, який прочитає лекції про питну воду для школярів міста та їх батьків.

Однак вершиною турбот мецената Мельниченка виявилося придбання пасажирського автобуса «Мерседес-Бенц 405» для міського комунального підприємства «Комунтранссервіс». Зокрема, цей транспортний засіб нині їздить за 21 маршрутом з промовистим гаслом «З турботою про кам’янчан. Депутат обласної ради Володимир Мельниченко».

Насправді цей автобус приватний підприємець і депутат нікому не дарував, а лише… надав в користування. За інформацією джерел в місцевій міліції, придбання пасажирського автобуса відбулося 31 серпня 2011 року, а 2 вересня було оформлене доручення (№ ВРМ065768) на перевезення для КП «Комунтранссервіс» з подальшим зарахуванням його до парку комунального підприємства. Між іншим, у декларації Володимира Мельниченка за минулий рік, переданій ЦВК, зазначено, що у його власності знаходяться два автобуси «Мерседес-Бенц 405» (1989 р. в. 44600 грн та 1994 р. в. 110000 грн) і автобус MAN 1996 р.в, (91000 грн).

Опоненти Мельниченка впевнені, що піар кандидата у народні депутати на транспорті підпадає під дію ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України». Там наголошується, що розміщення носіїв політичної реклами на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування, на вокзалах, в портах і т.п. забороняється.

-- Тому що самовисуванець

В інтерв’ю газеті «Фортеця» Володимир Мельниченко розшифрував, чому іде у нардепи. «Мандат депутата дає можливість зайти до прем’єр-міністра, до міністра, у будь-який кабінет — та вийти з результатом. Якщо мати бажання, можна зробити дуже багато корисних справ для Хмельниччини, для Кам’янця-Подільського», — пояснив він. Звісно, бренд «Партія регіонів» на Заході країни не грає на руку кандидатові. Відтак «регіонал» прийняв рішення балотуватися до парламенту як самовисуванець. Натомість партія влади від себе на цей округ виставила голову Новоушицької райради Віктора Барчишина.

{5-}

Як пояснив губернатор Хмельниччини і голова облорганізації «регіоналів» Василь Ядуха, це пов’язано з внутрішньою конкуренцією. «Рішення облорганізації Партії регіонів зводиться до того, що обидва кандидати працюють на окрузі, а через місяць один із них зійде з дистанції, виконуючи партійну дисципліни», — сказав партійний бос. Проте мало кому віриться, що сходити з дистанції буде саме Мельниченко, який йде при підтримці Богословської.

-- Хто кого?

Тим часом, як і два роки тому, зараз у Кам’янці-Подільському розігрується повторний сценарій усунення з політичної арени найбільш рейтингових конкурентів. 2010 року з мерських виборів дивом було усунено колишнього міського голову Анатолія Нестерука, який мав понад 70% підтримки мешканців. Було відкрито «хабарницьку справу», яку у липні цього року повністю закрили.

Тепер черга дійшла до кандидата від об’єднаної опозиції Ростислава Яреми. На початку квітня цього року прокуратура області порушила кримінальну справу стосовно колишнього т.в.о. голови Кам’янець-Подільської райдержадміністрації (Ярема перебував на згаданій посаді впродовж 2008-2009 роках — авт.) за ознаками складу злочинів, передбачених ч.3 ст. 365 (перевищення службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки) та ч. 2 ст. 366 (службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки) КК України. Йому закидають незаконне виділення у власність 19 громадянам ділянок у прибережній захисній смузі річки Дністер. Півтора гектари були виділілені під городництво та садівництво. Справа сьогодні знаходиться в прокуратурі і всі власники ділянок, що отримали по 8-10 соток, проходять в ній свідками.

Те, чому до кандидата від об’єднаної опозиції прикута така увага пояснює соціологічне опитування, проведене у липні громадським комітетом «Народний вибір-2012». На запитання «Якби вибори відбулися найближчої неділі, якого із кандидатів ви б підтримали?» (серед тих, хто планує взяти участь у виборах), зі значним відривом були названі саме імена опозиціонера Яреми (безпартійний) та провладного самовисуванця Мельниченка (Партія регіонів). Зокрема, за опозиціонера готові віддати свої голоси біля 30% опитаних, а за Володимира Мельниченка майже 25%. Всі інші кандидати на той час відставали від них зі значним відривом. Але що найважливіше: не визначилися на той момент 36,1% опитаних виборців.

Інші матеріали спільного проекту «Главкома» та Комітету виборців України «Вибори-2012: гарячі точки» читайте тут

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: